Drukāt šo lapu
09.06.2012 15:31

Krimuldas uzņēmējas veiksmes stāsts: Noticēju sev un citiem

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
"Vēlamies iemācīt cilvēkiem, ka veselīgs var būt arī garšīgs," apņēmības pilna ir Liene Jaundžeikare. "Vēlamies iemācīt cilvēkiem, ka veselīgs var būt arī garšīgs," apņēmības pilna ir Liene Jaundžeikare. Krišjānis Grantiņš

"Lai varētu pilnvērtīgi strādāt un veltīt laiku bērniem, pati radīju sev darbavietu," teic trīs bērnu māmiņa Liene Jaundžeikare no Krimuldas novada, kura kopš šā gada februāra vada savu bioloģisko šķiedrvielu uzņēmumu "Marlie".

Liene ne vien rada jaunu nišu Latvijas tirgū, bet ir lielisks piemērs apgalvojumam – ja grib, tad var visu. Uzņēmējas ģimenē aug trīs bērni: Marija Dārta, kurai ir gads un četri mēneši, trīs gadus vecais Mārtiņš un Kārlis, kurš ir piecus gadus vecs. ""Marlie" izveidoju, ieguldot visus iekrājumus. Gāju uz maksimālu risku," stāsta Liene, kura uzņēmumā darbojas viena. "Ja iet finansiāli grūtāk, varu atļauties sev neizmaksāt algu, bet pret citiem tā rīkoties nevarētu. Visu peļņu ieguldu ražošanā."

Viena karote imunitātes

Jaunā sieviete pēc izglītības ir farmaceite. Pateicoties zināšanām, lasot pētījumus un literatūru, Liene pati izstrādājusi unikālu šķiedrvielu kompleksa recepti. "Studēju maģistrantūrā uztura zinātni. Tad radās ideja, ka vajadzētu sākt kaut ko darīt pašai. Mārtiņš un Marija Dārta dzima krīzes laikā. Tas bija lielisks laiks, ko pavadīt mājās kopā ar bērniem, jo apkārt nekas dižs tāpat nenotika. Šobrīd ekonomika rāpjas ārā no bedres un es dodos tai līdzi," priecīga ir Liene.

Uzņēmums SIA "Marlie J" darbību sācis februārī, bet ideja par šķiedrvielu produkta ražošanu radusies jau novembrī. Pēc astroloģiskā kalendāra piemeklēts labākais datums, kad reģistrēt uzņēmumu, savukārt neparastais nosaukums radies ģimenes lokā. ""Marlie" radies no jaunākās meitas Marijas un mana vārda. Tas ir franču meitenes vārds, bet tā izcelsme meklējama pie senajiem angļiem. "Marlie" nozīmē patīkams mežs, pastaiga mežā," Liene teic, ka nosaukums atspoguļo galveno produkta ideju – simtprocentīgu dabiskumu. Pēcāk izveidojusies lieliska sadarbība ar dizaina kompāniju "Bumbierkoks", kas radījusi iepakojumu. Tālāk sekojusi birokrātiskā puse – produkta izvērtēšana un atzīšana. Tad Liene tā pa īstam sapratusi, ka atbildība par izejvielām un produktu gulst tikai uz viņas vienas pleciem.

Eksotika nav modē

"Jau Hipokrāts teica – nāve sākas zarnās," saka Liene, kuras radītais produkts īpaši noderēs tiem, kam ir sēdošs un mazkustīgs darbs vai gluži otrādi – steidzīgs dzīves ritms, kurā neatliek laika pilnvērtīgām ēdienreizēm. Šķiedrvielas var uzņemt ar dārzeņiem, augļiem, pilngraudu produktiem, tomēr, ja tas nav iespējams vai nepieciešams uzlabot imunitāti un sakārtot zarnu traktu, labs ikdienas palīgs un piedeva būs "Marlie".

Liene gan uzsver, ka tās nav zāles, kas ārstē sasāpējušas kaites: ""Marlie" pamatā ir maltas linsēklas, topinambūra pulveris un kviešu klijas. Šķīstošā šķiedrviela, kas ir linsēklās, kuņģa zarnu traktā šķaida baktērijas, veidojot nepiesātinātās taukskābes. Tās uzsūcas zarnu traktā un traucē rasties piesātinātajām taukskābēm, tā palīdzot visu lieko izvadīt un neuzkrāt organismā."

Liene izstrādājusi šķiedrvielas ar vairākām garšu niansēm – aveņu, zemeņu, smiltsērkšķu, mežrozīšu un kviešu zāles. Tomēr galvenais ir tas, ka šie augi un ogas sastopami tikai mūsu klimata joslā un auguši tepat Latvijā. "Tagad modē uzturā lietot augus un ogas, kas nav raksturīgi mūsu klimata apstākļiem. Taču šajā uzņēmumā nebūs šķiedrvielas no eksotiskiem augiem, izņemot, ja būs pasūtījumi eksportam." Veselīgo šķiedrvielu izvēle Latvijā nav liela, īpaši tādu, kas būtu gatavotas no ekoloģiskām, mūsu platuma grādos augošajām ogām.

