Drukāt šo lapu
09.05.2018 15:09

Tautsaimniecības komisija izskatīšanai Saeimā virza ierosinājumu noraidīt nepamatoti dārgus iepirkumus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tautsaimniecības komisija izskatīšanai Saeimā virza ierosinājumu noraidīt nepamatoti dārgus iepirkumus Saeimas administrācija

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien nolēma izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā virzīt ierosinājumu par nepamatoti dārgu publisko iepirkumu noraidīšanu.

Rosinātie grozījumi Publisko iepirkumu likumā paredz, ka pasūtītājs noraida piedāvājumu konkrētam publiskam būvdarbu, publiskam piegādes vai publiskam pakalpojuma līgumam, ja tā cena pārsniedz 50 procentus no sākotnējās iepirkuma līguma līgumcenas, skaidro Saeimas preses dienests. Šādās situācijās iepirkums tiks atcelts un būs jārīko jauns iepirkums, pārrēķinot paredzamo iepirkuma līgumcenu, paredz likumprojekts.

"Iecerētās izmaiņas veicinās iepirkumu procedūras caurskatāmību un mazinās ļaunprātību un korupcijas risku, kā arī novērsīs nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšanu," norāda Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, atzīmējot, ka darbs pie likumprojekta pilnveidošanas turpināsies, skatot priekšlikumus starp lasījumiem.

Patlaban izsludinātā publiskā iepirkumā pretendenti var iesniegt piedāvājumus, kuri nereti ir nepamatoti dārgi, un pasūtītājs par uzvarētāju iepirkumā var atzīt to pretendentu, kura piedāvājums ir bijis vairākkārt dārgāks, nekā sākotnējā iepirkuma līgumā noteiktā līgumcena, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumu autori anotācijā norādījuši, ka iespēju iepirkuma līgumu noslēgt par nepamatoti augstu cenu var izmantot ļaunprātīgi, tādējādi pasūtītājam apzināti radot finansiālus zaudējumus. Tāpat anotācijā norādīts, ka dārgākā pretendenta izvēle publiskajos iepirkumos rada augstu korupcijas risku, savukārt valsts un pašvaldību iestādēs – papildu slogu nodokļu maksātājiem.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija nolēma lūgt Saeimu grozījumus Publisko iepirkumu likumā pirmajā lasījumā skatīt Saeimas 10. maijā sēdē.