Drukāt šo lapu
24.10.2017 07:50

Dzintris Kolāts. Kad tik pa vecam paliek viss še mājās!

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Dzintris Kolāts. Kad tik pa vecam paliek viss še mājās! arhīvs

Komentāra virsrakstā šoreiz citāts no Gētes traģēdijas "Fausts" Raiņa tulkojumā. Kad cienījamais zinātņu doktors pirmo reizi tiekas ar (cik zīmīgi!) velnu Mefistofeli, ir jauks pavasaris, Lieldienu laiks. Ļaudis priecājas, jaunieši spriež par zaļumballi, bet vecāki kungi sēž krodziņā un, Gētes vārdiem, prāto:

Tik mīļš man nav nekas pa svētdienām,
Kā gudri triekt par briesmām un par kariem,
Kur tāļi turkos, tur aiz robežām,
Tie ļaudis kaujas lieliem bariem...
Lai tie vai kaklus nolaužas,
Kad tik pa vecam paliek viss še mājās!

Pagājuši gadsimti. Nekas daudz nav mainījies. Tikai turkus, tēlaini izsakoties, nomainījuši spāņi un katalāņi. Varbūt vēl nekaujas "lieliem bariem", bet situācija pēc Spānijas un Katalonijas vadītāju paziņojumiem ir nokaitēta sprādzienbīstamā līmenī.

Pēc Katalonijas neatkarības referenduma Madrides centrālā valdība uzsākusi Katalonijas autonomijas apturēšanas procesu, lai bloķētu katalāņu neatkarības centienus. Savukārt Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons sestdienas vakarā paziņojis, ka nepieņems Spānijas lēmumu par reģiona autonomijas apturēšanu. Process eskalējas, un mēs nezinām, kas būs noticis avīzes iznākšanas brīdī.

Varētu saprast cilvēkus kādā tālā Latvijas provincē, kur tiešām svarīgākas ir ikdienišķas izdzīvošanas lietas. Tomēr Gētes teiktais vislielākajā mērā attiecas gan uz Latvijas gan, jo vairāk, uz visas Eiropas lielpriekšniekiem.

Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajāni paziņojis, ka "Eiropā neviens nepieņems Katalonijas neatkarību". Savukārt Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ar skarbu ģīmi norādījis, ka Katalonijas jautājums nav Eiropas Savienības samita dienaskārtībā. Tā ir Spānijas iekšējā lieta.

Kad tik pa vecam paliek viss še mājās!

Lieki teikt, ka tādā pašā toņkārtā dūdo arī Latvijas politiķi. Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs: ja Katalonija pasludinātu neatkarību, Latvija to neatzītu. Ah, piedodiet! Kungs arī jūtoties satraukts un sāpināts par vardarbību... Vispirms kaitina augsto personu runāšana visu vārdā – gan Eiropas, gan Latvijas līmenī.

Tomēr galvenais ir cits. Kopš Gētes rakstītajām rindām pagājuši vairāki simti gadu. Pasaule kļuvusi relatīvi mazāka, sabiedrība – mobilāka un informētāka, robežas – atvērtākas. Jebkurš notikums, vēl jo vairāk – vardarbīgs, atbalsojas pasaulē un Eiropā jau nu noteikti. Dažādās valstīs dzīvo dažādi cilvēki. Radikāli noskaņotie nolemj kārtot rēķinus. Citi izdomā, ka Katalonijas neatkarības strīdu lozungi izmantojami savā labā... gan jau dzirdēsim šo krievu skolu "aizstāvju" retorikā.

Par Latvijas ietekmi Pireneju pussalas kaislībās grūti spriest, taču Briseles onkuļu "tā ir viņu iekšēja lieta" Spānijas centrālajai valdībai gan atraisa rokas, gan aizlīmē sirdsapziņu. Ļoti negribētos dzirdēt par cilvēku upuriem. Bet, ja tomēr tā notiks, tad reakcija kā bumerangs trāpīs arī Eirosavienības augstmaņiem.

Pēdējie gan jau iepriekš demonstrējuši apbrīnojamu biezādainību šajās lietās. Vismaz retorikas cinisma līmenis pārliecinoši sit pušu Gētes laika Vakareiropas politisko teātri...