Drukāt šo lapu
09.08.2016 16:49

Viedoklis: Prezidents lai paliek Saeimas ziņā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Prezidents lai paliek Saeimas ziņā Saeimas kanceleja

Tālajā Amerikā notiek priekšvēlēšanu cīņas par pašu ietekmīgāko amatu pasaulē – ASV prezidenta posteni, bet pie mums, Latvijā, prezidenta vēlēšanas vēl tālu.

Pagājis nu jau gads, kopš Valsts prezidenta amatā ir Raimonds Vējonis, un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, jautāta, kā vērtē valsts galvas šajā laikā paveikto, sacījusi, ka "prezidents strādā", piebilstot, ka "prezidenta institūcija ir jāciena, tāpēc kritikai par Valsts prezidentu jābūt pamatotai".

Kā iespējamo iemeslu šādam paziņojumam preses avoti min pašas I. Mūrnieces partijas biedra Aleksandra Kiršteina izteikumus sociālajos tīklos – šoreiz tviterī, kur deputāts R. Vējoni nosaucis par "prezidenta izstrādājumu", kas ir "nepiemērots starptautiskajai sadarbībai". Tā kā tviteris nav paredzēts garākiem komentāriem, pats par sevi saprotams, ka sīkākus skaidrojumus par prezidenta "nepiemērotību" deputāts nav sniedzis.


Tikmēr labus vārdus par R. Vējoņa darbību Valsts prezidenta postenī plašsaziņas līdzekļos ir teicis viens no ietekmīgākajiem Latvijas pašvaldību vadītājiem Aivars Lembergs, apgalvojot, ka šis prezidents ir labāks par iepriekšējiem, pat par Vairu Vīķi-Freibergu, kura visiem tā patikusi.

Un te nu Saeimas priekšsēdētājai ir pilnīga taisnība. Vēlēšanās piedaloties 58,85% balsstiesīgo iedzīvotāju, mēs ievēlējām 12. Saeimu, un tālāk jau Saeima ar 55 balsīm par Valsts prezidentu ievēlēja Latvijas Zaļo un zemnieku partijai piederošo aizsardzības, bet iepriekš arī vides ministru R. Vējoni, noraidot deputātu Mārtiņa Bondara, Sergeja Dolgopolova un tiesneša Egīla Levita kandidatūras. Lai gan R. Vējonis nav tieši tautas ievēlēts prezidents un viņa vara ir visai ierobežota, viņš tur ir savā vietā, un par to vien prezidentu kritizēt nav nekāda iemesla.

Drīzāk gan vajadzētu skatīties, ko pēc dažiem gadiem ievēlēsim Saeimā, lai nākamajiem deputātiem pēc prezidenta vēlēšanām nav jātaisnojas, ko ir ievēlējuši. Ja vēl nav aizmirsies, tad R. Vējoni pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē ievēlēja no partiju jau laikus nominētiem kandidātiem, nevis kā, piemēram, Valdi Zatleru, kuru pēdējā brīdī gluži kā trusīti pēkšņi izvilka no burvju mākslinieka cepures.

Protams, mazliet komiska pēc vēlēšanām izskatījās deputātu taisnošanās, ka neviens jau īsti par R. Vējoni neesot balsojis, un vērotājam no malas pat nebija īsti skaidrs, kur tās 55 balsis uzradās. Bet, kas bijis, bijis.

Taču nu jau vairs tikai pilni desmit mēneši palikuši līdz pašvaldību vēlēšanām. Un te nu gan būtu jādomā, par ko vēlēt, par ko ne, jo nekāda Saeimas starpposma starp vēlētājiem un novada domi nav. Neaizmirsīsim, ka šo cilvēku rokās būs pašvaldību vēlētāju nodokļu nauda un tieši no ievēlētājiem būs atkarīga pašu dzīves kvalitāte novadā, ieskaitot ielu apgaismojumu un pusdienu kvalitāti vietējā skolā.