Drukāt šo lapu
27.10.2016 17:44

Veselīga pārtika – arī internetā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Diāna Dzindule (no kreisās) un Elīna Novada stāsta, ka Rīgas apriņķa iedzīvotājiem liels ieguvums ir tas, ka produktu piegāde tiek nodrošināta līdz pat mājas durvīm Ādažos, Babītē, Baložos, Carnikavā, Ikšķilē, Jūrmalā, Ķekavā, Garkalnē, Mārupē, Olainē, Piņķos un Salaspilī. Diāna Dzindule (no kreisās) un Elīna Novada stāsta, ka Rīgas apriņķa iedzīvotājiem liels ieguvums ir tas, ka produktu piegāde tiek nodrošināta līdz pat mājas durvīm Ādažos, Babītē, Baložos, Carnikavā, Ikšķilē, Jūrmalā, Ķekavā, Garkalnē, Mārupē, Olainē, Piņķos un Salaspilī. svaigi.lv

Lai arī daudz runājam par to, ka pārtikā būtu jālieto pēc iespējas vairāk Latvijā audzētu produktu, jo tā mēs atbalstītu vietējos ražotājus, turklāt būtu pārliecināti par produktu izcelsmi un kvalitāti, taču ikdienā ejam uz lielveikaliem un pērkam tur piedāvāto pārtiku. Vai šajā ziņā kaut ko varētu uzlabot uzticēšanās interneta veikaliem?

Lepojamies, ka mums uzticas

Virtuālais zemnieku tirgus, kā uzņēmumu "Svaigi.lv" sauc tā radītājas, jau otro gadu ir starpnieks starp Latvijas zemniekiem un pircējiem, kuri ikdienā vairāk piedomā pie tā, ko ēd. Viena no pakalpojuma organizētājām ir Elīna Novada.

"Par to, ko ēdam ikdienā, lika aizdomāties mani bērni. Galvenais bija, lai pārtika ir dabīga un svaiga, ar zināmu izcelsmi. Ne jau velti izvēlētās ēdienkartes dēļ savu jaunāko dēlu Valteru, kuram pašlaik ir astoņi mēneši, ģimenē saucam par Svaigumiņu," viņa saka.

Uzņēmumu, kas apvieno zemniekus un vietējās pārtikas pircējus, Elīna dibinājusi kopā ar Diānu Dzinduli, kurai ir pieredze darbā ar bērnu pārtiku. "Izdomājām, ka nepieciešama platforma, kas vietējiem pārtikas ražotājiem ļautu vieglāk atrast pircējus, bet pircējiem – iegādāties kvalitatīvus Latvijā ražotus pārtikas produktus.

Sākumā bija jāiegulda liels darbs, lai cilvēki, kuri audzē, ražo un pārdod ekoloģisko un bioloģisko produkciju, mums uzticētos. Apmēram gada laikā uzticība tika iegūta un sākotnējo 20 pārtikas produktu piegādātāju vietā nu jau ir 60 stabili sadarbības partneri, sākot ar Pierīgu un beidzot ar Daugavpili. Atkarībā no sezonas viņu skaits nedaudz mainās, jo dažu vietējās produkcijas veidu pavasarī, vasarā vai ziemā nav. Taču gada griezumā iespējams pasūtīt vairāk nekā 600 dažādu pārtikas produktu, ieskaitot, piemēram, burkānus, bietes, sīpolus, sierus, gaļu, sulas. Ja ir sezona, pie mums var pasūtīt arī sēnes, dārza ogas un pat Latvijā audzētus arbūzus.

Lai apmierinātu pieprasījumu, vēršamies ne tikai pie ražotājiem, kuriem ir attiecīgi kvalitātes sertifikāti, bet arī nākamajām labākajām saimniecībām, kurām šādu bio un eko apliecinājumu nav, bet ir skaidrs, ka, ražojot augu vai dzīvnieku izcelsmes produkciju, viņi iztiek bez pesticīdiem, ķimikālijām, nebaro dzīvniekus ar ģenētiski modificētu lopbarību un tamlīdzīgi. Turklāt lepojamies, ka neviens no piegādātājiem, kurš mums ir uzticējies, nav mūs pametis," saka E. Novada.


Kopā ar partneriem ikdienā un svētkos

Ar mārupieti Ievu Spridžu no zemnieku saimniecības "Liepsalas" "Rīgas un Apriņķa Avīze" ir tikusies jau agrāk, kad viņa dalījās pieredzē ar saviem pirmajiem soļiem mājražošanā, gatavojot sukādes, augļu, ogu salmiņus un pulverus. Tagad arī Ieva ir pievienojusies "Svaigi.lv" produkcijas piegādātājiem.

