Drukāt šo lapu
06.02.2018 10:40

Komentārs. Veselie vislabāk zina, kas vajadzīgs neveselajiem

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Veselie vislabāk zina, kas vajadzīgs neveselajiem arhīvs

Februāris visā Latvijā ir sācies ar aukstumu, bet Ādažos iet karsti. Domē sākas "mērnieku laiki" un kaismīgi strīdi par to, kuru zemes pleķīti atvēlēt, lai uz tā uzceltu dienas centru cilvēkiem ar funkcionāliem un garīgiem traucējumiem. Lemšana, noteikšana un zemes dalīšana ir to cilvēku rokās, kuriem nekādu funkcionālu un garīgu traucējumu nav.

Dome nenoliedz: šāda dienas centra ierīkošana neapšaubāmi ir ļoti vajadzīga līdzcilvēkiem, kas cieš no funkcionāliem un garīgiem traucējumiem (tie ir 28 pieaugušie un 34 bērni), lai palīdzētu apgūt dzīvei nepieciešamās iemaņas, būtu vieglāk iekļauties dzīves ritmā un integrēties sabiedrībā. Nesakrīt "gaišo prātu" uzskati par šāda svētīga iestādījuma vietu Ādažu novada kartē. Domes vadība uzskata, ka vispiemērotākais šāda dienas centra izveidei būtu pats novada centrs – Attekas iela 39, savukārt opozīcijas deputāte Adrija Keiša vērtē, ka šādi cilvēki jāizvieto tālāk no centra, proti, Gaujas ielā 25B. Cik liela loma ir patiesām rūpēm par šiem cilvēkiem, cik – politiskās ambīcijas, vēl redzēsim.

Domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks skaidro, ka Attekas iela 39, kas atrodas novada centrā un kur blakus atrodas gan slimnīca, gan autobusa pietura, būtu vispiemērotākā. Daudziem potenciālajiem dienas centra klientiem ir pārvietošanās grūtības, bieži tos pavada asistenti, kuriem tas arī būtu visērtākais variants. Pa dienu varētu atstāt aprūpējamo cilvēku centrā un doties savās gaitās.

Savukārt deputāte Adrija Keiša sarunā Latvijas Radio oponē. Lūk, netālu no minētās vietas dome plānojot būvēt pamatskolu. Kā tas būs, ka skolēniem blakus atradīsies cilvēki ar funkcionāliem un garīgiem traucējumiem! Vajagot pārcelt citur, lai nerastos incidenti un provokācijas. To, ka šādi incidenti būtu bijuši, Keišas kundze gan nemācēja teikt, tomēr ir stingri pārliecināta, ka tik un tā labāk būs, ja šāda iestāde neatradīsies skolas tuvumā, bet gan nomaļākajā Gaujas ielā 25B, kur valdītu šiem cilvēkiem tik nepieciešamais miers un klusums. Šādu domu parakstu vākšanā atbalstījuši arī 723 novada iedzīvotāji, reizē apliecinot, ka viņiem nav izpratnes, ar ko atšķiras atbalsta centrs cilvēkiem ar funkcionāliem un garīgiem traucējumiem no psihiatriskās ārstniecības iestādes.

Ja paskatās Ādažu novada kartē, redzams, ka Attekas iela 39 atrodas 650 metru jeb 10 minūšu gājiena attālumā no Gaujas ielas 25B. Var jau slavēt nomaļāk esošās Gaujas ielas 25B labumus: dabas tuvums, klusums un mierīgā vide. Tomēr šīm rūpēm par klientiem un viņu vajadzībām kā tāds īlens no maisa cauri duras centieni distancēties un būt tālāk no cilvēkiem, kas kaut kādā ziņā ir atšķirīgi. Saglabāt mierīgo ikdienu, ierasto vidi bez šādiem dienas centriem un citādiem cilvēkiem sev līdzās. Sabiedrībai vēl ir jāaug un jāmācās pieņemt citādo, pieņemt, ka mums līdzās dzīvo cilvēki ar autismu, ar Dauna sindromu un dažādiem funkcionāliem traucējumiem, kas nenozīmē to, ka šie cilvēki ir jāievieto "trako mājā". Reizēm aizmirstam, ka arī paši varam nonākt šo citādo vidū.