Drukāt šo lapu
11.08.2015 10:47

Komentārs: Troksnis vasaras naktī

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Troksnis vasaras naktī www.skyscanner.net

Iedomājieties: ir silta vasaras nakts tā mazliet pēc pulksten diviem. Ap vietējo diennakts veikalu pulcējas tie, kam vēl nenāk miegs. Ja laikus sākts, šis ir brīdis, kad pudeles brāļu starpā sākas skaļas sarunas, piemēram, par attiecībām kolektīvā, sak', vai tu mani cieni vai to, ko kurš kuram tīši vai netīši ieriebis.

Ja kompānijā ir kāda meitene, kāds tomēr attopas, ka labāk nekā meklēt patiesību būtu uzdancot. Mūsdienu mobilo telefonu skaļruņu iespējas radīt troksni, kas pārspēj iereibušu cilvēku balsis, ir vairāk nekā teicamas, un tad ļaužu desmitiem, kam nākas ar šādas nakts ballītes troksni sadzīvot, ir vairākas iespējas, kā rīkoties. Pirmā – pabāzt galvu zem spilvena un, ja iespējams, sapni vasaras naktī sapņot tālāk. Otrā iespēja – sākt kliegt uz trokšņotājiem, lai met mieru, bet no tā parasti labuma maz. Ir arī trešā iespēja – saukt policiju.

Taču vai vienmēr vajadzētu likt cerības, ka, piemēram, pašvaldības policija būs miera traucētāju bieds? It kā negribīgi un nesteidzoties policija, protams, atbrauks, bet vai tāpēc vien iestāsies klusums? Var arī neiestāties, jo, kā dzirdēts, dažās pašvaldībās, atsaucoties uz it kā Satversmes tiesas lēmumu, trokšņošana apdzīvotās vietās pēc pulksten 23, ja vien tā kādu netraucē, no malas nav nekādi apturama.

Savukārt tam, kuru tā tomēr traucē, policista klātbūtnē nakts vidū ir obligāti jāraksta sūdzība (citādi izsaukums neskaitās pamatots) un, to darot, droši jāatrēķina no naktsmiera vēl pusstunda nost. Turklāt nez kāpēc, atbildot uz policista pratinošajiem jautājumiem, rodas sajūta, ka trokšņotājs un skandālists esi tu pats, nevis tie, kuru bļaušana pagalmā tev neļauj gulēt.

Beidzot, kad policists ir pierakstījis no miega iztraucētā sūdzmaņa personas datus un vēl šo to, viņš iet pie trokšņotājiem un saka: izbeidziet, par jums ir saņemta sūdzība! Tikmēr trokšņotāji uz kārtības sargu fona var mierīgi taisīt selfijus un runāt rupjības, jo formāli jau nekas nav pārkāpts un kur ir sacīts, ka tā nedrīkst darīt.

Šķietamo naktsmiera traucētāju pusē, kā var saprast no policistu teiktā, ir pat Ministru kabineta noteikumi, kuros ir sacīts, par cik lielu troksni sods pienākas. Troksnis, kas nāk no mobilā telefona, visticamāk, noteikto decibelu robežu nepārkāpj nedz dienā, nedz nakts klusumā.

Patiesība gan ir drusku citāda. Pirmkārt, ja vien ir vēlēšanās, pastāv vismaz desmiti iemeslu, kāpēc policists var pateikt, lai sabiedriskās kārtības traucētājs pārtrauc savas izdarības. Kaut vai tas, ka nemiera cēlājiem rokās bija atvērtas alkohola pudeles.

Taču ērtāk laikam ir atsaukties, piemēram, uz Satversmes tiesas aizrādījumu, ka vienā apdzīvotā vietā pieņemti saistošie noteikumi neatceļ jau pastāvošus likumus un valdības izdotus noteikumus, sakot, ka "Satversmes tiesa ir atļāvusi trokšņot arī pēc 23". Bet kurš nu, rītausmu gaidot, ķersies pie Administratīvo pārkāpumu kodeksa vai meklēs palīdzību internetā.

Tā nu tu paliec pie plāna par pārvākšanos uz laukiem. Ak, bet tur jau būs citi saistošie noteikumi...