Drukāt šo lapu
04.06.2018 15:11

Aptauja: Latvijas 2018. gada iecienītākais zīmols ir "Swedbank"

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: Latvijas 2018. gada iecienītākais zīmols ir "Swedbank" Delfi.lv

Latvijas 2018. gada iecienītākais zīmols ir "Swedbank", liecina socioloģisko pētījumu kompānijas "Kantar Emor" aptauja par Baltijas Top 10 zīmoliem. Igaunijā iecienītākais ir konditorijas ražotājs "Kalev", bet Lietuvā – tīmekļa vietne "Facebook".

Latvijas zīmolu topa otrajā vietā ierindojas elektronikas ražotājs "Samsung", trešajā vietā – tīmekļa vietne "Google", bet ceturtajā – sporta zīmols "Nike". Zīmolu topa desmitnieka piektajā vietā ir mazumtirdzniecības tīkls "Maxima", sestajā – elektronikas ražotājs "Apple", septītajā – video platforma "Youtube", astotajā – degvielas mazumtirgotājs "Neste", devītajā – automašīnu tirgotājs "Audi" un desmitajā – mobilo sakaru operators "Tele2".

Igaunijā otrās vietas ieguvējs ir video platforma "Youtube", trešajā – Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija "ERR", bet ceturtajā – mazumtirdzniecības tīkls "Selver". Zīmolu topa piektajā vietā ir "Google", sestajā – "Swedbank", septītajā – mazumtirdzniecības tīkls "Farmi Piimatööstus", astotajā – informāciju tehnoloģiju uzņēmums "Telia", devītajā – "Maxima", bet desmito vietu ieņēma "Facebook".

Savukārt Lietuvas zīmolu topa otrajā vietā ir mazumtirdzniecības tīkls "Lidl", trešajā vietā – "Youtube", bet ceturtajā vietā ierindojās mazumtirdzniecības tīkls "Maxima". Tāpat populārāko zīmolu topa piektajā vietā ierindojas "Google", sestajā – "Samsung", septītajā – "Apple", astotajā – "Swebank", devītajā – e–pasta platforma "Gmail" un desmitajā vietā – "Telia".

Pētījumā noskaidrots, ka pēdējos četros gados Latvijas zīmolu topā nav neviena pašmāju zīmola, savukārt Igaunijā un Lietuvā vadošās topa pozīcijas ieņem reģionālie un globālie zīmoli. Vislielākais skaits ar pašmāju uzņēmumiem norādīts Igaunijas zīmolu topā.

Tāpat pētījuma dati liecina, ka Latvijas topā ir vairāki tehnoloģijas zīmoli un viens degvielas zīmols, bet Igaunijas un Lietuvas topā nav norādīts neviens degvielas tirdzniecības uzņēmums. Lietuvā pēdējo gadu laikā jauno tehnoloģiju un mediju zīmoli ir strauji kāpuši iecienītāko zīmolu topā.

"Kantar Emor" pētījumu eksperts Aivars Voogs sacīja ka Igaunijas topa desmitniekā iekļuvuši četri pasaules zīmoli, Latvijas topā seši un Lietuvā – septiņi, ja par starptautisku zīmolu uzskatām "Lidl". Pēdējās desmitgades laikā vietējiem zīmoliem ir arvien grūtāk sacensties ar starptautiskajiem zīmoliem. Šajā konkurencē veiksmīgi bijuši tikai Igaunijas tirgotāji," norādīja Voogs.

Pētījums veikts šī gada aprīlī, aptaujājot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Izlases kopa izveidota proporcionāli katras valsts iedzīvotāju skaitam. Katrā valstī aptaujāti vismaz tūkstotis cilvēku, un aptaujā iekļauti vairāk nekā 150 zīmoli visā Baltijā.

"Kantar Emor" ir datu un pētījumu aģentūra, kas dibināta 1990.gadā un ietilpst globālajā pētījumu uzņēmumu grupā "Kantar", kas ir otra lielākā informācijas pakalpojumu sniedzēju grupa pasaulē.