Drukāt šo lapu
27.07.2016 07:48

Komentārs: Carnikava, Ķekava un ministrs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Carnikava, Ķekava un ministrs Einārs Binders

Pagājušajā nedēļā pašas interesantākās pašvaldību ziņas nāca no Carnikavas un Ķekavas novada. Carnikavas novada domes darbs jau visu šo sasaukumu nav atgādinājis rāmas upes plūdumu, kur deputāti, neuzsverot atšķirību starp pozīciju un opozīciju, vienprātībā pieņem lēmumus.

Tieši otrādi – vispirms asi tika kritizēta, piemēram, gājēju tilta celšana pāri Gaujai, kas tagad krietni atvieglo Siguļu iedzīvotāju un, protams, pašu carnikaviešu dzīvi. Šo rīvēšanos varēja saprast, jo kāda gan interese Garciema iedzīvotājiem par tiem novada ļaudīm, kuri dzīvo kaut kur tālu Gaujas otrā krastā.

No malas raugoties, dažādi var vērtēt arī deputātu viedokļu maiņu atkarībā no vietējās politikas konjunktūras, bet patiesi interesanti kļuva tad, kad pirms Ziemassvētkiem no amata krēsla tika padzīta novada domes priekšsēdētāja, bet pēc Jaunā gada iebalsota atpakaļ. Kāpēc tā notika, var tikai minēt: vai nu Daiga Jurēvica, lai arī kritizēta par autoritatīvu vadības stilu, kā politiķe ir nenogremdējama, vai arī opozīcijai patiesi trūkst argumentu, lai noturētos pie varas.

Tagad, 11 mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām, kad domes sēdes laikā tika apspriests dienaskārtības 4. punkts, sēdi atstāja septiņi deputāti. Aizgājēji runāja par priekšsēdētājas nedemokrātiskumu, pati priekšsēdētāja – par iepriekš iestudētu izrādi un dažu deputātu iespējamo interešu konfliktu.


Miera osta nav arī Ķekava. Ne tik sen rakstījām par ķīviņu ap Pļavniekkalna skolas nama nākotni, bet tagad uzmanības centrā nonācis Lapenieku ciems netālu no Baložiem. Tā iedzīvotāji savulaik nolēmuši, ka par kanalizācijas pakalpojumiem jāmaksā pārāk daudz, un vispār pārtrauca maksāt par šo pakalpojumu, cenu nesamērībā vainojot SIA ar visai zīmīgu nosaukumu "Zeltenieki". Skaidrs, ka pakalpojuma sniedzējam tas nepatika, un sekoja draudi – ja iedzīvotāji nenorēķināsies par pakalpojumu, tas tiks pārtraukts.

Patiesībā gan kanalizācijas pakalpojumu nosacīti augstās izmaksas esot pamatotas izstiepto komunikāciju dēļ, kad konflikts uzņēma apgriezienus, skaidroja novada domē.

Kad un vai Lapenieku iedzīvotāji par kanalizācijas pakalpojumiem turpmāk maksās tikpat cik tuvējo Baložu iedzīvotāji, vēl nav zināms, taču jautājuma risināšanas gaitā nāca pavisam negaidīts pavērsiens – Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics pagājušās nedēļas vidū tika izsaukts pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kurš uzlika par pienākumu novada domei konfliktu nekavējoties atrisināt.

Jāteic gan, ka ne jau visiem tā veicas kā Lapenieku ciema iedzīvotājiem, kad palīgā steidzas pats ministrs. Bet Lapenieki tomēr ir bagātās Pierīgas daļa.

Tikmēr līdz korespondenta ausīm nonākušas ziņas, ka jau pieminētajā Carnikavā nodoklis par necilu zemes gabaliņu ar nelielu vasarnīcu pēc tam, kad Carnikavas novada dome, sekojot galvaspilsētas piemēram, ieviesa deklarēšanos pašvaldībā esošajā nekustamajā īpašumā, no 60 eiro ir izaudzis līdz 360. Bet tur laikam ministrs neko daudz nepalīdzēs...