Drukāt šo lapu
29.01.2014 15:29

Jauna valdība un "fast track"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušajā nedēļā tikām pie jaunas koalīcijas valdības. Ja viss būs kārtībā, 13 dažādu partiju ministri Laimdotas Straujumas vadībā strādās līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Kopš 1990. gada 7. maija šī ir jau divpadsmitā Latvijas Republikas valdība.

Deviņi mēneši nav ilgs laiks, taču ir bijušas valdības, kas pie varas nav noturējušās pat tik ilgi. Piemēram, toreiz vēl bezpartijiskā Andra Šķēles otrās valdības mūžs bija vien seši mēneši, Vilis Krištopans ("Latvijas ceļš") valdīja nepilnus astoņus mēnešus, bet zaļzemnieks Indulis Emsis ‒ turpat deviņus.

L. Straujumas valdības deklarācijā ir 161 punkts. Saistošākie varētu šķist tie, kuri saistās ar Nacionālā attīstības plāna 2020 prioritāšu pārnešanu Eiropas Savienības fondu investīciju aktivitātēs, efektīvākas ES fondu sistēmas ieviešanu un investīciju uzsākšanu, lai īstenotu ekonomikas uzrāvienu un darbavietu radīšanu. Tāpat tiek solīts stiprināt reģionus un veicināt to attīstību, bet pāri visam, protams, ātra ES fondu naudas apgūšana. Tiek lietots tāds jēdziens kā "fast track" angļu valodā, nemaz to netulkojot valsts valodā.

Parasti valdībām tiek dots pusgads, lai tās varētu "iešūpoties" pilnvērtīgam darbam, un vismaz pirmās 100 dienas tās pār mēru nekritizē. Taču šoreiz Ministru kabinetā pie galda sēdēs seši "jauni" ministri, un neviens no viņiem, atkaitot tieslietu ministri Baibu Broku, nav pirmo reizi ar pīpi uz jumta. Tā, ZZS pārstāvis Jānis Dūklavs atgriezīsies Zemkopības ministrijā, Raimonds Vējonis, kam ir pieredze Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadīšanā, nu būs aizsardzības ministrs, bet bijušais satiksmes ministrs Uldis Augulis (abi ir ZZS pārstāvji) vadīs Labklājības ministriju. Tāpat "Vienotības" biedre Ina Druviete jau reiz ir virinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas durvis, bet Einārs Cilinskis dažādos amatos iepazinis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas darbu.

Ja daudz neskatāmies atpakaļ un nepieminam visādu krāsu līnijas, kas vilktas ap to laiku, kad notika iepriekšējās Saeimas vēlēšanas un veidots Valda Dombrovska otrais kabinets, tad viss ir kārtībā, jo kura gan valdība pie mums nav kompromisu, bet šad tad pat ļoti grūtu kompromisu rezultāts.

Politologi mūs mierina, ka "būs labi". Kurš būs uzvarētājs pēc deviņiem mēnešiem, vēl nav zināms, taču atgriešanās valdošajā koalīcijā ZZS jau šodien ir devusi labumu. Rīgā runā, ka partijas kasē ziedojumos jau pagājušajā nedēļā esot ieripojuši 14 800 eiro.