Drukāt šo lapu
03.02.2015 13:40

Komentārs: "Matemātika noder katram"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vēl pirms Ziemassvētkiem sastapos ar Mārupes uzņēmēju Paulu Niedri, kurš darbojas paša dibinātā firmā "Metāla studija". Viņam no mazām dienām patīk ņemties ar dzelžiem un močiem. Pauls bija lepns, ka nupat uzņēmums spoži ticis galā ar lielu pasūtījumu – Latvijas Universitātes botāniskā dārza žogu.

Pēc pamatskolas beigšanas viņš apzināti bija devies mācīties uz Rīgas Valsts tehnisko ģimnāziju, kur cītīgi apguva atslēdznieka un metāla restauratora amatu. "Protams, bija arī tādi puiši, kas tur bija tāpēc, ka citur nebija, kur iet, bet lielas intereses par mācībām viņiem nebija," stāstīja Pauls un vēlāk piebilda, ka daudzi tā arī velti izšķieduši laiku, jo nav izmantojuši iespēju iemācīties amatu.

Šonedēļ vairākās Latvijas vidusskolās, tostarp Pierīgā, notiks kārtējā akcija "Iespējamā misija". Tās laikā vairāk nekā 20 atzītāko savas jomas profesionāļu, tostarp Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, dosies uz kādu no Latvijas vidusskolām, lai tur iejustos skolotāja godā. "Skolēniem šī ir lieliska iespēja mācīties no dažādu jomu profesionāļu pieredzes un izprast teorētisko zināšanu praktisko pielietojumu darba vidē," sola akcijas rīkotāji.

Misionāru sarakstā var atrast vairākus žurnālistus, pārsvarā TV "sejas", banku pārstāvjus, popmūziķus, kukaiņu pētnieku, profesionālu skeitbordistu, ornitologu, arī Latvijas Universitātes rektoru un jau pieminēto Izglītības un zinātnes ministri. Par ko tad būs runa? Par visu ko, piemēram, par kukaiņu ķīmiskajiem brīdinājuma signāliem, par putnu vērošanas ABC, par laika prognozēšanu, par to, ka lasīšana bagātina vārdu krājumu, par to, kurš medijs ir uzticams un kurš ne, par dabīgo izlasi un personisko izaugsmi, par kvantu fizikas smalkumiem, un beidzot ministre pārliecinās, ka "matemātika noder katram".

No vienas puses, daudzsološi, no otras... Ja, piemēram, vēl kāds vidusskolas vai ģimnāzijas audzēknis ir jāpārliecina, ka lasīt grāmatas ir labi vai ka "matemātika noder katram", daudz ko piebilst nav. Interesantāk ir tad, ja uzņēmējs ir gatavs runāt par dabisko izlasi un garīgo izaugsmi. Ja tās ir divas atsevišķas tēmas, tad vēl nekas, bet ko tad, ja viena?

Pasmaidīt var par visu, bet ļoti iespējams, ka amatnieks Pauls neko daudz nezina par kvantu fiziku, tomēr par matemātikas pamatiem vismaz aritmētikas līmenī viņš noteikti ir lietas kursā tīri praktisku iemeslu dēļ. Taču, ja runa ir par virzīšanos uz izcilību, kas vidusskolā vai ģimnāzijā būtu pašsaprotami, lai vēlāk varētu doties studēt, tad diez vai tas būs iespējams bez pastiprinātas grāmatu lasīšanas. Tikai ar zināšanām par to, kurš medijs ir uzticams, kurš ne, vai putnu vērošanas ABC te laikam nepietiks.