Drukāt šo lapu
13.08.2018 16:19

Ādažu novada konkursā uzvarējuši "Priedes čiekuru un jauno dzinumu inovatīvie produkti"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ādažu novada konkursā uzvarējuši "Priedes čiekuru un jauno dzinumu inovatīvie produkti" depositphotos.com

Ādažu novada dome šogad trešo reizi organizēja Ādažu novada jauno uzņēmēju konkursu, kura mērķis ir veicināt jauno komersantu darbību Ādažu novadā, sekmējot darbavietu radīšanu, jaunu produktu un pakalpojumu piedāvājumu.

Jūnijā konkursa projektu vērtēšanas komisija pieņēma lēmumu par trīs projektu apstiprināšanu un līdzfinansējuma piešķiršanu 1. vietas ieguvējam – 2000 eiro apmērā, 2. vietas ieguvējam – 1000 eiro apmērā, 3. vietas ieguvējam – 1000 eiro apmērā.

Kā liecina Ādažu novada pašvaldības vietne, izpildot konkursa nolikuma prasības, dome augustā parakstīja līgumu par līdzfinansējuma piešķiršanu projekta "Priedes čiekuru un jauno dzinumu inovatīvie produkti" īstenošanai. Jaunos, inovatīvos produktus radīs saimnieciskās darbības veicēja, Ādažu iedzīvotāja Sandra Landratova, kura daļu no produktiem ievāc arī Ādažu novadā.

Maija vidū ievāktajiem zaļajiem priedes čiekuriem karstā saule atver stiprus aromātus – sveķu, ingvera, rozmarīna, laima un piparmētras. Ir tapuši trīs slow food gardumi: čiekurzapte, karamelizēti priežu čiekuri un karamelizēti jaunie priežu dzinumi. Tapšanas stadijā ir marmelāde un ledenes.

Zaļos čiekurus lēni un ilgi karsējot uz uguns, apvienojumā ar cukuru, rodas bagātīga čiekurzapte. Vairums cilvēku šo produktu uztver tikai kā zāles klepum, taču savas garšu buķetes un tanīna klātbūtnes dēļ, tas ir izmantojams arī gatavojot ēdienus, piemēram, desertus – saldējumu, pankūkas. Ļoti labi sader ar gaļas marinādēm, aukstajiem un karstajiem dzērieniem.

Zapte ir divos toņos – gaišākā un tumšākā tonī. Tumšā ir vairāk koncentrēta, jo ir ilgāk karsēta uz uguns.

Vārot zapti, čiekuri kļūst karamelizēti. Čiekurus var likt pie tējas vai izbaudīt kā ledeni kakla iekaisumu profilaksei. Karamelizēti priežu jaunie dzinumi ir ēdami kā veselīgs našķis, kā arī liekams pie siltas tējas vai karstvīna.