Drukāt šo lapu
08.04.2016 14:42

Mārupē, Olainē un Babītē meklē sava novada "odziņu"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mājražotāja Ieva Spriža (no kreisās) un biedrības “Pierīgas partnerība” administratīvā vadītāja Alīna Lukjanceva ir vienisprātis, ka ikvienam novadam ir vajadzīga sava “odziņa”, un to palīdz veidot darbīgi cilvēki, kuri varētu paveikt vēl vairāk apvienojoties. Mājražotāja Ieva Spriža (no kreisās) un biedrības “Pierīgas partnerība” administratīvā vadītāja Alīna Lukjanceva ir vienisprātis, ka ikvienam novadam ir vajadzīga sava “odziņa”, un to palīdz veidot darbīgi cilvēki, kuri varētu paveikt vēl vairāk apvienojoties. Einārs Binders

Līdz nedēļas nogalei biedrība "Pierīgas partnerība" birojā Jaunmārupē aicina Mārupes, Olaines un Babītes novada amatniekus un mājražotājus pieteikt savus izstrādājumus un saražotos produktus.

Aicina atsaukties rosīgus novadniekus

Akcijas mērķis ir visu trīs novadu uzņēmumos, pašvaldības ēkās un citur izveidot stendus ar vietējiem ražojumiem, lai vēlāk tos padarītu atpazīstamus zem viena kopēja zīmola. "Domājam par to, kā vietējie iedzīvotāji un novada viesi varētu vieglāk mūs atpazīt, izvēloties dāvanas un ikdienas preces, ko radījuši mūsu pašu novadu amatnieki un mājražotāji," skaidro biedrības "Pierīgas partnerība" administratīvā vadītāja Alīna Lukjanceva.

Nedēļas pirmajā pusē biedrības "Pierīgas partnerība" birojā varēja iepazīties ar to amatnieku un mājražotāju izstrādājumiem, kuri bija atsaukušies biedrības aicinājumam.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja biedrības administratīvā vadītāja A. Lukjanceva, pērn biedrība apkopoja Mārupes, Olaines un Babītes novada iedzīvotāju vēlmes teritorijas attīstībai. Pamatā cilvēki norādījuši, ka šajā Pierīgas daļā nepieciešams vairāk attīstīt aktīvo atpūtu un tūrismu, mājražošanu un amatniecību – nozares, kurās cilvēki paši sevi nodarbina un ar saviem ražojumiem popularizē šo teritoriju.

Vietējie ražotāji savas darbības attīstīšanai var piesaistīt arī Eiropas Savienības līdzfinansējumu, LEADER programmā, piemēram, iespējams saimniecībās atvērt degustāciju punktus un iekārtot tirdzniecības vietas. A. Lukjanceva piebilst, ka, vietējiem ražotājiem apvienojoties, tie var būt konkurētspējīgāki, jo ne katram mājražotājam vai amatniekam ir laiks un iespējas piedalīties visos tirdziņos.

Jau kā nākotnes vīziju biedrība saskata brīvdienu maršrutu izstrādi, kurā tie ceļotāji, kuri apmeklēs Mārupes, Olaines un Babītes novadu, varēs meklēt, piemēram, vietējo mājražotāju saražotās produkcijas degustāciju punktos vai iepirkties vietējo ražojumu veikaliņos, laužot uzskatu, ka tuvējie Pierīgas novadi ir tikai guļamrajons, – šeit taču dzīvo aktīvi cilvēki, kas rada skaistas lietas.

Vēl A. Lukjanceva atgādina, ka pērn biedrība "Pierīgas partnerība" apzinājusi aptuveni 50 vietējo ražotāju. "Katrā novadā to skaits ir atšķirīgs, lai gan droši var sacīt, ka Mārupes novadā aktīvo ražotāju ir vairāk nekā Babītē un Olainē. Amatnieku ir daudz vairāk par mājražotājiem, lai gan skaidrs, ka cilvēku, kuri kaut ko dara un ražo, ir daudz vairāk. Vēl vairāk ir tādu, kas ražo, bet nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji."

Ja ir iniciatīva un atbalsts, var izdarīt daudz

Pamazām vien biedrības “Pierīgas partnerība” birojā pildās stends ar vietējo amatnieku un mājražotāju darinājumiem – gan kārumiem, gan dāvināšanai un sadzīvē noderīgām lietām.Pamazām vien biedrības “Pierīgas partnerība” birojā pildās stends ar vietējo amatnieku un mājražotāju darinājumiem – gan kārumiem, gan dāvināšanai un sadzīvē noderīgām lietām.

Veiksmīga sadarbība ar biedrību "Pierīgas partnerība" izveidojusies Ievai Sprižai no zemnieku saimniecības "Liepsalas S". Saimniecība nodarbojas ar gaļas lopu audzēšanu, bet līdztekus divu bērnu audzināšanai Ieva gatavo arī augļu–ogu salmiņus un trifeles, augļu–ogu pulveri un augļu gabaliņus, kas tiek piedāvāti gan konditoriem, gan mājās pievienojami brokastu putrai.

I. Spriža teic, ka ideja kaut ko ražot radusies pērn, domājot, ko darīt ar pašu dārzā izaudzētām ogām un augļiem.

"Sākumā produktu izveidojām paši savām vajadzībām un dāvanām draugiem. Bet tad viņi sacīja: "Kāpēc tu nevari kaut ko tādu sarūpēt vēl? Mēs labprāt nopirktu." Tā paša gada jūnijā reģistrējos kā mājražotāja, piedalījos Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra apmācību programmā un rakstīju projektu par inovatīvu produktu pārstrādi. Sadarbojos ar Dārzkopības institūta zinātniekiem, kuri man palīdzēja izveidot vēl vienu produktu – augļu–ogu trifeles, kuru sastāvā ir tikai augļi, ogas un medus, kakao glazūrā.

Tā kā man ir saikne ar Jelgavas novadu, kur sekmīgi darbojas biedrība "Pārtikas amatnieki", aizbraucām paskatīties, kā darbojas mazie uzņēmēji, amatnieki, mājražotāji un tūrisma organizatori. Sapratu, ka kaut ko līdzīgu var darīt arī šeit, Pierīgā. Skaidrs, ka mums ir vajadzīga sava mājražotāju apvienība, savs stends vai veikaliņš, kur vietējie izstrādājumi būtu apvienoti zem viena zīmola un kopīgi varētu realizēt saražoto. Protams, novadi savā starpā atšķiras, taču katram ir nepieciešama sava "odziņa" jeb pievienotā vērtība, un ir lietas, ko var paveikt kopīgi bez individuālo projektu rakstīšanas," teic I. Spriža.

Līdzīgi domā arī Rasa Zāģere, kuras linu izstrādājumi pieejami "Pierīgas partnerības" stendā.

"Reģistrēšanās biedrībā nozīmē gan pieeju noderīgai informācijai, gan iespēju piedalīties konkursos, kas atbalsta vietējos uzņēmējus, gan kā reģistrētam uzņēmumam iespēju lētāk no ražotāja iegādāties izstrādājumu izejvielas. Protams, mājražotājs vai amatnieks var darboties arī pats, bet ir brīdis, kad iespējams spert platāku soli attīstības virzienā tālāk par savu izstrādājumu pārdošanu kaimiņiem vai interneta veikalā. Tad ir labi, ja kāds nodarbojas ar novada mazo ražotāju popularizēšanu vai palīdz uzrakstīt projektu."