Drukāt šo lapu
30.06.2017 16:31

Komentārs. Dūmi izklīst, dzīve turpinās

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Dūmi izklīst, dzīve turpinās www.jurmala.lv

Vai atceraties sociālajos tīklos pavisam nesen ievietotos divus attēlus blakus? Vienā bija redzams Romas pāvests un viņam aiz muguras baltu dūmu strūkliņa, kas paceļas debesīs, un blakus attēlā svaigi ievēlētais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta ar melnu dūmu stabu fonā.

Pirmajā gadījumā dūmi vēstīja pozitīvo ziņu par pāvesta ievēlēšanu, bet otrajā dūmi debesīs cēlās no nelegālās atkritumu uzglabāšanas stacijas Slokā Jūrmalā. Ugunsgrēks plosījās 1,2 hektāru platībā, un tur dega plastmasas atkritumu krāvumi.

Kā drīz vien secināja Veselības inspekcija, "šādos degšanas procesos izdalās vesela buķete gan neorganisko, gan organisko ķīmisko vielu, no kurām ilglaicīgā perspektīvā par bīstamākajām tiek atzīti dioksīni un furāni, kuri var uzkrāties barības ķēdē un šādā veidā ar pārtiku nonākt cilvēku organismā". Tas nozīmē, ka gaisā kopā ar dūmiem izplatījās vielas, kas var izraisīt saslimšanu ar vēzi.

Tagad ugunsgrēks ir nodzēsts, publikas šausmināšanās interneta portālu komentāros norimusi, un, no malas raugoties, situācija ir gluži kā pasakās par nabaga bruņinieku, kurš ieguvis princesi un pusi karaļvalsts. Šīs pasakas parasti beidzas ar vārdiem: un tad viņi apprecējās un dzīvoja ilgi un laimīgi...

Kopš ugunsgrēka, kura cēlonis, iespējams, bija ļaunprātīga dedzināšana, pagājis mazliet vairāk par desmit dienām. Jūrmalā, ne ļauna vārda neteikdams, pie varas ir atgriezies Zaļo un Zemnieku partijas domes priekšsēdētājs, "lai turpinātu iesākto". To gan noskaidros izmeklēšana, no kurienes un cik ilgā laikā Slokas izgāztuvē tika uzkrāti aptuveni 23 000 tonnu atkritumu, tostarp arī baterijas, elektrības vadi un aerosola pudeles, bet neba nu vienā dienā un lielā slepenībā tādi krājumi tur radās.

Tāpat nav dzirdēts, ka sabiedrībai par sagādātajām neērtībām būtu atvainojies SIA "SO Trust" īpašnieks, kāds Oļegs Sokolovs, kura sievai Marijai piederošā firma "Prima M", kā izrādās, nelegālajā atkritumu laukumā saimnieko jau kopš 2011. gada. Te gan jāteic, ka policija ne pret vienu fizisko personu vēl apsūdzību nav cēlusi. Tātad pagaidām var dzīvot laimīgi.

Izskatās, ka izdzīvos arī Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova, kura drīz vien valsts televīzijā steidzās paziņot, ka atkritumu glabātāja SIA "Prima M" neesot saņēmusi nekādas nepieciešamās atļaujas, par ko VVD bija ierosinājis administratīvo lietvedību un uzdevis līdz 24. jūlijam atbrīvot teritoriju no atkritumiem. Attiecīgais administratīvais akts gan ticis apstrīdēts, taču tiesa to atstājusi negrozītu.

Kopumā jau aina īsti pievilcīga nav – Jūrmalas dome Majoros īsti nezina, kas notiek turpat blakus kūrortam tādā "lāču kaktā" kā Sloka, VVD amatpersonas vicinās ar likumiem un Ministru kabineta noteikumiem, kuri kārtīgam postpadomju uzņēmējam, šķiet, neko daudz nenozīmē, policija kaut ko izmeklē, bet visi kopā laimīgi dzīvojam tālāk blakus neizsmeltiem gudrona dīķiem un smirdošiem degvielas rezervuāriem. Slokas postažas seku likvidēšanai valsts atvēlēšot 700 000 eiro...