Drukāt šo lapu
06.09.2016 07:43

Komentārs: Remontam vajadzēja sākties agrāk

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Remontam vajadzēja sākties agrāk Krista Cīrule

Pagājušajā nedēļā Pierīgā, tāpat kā citur visā Latvijā, sākās jaunais mācību gads. Lai arī pirmklasnieku skaits valstī kopumā ir samazinājies, tas neattiecas uz lielāko daļu Pierīgas novadu, jo šeit pirmo klašu skolēnu skaits tikai pieaug un pašvaldībai jādomā vai nu par esošo skolu paplašināšanu, vai pat jaunu būvēšanu.

Dažas dienas pirms jaunā mācību gada sākuma sanāca ielūkoties divās dažādās mācību iestādēs Piņķos un Ropažos un pārliecināties, cik dažāda mēdz būt pasaule.


Piņķos, izmantojot visjaunākās tehnoloģijas, uzcelts starptautiskās skolas "Exupery" nams. Tā celtniecība izmaksājusi vismaz 11 miljonus eiro. Skolā, kā sola tās dibinātāja Krievijas miljonāre Jeļena Bujanova, tiks gādāts par mācībām četrās valodās un sēdēšanu mīkstos krēslos, bet par skolēnu maltītēm rūpēsies smalka restorāna pavāri.

Mācību maksa – 19 000 eiro gadā. Tas ir mazliet vairāk nekā netālajā Latvijas Starptautiskajā skolā, kurā mācās ārvalstu diplomātu, dažu vietējo uzņēmēju un politiķu bērni. Tiesa, jaunatvērtās skolas "Exupery" mācību programmas gan vēl nav akreditētas, taču pagaidām tas varētu nebūt tik svarīgi, jo šeit mācīsies bērni līdz 5. klasei. Ja kaut kā skolai pietrūkst, tad tikai peldbaseina.

Mazliet citāda aina vērojama cita novada centrā Ropažos. Vismaz pirmajā semestrī jaunie ropažnieki uz savu veco, 1936. gadā celto, vidusskolas ēku lūkosies pa gabalu, jo tā tiek renovēta un ātrāk par oktobra otro pusi gatava nebūs. Daļa bērnu mācīsies novada Kultūras un sporta centrā, kur savu kabinetu iekārtojis arī vidusskolas direktors Pēteris Salenieks, mākslas un mūzika skolā, sociālā dienesta telpās un Jaunatnes centrā. Direktors teic, ka apmaiņā pret pagaidu neērtībām tiks saņemta renovēta skolas ēka un piebūve sākumskolai. Projekts izmaksāšot vairāk nekā 3,5 miljonus eiro.

"Patiesībā skolas remontam vajadzēja ķerties klāt jau agrāk. Iespējams, tad mums būtu vairāk skolēnu, kuri mācās vecākajās klasēs, jo kuram gan nepatīk ērta un sakārtota vide," atzina arī novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus.

Tā kā visu vasaru bija iespēja sekot līdzi debatēm par skolotāju algām, jāteic, ka Ropažu vidusskolai ir paveicies, jo tā iekļuvusi to skolu grupā, kurā, vismaz teorētiski, pedagogu algas nesamazināsies, drīzāk tieši otrādi – pieaugs.

Par skolotāju algām "Exupery" mēs nezinām neko. Vien to, ko sarunā ar "Apriņķis.lv" korespondentu sacīja skolas dibinātāja, proti, viņa negribētu, lai turpinās tradīcija, ka skolotāju algas bijušajās sociālisma valstīs pedagogiem liek justies mazliet neērti. "Ja jau pie mums uz Piņķiem brauc pedagogi no Rietumvalstīm, viņi zina, cik šeit nopelnīs," piebilda miljonāre.

Savukārt Ropažu vidusskolā vēl augusta sākumā brīva bija matemātikas skolotāja vieta.