Drukāt šo lapu
30.06.2015 09:37

Kamals Bhasins: Latvija ir ļoti laba

Autors  Apmaksāta publikācija
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kamals Bhasins: Latvija ir ļoti laba Publicitātes

Indieti Kamalu Bhasinu pirms desmit gadiem uz Latviju atveda nejaušība. Viņš atbrauca uz pāris dienām apciemot draugus, bet palika šeit dzīvot.

Uz Rīgu viņš, draugu aicināts, atbrauca pēc mācībām Maskavā. Kamals neslēpj, ka, pirmo reizi ieraugot Rīgu, viņu pārņēmis šoks. Pēc tādām daudzmiljonu pilsētām kā Deli un Maskava bijis grūti aptvert, ka vienas Eiropas valsts galvaspilsēta var būt tik neliela.

"Es prasīju draugiem – kur ir cilvēki? Kur mašīnas? Indijā ir bampers pie bampera," viņš smejas. Iespējams, pēc dažām dienām Kamals būtu devies atpakaļ uz Indiju, taču tad savu lomu viņa liktenī nospēlēja gadījums.

2005. gadā Latvijā ļoti populāras bija lekcijas par jogu un ajūrvēdu, un tā kā Kamals ir diplomēts šo zinību speciālists, viņš nevarēja atturēties no kārdinājuma vienu šādu lekciju apmeklēt. Lektors par Indijas seno zināšanu, efektīvas dziedināšanas, veselības saglabāšanas un atjaunošanas sistēmu cilvēkiem stāstījis tādas aplamības, ka Kamals nolēmis palikt Latvijā ilgāk un sniegt cilvēkiem autentiskas zināšanas par jogu un ajūrvēdu. Viņš nolēma atvērt šeit savu ajūrvēdas praksi, taču ātri vien saskārās gan ar birokrātiju, gan tradicionālo medicīnas veidu pārstāvju neizpratni un pretdarbību.

Izturēt un piepildīt iecerēto viņam palīdzēja daudzu citu Latvijā sastapto cilvēku sirsnība un pretimnākšana, bet izšķirties par palikšanu Latvijā lika iepazīšanās ar nākamo dzīvesbiedri Zani un mīlestība. Tagad Kamala ģimenē aug meita un dēls, un Latvija ir kļuvusi par viņa mājām. Tomēr arī Indija nav aizmirsta. Kamals stāsta, ka kopā ar ģimeni viņi uz Indiju brauc ik pāris gadus, jo viņam ir ļoti svarīgi, lai līdztekus Latvijas kultūrai viņa bērni pazītu un mīlētu arī Indijas kultūru.

"Abas kultūras vajag saprast, un, kad mani bērni izaugs, viņi paši sapratīs, kāda kultūra viņiem ir tuvāka," saka Kamals. "Latvijas un Indijas iedzīvotāji cits par citu tikpat kā neko nezina. Latvijā valda vispārēji rietumnieku stereotipi par Indiju, savukārt Indijā tikai retais zina, kur atrodas Latvija," saka Kamals.

Viņš uzsver, ka ciešāku saikņu dibināšanai nepieciešams sākt ar kultūras vēstniecību, un tā ir viena no viņa darbības jomām Latvijā. Kopā ar domubiedriem viņš nodibināja "Indijas Baltijas federāciju kultūrai un tirdzniecībai", un šīs organizācijas kontā ir tādi pasākumi kā gadskārtējie Indijas un Latvijas Draudzības svētki, 2013. gadā sarīkotais izklaides šovs Bolivudas kino stilā, kā arī sadarbībā ar Indijas vēstniecību Zviedrijā un Latvijā un LIFE VEDA Ajūrvēdas centru rīkotais ajūrvēdas samits 2014. gadā. Kamala Bhasina vadītā federācija baltiešiem palīdz arī biznesa kontaktu dibināšanā ar Indiju.

Kad Kamals izlēma palikt Latvijā, viņa pirmais darbs bija latviešu valodas apgūšana. Viņš pats saka, ka ar valodu vēl nesokas tik raiti kā gribētos, tomēr viņš katru dienu mācās tālāk.

"Man vairāki cilvēki ir teikuši – ja reiz tu runā nepareizi un tev ir grūti, kāpēc tu runā latviski? Mēs varam ar tevi sarunāties angliski! Bet es saku – ja nerunāšu, kā tad es iemācīšos? Man ir grūtības ar garo "ā", ar "ī", ar intonācijām augšā un lejā, bet latviešu valoda man ļoti patīk. Es šeit dzīvoju un strādāju, es iemācīšos. Latvija ir ļoti laba," saka Kamals.