Drukāt šo lapu
11.06.2015 07:44

Spēles noteikumi un sodi autovadītājiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Spēles noteikumi un sodi autovadītājiem arhīvs

Pagājušajā nedēļā Saeima paveica divus darbus: vispirms ievēlēja Valsts prezidentu, bet tūlīt pēc tam galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz lielākus sodus par būtisku braukšanas ātruma pārsniegšanu. Ja lielākā daļa valsts iedzīvotāju devīto Valsts prezidentu Raimondu Vējoni redzēs tikai televīzijā, tad auto vadīšana daudziem ir daļa no ikdienas dzīves.


Likuma grozījumu būtība paredz, ka par ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā vieglo automobiļu vadītājiem būs tikai brīdinājums, bet kravas mašīnu šoferiem – brīdinājums vai naudas sods 10 eiro apmērā. Līdzšinējā pieredze liecina, ka, pārsniedzot ātrumu pieminētajās robežās ceļu policista acu priekšā, par sekām nebūs jābaidās. Tālāk jau atkarībā no ātruma pārsniegšanas virs 11 kilometriem stundā uz ceļa vai apdzīvotā vietā naudas sods sāksies no 20 eiro un sasniegs pat 480 eiro, ja ātrums ar vieglo auto pilsētā pārsniegs vairāk nekā par 60 kilometrus stundā.

Solījumi ieviest stingrāku uzraudzību jebkurā dzīves jomā, ieskaitot ceļu satiksmes drošību, īpašu prieku nerada. Turklāt daļa autovadītāju tūdaļ sacīs, ka mūsdienās, kad laiks kļūst arvien dārgāks un automašīnas – labākas, nemainīt pārvietošanās ātrumu vai pat to samazināt ir muļķīgi. Citi, norādot uz ne visai spožo ceļu stāvokli valstī, bildīs, ka labi vien ir, ka sodi kļūst bargāki. Bet dzīve nav tikai melnbalto krāsu salikums.

Katram autovadītājam ir gadījies, piemēram, braucot cauri apdzīvotai vietai, kur jāpārvietojas ar 50 kilometriem stundā, justies kā muļķim, kad garām kā stāvošam aizbrauc viena, otra un tad vēl trešā mašīna un pavisam ne ar ātrumu, kas tikai par dažiem kilometriem stundā pārsniedz jūsējo. Mājās, protams, var izlasīt kārtējo aģentūras LETA ziņu, kurā sacīts, ka šodien atkal ceļu policija sastādījusi protokolus simtam, diviem simtiem, bet citreiz vēl vairāk ātruma pārkāpēju, bet dzīvē jau no tā nekas nemainās.

Rodas izjūta, ka ātruma vai apdzīšanas ierobežojuma zīmes vai dubultlīnijas uz brauktuves patiesībā pie mums neko daudz nenozīmē. Piemēram, tepat Pierīgā, pa ceļam no Siguldas uz Rīgu, posmā, kur ceļš tiek remontēts, ir vadītāji, kuri tos, kas "velkas" ar noteiktajiem 70 kilometriem stundā, sākuši apdzīt pa ceļa labo pusi. "Katram pārkāpējam blakus neizstāvēsi," šādas situācijas parasti skaidro ceļu policisti. Un kādi tur vēl sodi.

 

Sods, pat tad, ja tas ir neliels, tik un tā ir sods. Bet varbūt vajadzētu biežāk atgādināt, ka spēles noteikumi mēdz būt rakstīti visiem tās dalībniekiem.