Ar zelta aveņu piedevu

"Marlie" savu mājvietu atradis Krimuldas pienotavas ēkā. Tur arī top veselīgais ikdienas palīgs jeb šķiedrvielu līnija. Produkts ir ne vien ekoloģisks, bet arī rūpīgs roku darbs. Tā tapšana pirmajā mirklī varētu šķist gluži vienkārša, bet visam jābūt nevainojamam. Pagaidām šķiedrvielu procesā ir ieguldīts tikai Lienes roku darbs: vajadzīgās proporcijās izejvielas tiek iebērtas traukā, tad maisa ar karotēm, kamēr tās rūpīgi sajaukušās; tālāk šķiedrvielas tiek fasētas plastmasas maisiņos porcijās pa 250 gramiem.

Kad produkts safasēts, tas nonāk vakummašīnā, kur 18 sekundēs no iepakojuma tiek izsūkts gaiss, kas turpmāk nodrošina, lai šķiedrvielām nepiekļūtu mitrums, tā ļaujot tām saglabāt veselīgās īpašības un aromātu, kā arī novērst pelēšanu. Liene teic, ka ar laiku plāno iegādāties maisītāju, jo lielākus pasūtījumus pagatavot nav viegls darbs. Tomēr roku darbs ļauj kontrolēt kvalitāti. "Tā ir fantastiska sajūta, kad strādā un jau izjūti produktu. Kad mitrāks, kas sausāks."

Iekārtas ir dārgas, piemēram, vakummašīna maksā tikpat, cik mazlietots auto. Tomēr, ja izdosies noslēgt līgumu ar kādu no lielajiem veikalu tīkliem, papildu iekārtas iegādāties nāksies. Taču visdārgākās ir izejvielas. Piemēram, aveņu pulveris vien maksā 40 eiro kilogramā. Liene izejvielu plauktu sauc par "zelta stūri".

Produkta gatavošanai pašlaik Liene velta divas dienas nedēļā. Tagad, kad mācības beigušās un maģistra grāds kabatā, uzņēmumam varēs veltīt vairāk laika. Taču lielāko laiku aizņem grāmatvedība, preču izvadāšana, sazināšanās ar klientiem. Lienei stiprs atbalsts ir ģimene, draugi un vīrs Aldis, volejbola treneris Murjāņu Sporta ģimnāzijā. "Abi esam īsta komanda. Palīdzu viņam volejbola lietās, viņš savukārt vadā preci, nes kastes." Ne mazums laika Lienei paiet, piedzenot parādus. Sieviete bēdīgi atzīst, ka daudziem Latvijas uzņēmumiem ir īstermiņa domāšana un viņi atļaujas nesamaksāt par pārdotajiem produktiem.

Tomēr veikali jau paši sākuši uzmeklēt Lienes šķiedrvielu līniju un izveidojusies arī uzticama sadarbība. Pašreiz "Marlie" atrodams veikalos "Straupes piens", "Valmiermuiža", "Elvi", "Berģu Bode" un citos.

Jau pārrunas ar britiem

Liene iesaka nebaidīties attīstīt savu biznesu. Sākumā gan uznācis šaubu mirklis, vai tiešām pievērsusies pareizajai lietai, tomēr šaubas izrādījās liekas. "Tas bija liels izaicinājums, vai varēšu ar trīs bērniem pabeigt mācības un attīstīt savu biznesu. Tomēr vajag riskēt un visu uztvert viegli. Nevarēju izbraukāt uz Rīgu – radīju sev darbavietu Krimuldā. Ja ir problēma, vienmēr ir risinājums. Ja nav risinājuma, tad tā ir katastrofa un to vajag novērst. Skriet ar galvu sienā gan nevajag," iesaka uzņēmēja. "Man patīk palielināt apgrozījumu, klientu tīklu. Tas dod gandarījumu. Nauda, kas ienāk kontā, ir instruments, lai attīstītos tālāk un realizētu nākamos plānus."

Liene teic, ka daudz devusi arī izglītība un dzelžainā disciplīna, mācoties Rīgas Stradiņa universitātē. Arī negulētās naktis, audzinot bērnus, devušas izturību. Lai gan šķiedrvielu klāsts izveidojies gana plašs, Lienei padomā lieli plāni nākotnei, tostarp eksports uz ārvalstīm. Interesi jau izrādījusi Lielbritānija, un pašlaik notiek pārrunas. Iespējams, nākotnē taps šķiedrvielu līnija sportistiem. Uz rudens pusi uzņēmēja plāno izstrādāt jauna produkta recepti. "Šis ir gudrs produkts, tāpēc plānojam piedāvāt arī kādu garšīgu našķi. Tā vēlamies iemācīt cilvēkiem, ka veselīgs var būt arī garšīgs," apņēmības pilna ir Liene Jaundžeikare.

Šķiedrvielu dienas deva ir neliela – vīriešiem 30 grami, sievietēm – 25 grami. Īpaši pateicīgs zarnu trakts būs tad, ja sanācis ieturēties ātrajās ēstuvēs vai steidzīgajās gaitās piemirst par ēšanu. Šķiedrvielas pēc konsistences ir sausas, tāpēc labāk tās lietot kā piedevu jogurtam, pienam, sulai – kas pašam tīk.Šķiedrvielu dienas deva ir neliela – vīriešiem 30 grami, sievietēm – 25 grami. Īpaši pateicīgs zarnu trakts būs tad, ja sanācis ieturēties ātrajās ēstuvēs vai steidzīgajās gaitās piemirst par ēšanu. Šķiedrvielas pēc konsistences ir sausas, tāpēc labāk tās lietot kā piedevu jogurtam, pienam, sulai – kas pašam tīk.