Drukāt šo lapu
23.04.2018 15:35

"Getliņi EKO" šogad plāno sakārtot teritoriju saistībā ar biomasas pārstrādes rūpnīcas celtniecību

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns LETA

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi EKO" šogad plāno sakārtot teritoriju, lai nākamgad, ja viss noritēs atbilstoši plānam, varētu sākt celt biomasas pārstrādes rūpnīcu, pastāstīja "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Viņš atgādināja, ka "Getliņi EKO" līdz 2020.gadam savā teritorijā plāno uzcelt biomasas pārstrādes rūpnīcu ar apmēram 100 000-130 000 tonnu bioloģiskā materiāla pārstrādes jaudu gadā. "Pašlaik norit teritorijas sakārtošanas un sagatavošanas darbi saistībā ar rūpnīcas celtniecību. Esam spiesti veco atkritumu kalnu rakt nost, pārstrādāt šos atkritumus un atbrīvot vietu," sacīja Stirāns, norādot, ka tas ir šā gada darbs.

Stirāns uzsvēra, ka, uzceļot bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcu Getliņos, izdosies atrisināt visas valsts problēmu attiecībā uz bioloģisko atkritumu pārstrādi un izpildīt Eiropas Savienības prasības šajā kontekstā. "Apjomi, ko mēs šeit plānojam, atrisina visas tās prasības, ko mums izvirza Eiropa," uzsvēra "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs.

"Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka patlaban kompānija ir iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, lai saņemtu ES struktūrfondu finansējumu biomasas pārstrādes rūpnīcas celtniecībai, un pašlaik gaida lēmumu attiecību uz finansējuma piešķiršanu, lai varētu izstrādāt tehnisko projektu. "Ļoti ceram, ka mūsu priekšlikumu akceptēs, jo šī rūpnīca izmaksās daudz. Tā ir lielākā investīcija "Getliņu EKO" vēsturē, ja mēs šo projektu īstenosim. Tiklīdz būs skaidrība par finansējumu, sekos projektēšanas darbi. Tā ir vesela procedūra, bet, es ceru, ka nākamgad sāksies būvniecība pāris gadu laikā līdz 2020.gada beigām rūpnīcu uzcelsim," sacīja Stirāns.

Pēc viņa teiktā, bioloģisko atkritumu pārstrādes rezultātā parādīsies arī jauns produkts - tehniskais komposts, ar kura realizāciju varētu būt problēmas, jo Latvijā normatīvajos aktos nav atrunāts, ko ar to iesāk. "Nav zināms, kā viņu tirgot un kur likt. Šajā kontekstā rodas daudz problēmu, ko paralēli jārisina, bet [Vides aizsardzības un reģionālās attīstības] ministrija pie tā strādā," sacīja Stirāns.

"Getliņi EKO" līdz 2020. gadam par ES struktūrfondu fiansējumu savā teritorijā plāno uzcelt biomasas pārstrādes rūpnīcu, kas ir desmitu miljonu eiro vērts projekts, kura realizācijas precīzs plānotais investīciju apmērs vēl nav līdz galam aplēsts.

Stirāns atzīmēja, ka bioloģisko atkritumu pārstrādes rezultātā radīsies biogāze, no kuras kompānija tāpat kā līdz šim ražos siltumu un elektrību, izmantojot to tomātu un gurķu audzēšanā. Taču parādīsies arī jauns produkts - tehniskais komposts.

"Getliņu Eko" apgrozījums 2016.gadā bija 14,197 miljoni eiro, kas ir par 8,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa vairākkārt pieauga un bija 594 301 eiro.

"Getliņi Eko" dibināti 1997.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5 995 269 eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).