Drukāt šo lapu
29.08.2013 16:05

Kairišs: Latvija neglābjami iet bojā

Autors  www.apollo.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kairišs: Latvija neglābjami iet bojā www.apollo.lv

Latvija neglābjami iet bojā, un to nevar neredzēt, to var tikai mēģināt neredzēt, uzskata režisors Viesturs Kairišs.

Intervijā laikrakstam "Kultūras diena un izklaide" režisors atzīst, ka Latvijā pašlaik vērojams idejas trūkums par mūsdienīgu valsti.

"Mums nav uz ko iet. Nav pat personības, kurai sekot. Mēs vienkārši kulstāmies, kā nu katrs saprot. Ir visādas politiskās un saimnieciskās intereses: Krievijas intereses, Eiropas Savienības intereses. Mēs kustamies kā atboksējoties. Bet ideju par mūsdienīgu valsti, dziļi balstītu Latvijas kultūrā, kur būtu saglabājama latviešu valoda, godīgi sakot, neredzu," saka Kairišs.

Kairišs uzskata, ka Baltijai vajadzētu kļūt kā Beļģijai un Nīderlandei, nevis Austrumeiropai, kur "režīms ir pagriezies atpakaļ uz postkomunismu dīvainā veidā".

"Jo nav īsti saprotams, kurp virzīties, un, kad apjūc, vari virzīties uz savu pagātni. Viens no maniem traģiskajiem secinājumiem par Latviju ir šaubas – vai te vispār kaut kas ir noticis latviešu gribas dēļ. Mēs kļuvām par nacionālu valsti tad, kad sabruka divas impērijas un izveidojās daudzas nacionālas valstis. Kārlis Ulmanis parādījās, jo autoritatīvi vadītāji, personības principā bija tā laika tendence. Mēs zaudējām neatkarību Otrajā pasaules karā, jo tā vispār visi to zaudēja. Atguvām savu neatkarību nevis pateicoties sev, bet pasaules notikumu kontekstā. Dziesmotā revolūcija – tas ir skaisti, bet vai tas to ietekmēja? Un man liekas, ja mēs zaudēsim vai arī nezaudēsim neatkarību, tas nebūs, pateicoties mums," tā Kairišs.