Drukāt šo lapu
12.06.2015 16:40

Brīvdienās pēc jaunām sajūtām uz Latvijas laukiem

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Brīvdienās pēc jaunām sajūtām uz Latvijas laukiem stopini.lv

Šīs nedēļas nogalē 102 lauku saimniecības atvērs savas durvis viesiem, solot īpašus piedāvājumus ar degustācijām, ekskursijām, izklaidēm.

Piedāvājumā – gardie, maģiskie, zinātkārie, prasmīgie un slinkie lauki

Kā sola asociācijas "Lauku ceļotājs" pārstāvji, tad Latvijas laukus varēs iepazīt no visdažādākajām pusēm. Piemēram, "Gardie lauki" nozīmēs iepazīšanos ar sviesta kulšanu, sklandraušu, kliņģeru, pīrāgu, maizes un lauku tortes cepšanu. Varēs nogaršot "gotiņu kažociņā", jauno medu un ziedputekšņus, ēdamos sausseržus, kārtīgu zivju zupu un Otīlijas zupu. Arī dzeramo klāsts ir plašs: ozolzīļu kafeja, ārstniecības augu tējas, latgaļu alus un kviešu alus, pieci dažādi ziedu un 15 augu-ogļu vīni, četru veidu liķieri un "Valna glymezs" uzlējums.

Savukārt "Maģiskie lauki" piedāvās iespēju ar plikām pēdām sajust zāli, vēl pirms Līgo nakts sasiet pirtsslotiņu, palūgt akmenim izturību un sīkstumu, bet uguns āderei – veselību. Būs iespēja gulēt uz "bišu mājas" un klausīties bišu skaņās.

Būs arī "Zinātkārie lauki", kur varēs uzzināsi, kā tiek cirptas aitas, un kā aitām tiek taisīts pedikīrs, kā rodas piens, kā audzēt sliekas vai kāda izskatās Vjetnamas lielvēdercūka, kā arī piedalīsies zelta poda meklēšanā un laucītē dēstīt un audzēt sīknaudu.

Neizpaliks arī iepazīšanās ar "Ekstrēmajiem laukiem" izmēģinot jaunākos traktorus un kombainus, kā arī pievarot klinšu sienu un virvju trases vai "ievingrināt roku" tādos darbos kā acošana, potēšana, koku vainagu veidošana. Pavisam ekstrēma būs igauņu lāča Karū baidīšana, staigāšana ar koka kājām, slēpošana ar trīsvietīgām slēpēm, ripas dzīšana un citas senču izklaides, kā arī 85 m nobrauciens pa trosi ar trulīti.

Tāpat arī "Prasmīgajos" laukos varēs izbaidīt, kā tikt galā ar tādiem darbiem kā, piemēram, vilnas plucināšanu, miltu malšanu, sviesta kulšanu, siera siešanu, sveču liešanu, skalu grozu pīšanu, podu virpošanu uz ripas, kā arī zāģēt ar divrocīgo zāģi, izgatavot skaisto skaidu ar slīmestu un pielikt roku siles grebšanā.

Protams, neizpaliks arī "Slinkie lauki", ar nesteidzīgu garu kurinot dūmu pirti un peroties pēc sentēvu metodēm, bet pēcāk iespēja nakšņot grāfa vai grāfienes guļamistabā vai satikt muižas spoku.

Un kā gan bez "Lauki Līgo!", sarūpējot gardumus un našķus Jāņu galdam, mācoties siet sieru pēc senču un pēc modernām receptēm, uzzinot, kā brūvēt Latgaļu alu pēc sentēvu receptes, un nogaršot kviešu alu, un uzzinot, kā uzvīt īpaši maģisko Jāņu vainagu, lai Jāņos noteikti satiktu sev mīļoto.

Arī Pierīgai ir, ko piedāvāt

Ja nav laika vai iespēju tikt līdz Latgalei vai Kurzemei, brīnišķīgi laiku varēs pavadīt arī tepat Pierīgā. Piemēram, uz Sējas novada "Birzēs" apmeklētājus gaidīs pirts muzejs, Ādažu novada Iļķenē varēs nobaudīt gan skābenu zupu gan būs iekurināta pirts, Krimuldas pagasta "Kalnazaķos" tiks piedāvāts apgūt golfa ābeci vai velo gida pavadībā izmest loku pa Gaujas senleju.

Augļkopības saimniecībā Siguldas pagasta "Pīlādžos" Zilveru ģimene izrādīs savu vīna darītavu, bet turpat netālu – Mālpils pagasta "Jaunerandā" ir padomā iepazīstināt ar slieku audzēšanas noslēpumiem un vermikomposta tapšanu. Savukārt Ķekavas pagasta "Līčos" minizoodārza iemītniekus drīkstēs pacienāt ar līdzpaņemtajiem burkāniem, kāpostiem un āboliem, un par īpašu cenu izbraukt apli ar poniju.

Bet Doles salas "Vējiņos" saimnieki solījuši sarūpēt melno "čigānu"pirti, pacienāt ar uz ugunskura vārītu zivju zupu, parādīt, kā kūpina brekšus. Protams, tos varēs arī pagaršot. Viesus Jaunmārupē gaidīs arī atpūtas vieta pie ezera "Jaunmārtiņi", piedāvājot viesiem šeit atpūsties un pārnakšņot par īpašam cenām.

Piesakieties laikus

Pirms dodieties ceļā, "Lauku ceļotājs" aicina sazināties ar saimniekiem un pieteikt savu apmeklējumu, lai viņi var ieplānot jūsu uzņemšanu un lai izvairītos no "sastrēgumiem".

Ja ir vēlēšanās akcijas laikā apskatīt vairāk, ieteicams plānot divu dienu braucienu, paliekot kādā no naktsmītnēm, kas akcijas laikā piedāvā atlaides nakšņošanai. Tāpat saimniecībās būs iespēja iegādāties laukos ražotu un gatavotu produkciju, tomēr ne visur ir iespējams norēķināties ar bankas karti.