Drukāt šo lapu
07.08.2016 18:30

FOTO: "Minhauzens" svin pilngadību Balonu pļavā Siguldā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no festivāla “Minhauzens” otrās dienas varoņiem Aivars Dundurs, kurš dalījās ar kolēģiem vilku likumu un balsu zināšanā. Viens no festivāla “Minhauzens” otrās dienas varoņiem Aivars Dundurs, kurš dalījās ar kolēģiem vilku likumu un balsu zināšanā. Ģirts Kondrāts un Vija Vāvere

Uz ikgadējo Latvijas mednieku festivālu "Minhauzens", kas šogad ir sasniedzis pilngadību, pēc dažādām aplēsēm sapulcējās apmēram pieci tūkstoši mednieku un viņu atbalstītāju. Kā jau vienmēr, festivāla devīze bija "Minhauzens nemelo un uzvar godīgi! Festivāls šogad notika jau 18. reizi.

Šogad uz mednieku festivālu "Minhauzens 2016", kas nedēļas nogalē notika Siguldas Balonu pļavā, bija pieteikušās 84 mednieku un makšķernieku klubu (MMK) komandas no visas Latvijas. No Pierīgas – MMK "Allažnieks", "Ropažnieks" un "Raķelis" no Inčukalna, mednieku biedrības "More" un "Sidgunda", iespējamas vēl kāda, ko cilvēkiem bagātajā pasākumā varēja arī nepamanīt.

Kā portāla "Apriņķis.lv" korespondentam festivāla priekšvakarā sacīja Latvijas Mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks, ieteicamais cilvēku skaits kluba komandā, lai tās sekmīgi varētu startēt sacensībās, bija 15 cilvēki. Taču, kā varēja novērot, uz "Minhauzenu" reti kura komanda bija atbraukusi tik pieticīgā sastāvā. Bija klubi, kurus kopā ar līdzjutējiem un mednieku ģimenes locekļiem pārstāvēja no 30 līdz pat 50 cilvēkiem.

Kā jau ierasts, svētki sākās piektdien ar dalībnieku ierašanos Siguldā un svētku gājienu. Jau laikus medniekiem tika izziņots mājas uzdevums – ar tērpiem, skaņām, dejām un citiem atribūtiem pagodināt indiāņu tautu, kas vienmēr ir bijuši pazīstami kā izcili mednieki, padomājot par 30 sekunžu garu priekšnesumu.

Jau nākamajā dienā notika dažādas sacensības – šaušana ar gludstobra un vītņstobra ieročiem Straupes Mārkulīča šautuvē un sacensības, kurās dalībnieki apliecināja savu veiklību, ātrumu un atjautību turpat Balonu pļavā Siguldā, ieskaitot prasmi orientēties, kāpt kokā, šaut ar loku un daudz ko citu.

Viens no interesantākajiem "Minhauzena" pasākumiem bija Aivara Dundura vilku piegaudošanas seminārs. "Vilki patiešām dzīvo pēc vilku likumiem, kurus cilvēks var izzināt tikai ilgākā laikā," viņš sacīja klātesošajiem, piebilzdams, ka par savu lielāko veiksmi uzskata reizi, kad vilku māte, atsaucoties A. Dundura gaudošanai, atnesusi viņam gabalu pašas nomedītās gaļas.


Tā kā starp Latvijas medniekiem vilku balsu pārvaldītāju netrūkst, semināra noslēgumā iznāca vesels vilku koris, ko visprecīzāk novērtēja suņi, kļūstot pavisam nemierīgi. Vēlāk notika arī medniekiem tik svarīgais briežu balsu atdarināšanas jeb briežu piebaurošanas čempionāts.

Ceļā uz "Minhauzena" sacensību vietu iznāca sastapties ar Ropažu MMK "Ropažnieks" biedriem. Kluba prezidents Juris Ginovskis stāsta, ka pirmo reizi uz šo festivālu Ropažu mednieki devušies jau pagājušajā gadsimtā, bet vēlāk – visur, kur vien "Minhauzens" bijis – Vidzemē, Kurzemē, Latgalē. Šogad uz Siguldu atbraukuši 45 cilvēki.

Un, lai "Minhauzens" būtu īsts mednieku festivāls, kāds Ropažu mednieks ar solīdu stāžu "Apriņķis.lv" korespondentam izstāstīja šādu gadījumu, ko viņam savukārt pastāstījis kāds cits mednieks, kurš reiz nodomājis slepeni nomedīt mežacūku: "Eju pa mežu, karstums briesmīgs, sniegs līdz ceļiem, bet vēl pretī nāk mežsargs. Metu plinti sniegā, ēdu no krūma avenes un saku, ka es neko nezinu."

Juris no MMK “Ropažnieks”: Mednieki nekad nebūs tādi “desu cilvēki”, kam viss vienalga.Juris no MMK “Ropažnieks”: Mednieki nekad nebūs tādi “desu cilvēki”, kam viss vienalga.

 

Ja nopietni, tad ar nelieliem pārtraukumiem Juris, kā sauc stāstītāju, braucis uz "Minhauzenu" gadus piecpadsmit. Vislabāk paticis festivāls Mārkulīčos un Rugājos. Tas bijis tieši pirms vēlēšanām un sponsoru bijis tik daudz, kā nekad. Deputāts Pēteris Tabūns turpat vai ar katru apsveicinājies...

"Bet no otras puses festivāli ir arī kā sava veida kilometru stabi. Kad braucām uz pirmo "Minhauzenu", ņēmām līdzi bērnus, tagad jau piebiedrojušies mazbērni. Un vēl svarīgāk, ka mums visiem kopā kaut kas patīk un interesē, jo nav nekā sliktāka šajā pasaulē par cilvēkiem, kam nekas neinteresē," teic Juris.