"Katru piektdienu uzzinu, ko klienti portālā ir pasūtījuši, un, ja viņu vēlmes sakrīt ar to, ko esmu saražojusi, nākamajā nedēļā noteiktās dienās to varu piegādāt. Attālums no Mārupes līdz uzņēmumam nav liels, un, tā kā arī pasūtīto produktu daudzums nav mērāms desmitos kilogramu, braucienus varu apvienot ar bērnu vešanu uz skolu.

Vēl viena patīkama tradīcija, ko aizsācis "Svaigi.lv", ir sadarbības partneru uzaicināšana uz uzņēmuma svinībām. Tad tur klāt ir arī pastāvīgie pircēji. Tā ir laba iespēja ar visiem satikties, aprunāties un noskaidrot klientu vēlmes," teic I. Spridža.

Noruna ir godīgi jāpilda

Mālpils novada Sidgundas bioloģiskās zemnieku saimniecības "Lejnieki" īpašnieki Dace un Valdis Ozoli audzē piena kazas un kā mājražotāji "Svaigi.lv" piegādā kazas pienu, biezpienu, jogurtus, svaigus, kūpinātus un ķimeņu sierus.

"Savulaik savu produkciju realizējām bioloģiskajos veikaliņos Rīgā un Jūrmalā, bet tad mūs sāka uzrunāt interneta veikali. Nopietnāka sadarbība jau otro sezonu ir izveidojusies ar interneta veikalu "Svaigi.lv". Tas ir izdevīgāk, jo vienā reizē nedēļā var aizvest visu pasūtījumu un vairāk laika atliek darbam saimniecībā. Un vēl kas ir nozīmīgi – finansiālā puse. Norēķini notiek caur banku, viss ir korekti un savlaicīgi.

Sadarbība balstās uz savstarpēju uzticēšanos. Viņi jau arī kā lielveikals nevar garantēt noteiktu iepirkuma daudzumu, jo var pārdot tikai tik daudz, cik ir pasūtīts. Savukārt mēs zinām, ka jāstrādā tā, lai patērētājs atzītu, ka mūsu produkts ir garšīgs, kvalitatīvs un pieejams cenas ziņā. Uz mūsu precēm ir adrese, kā mūs atrast," stāsta V. Ozols.

Vēl "Lejnieku" saimnieks uzskata, ka cilvēki pamazām sāk domāt par to, ko ēd, ir tādi, kam kazas piena produkti vajadzīgi tāpēc, lai uzlabotu veselību, ir bērni, kuriem ir alerģija no govs piena. Protams, nav jau tā, ka mēnesi ēdīsi kazas produktus un vienmēr būsi vesels, taču tas nāk atpakaļ ar laiku. Lietojot pilnvērtīgu uzturu, var iztikt bez pārtikas piedevām, jo organismam nekā netrūkst.

"Pārtikas izstrādājumu tirgū neesam pirmo gadu un netaisāmies kaut kur pazust. Turklāt ir skaidrs, ka ilgstoša sadarbība bez godprātīgas attieksmes nav iedomājama, arī tirgojoties interneta vidē. "Svaigi.lv" ļauj mums pašiem noteikt, cik maksā mūsu ražojumi. Ja arī interneta veikals nosaka uzcenojuma procentus, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, to, vai cena ir saprātīga, lemj pircējs pats. Viens gan ir skaidrs: ja nebūs kopsaucēja, nebūs sadarbības. Bet, cerams, šī lieta aizies plašumā," spriež V. Ozols.

Pārdevējs ieklausās piegādātāja argumentos

Rūta Beirote no zemnieku saimniecības "Zutiņi" Krimuldas pusē ir viena no senākajām "Svaigi.lv" sadarbības partnerēm. Arī viņas un virtuālā zemnieku tirgus sadarbībai ir sezonas raksturs: pavasarī uzņēmumam tiek piegādāti zaļumi, tad – dažu mēnešu pārtraukums, līdz ienākas zirņi, pupas un graudi, kas tiek samalti un pārdoti kā bioloģiskie milti. Lielveikals ar zemnieku, kuram jāievēro audzēšanas pauze, neceremonētos, bet uzņēmums, kuram svarīgi, lai produkti tiešām būtu svaigi, šo situāciju saprot.

To pašu atzīst arī "Lejnieku" saimnieki, kuri uzskata, ka gada mēnešos, kad kazām piena nav, diezin vai iespējams pārdot svaigu kazas piena produkciju.