Drukāt šo lapu
09.06.2012 09:28

Būt vai nebūt miljonu vērtajam atkritumu šķirošanas centram Stopiņos?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Būt vai nebūt miljonu vērtajam atkritumu šķirošanas centram Stopiņos? www.foto.delfi.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicinājusi Centrālajai finanšu un līguma aģentūru (CFLA) neizmaksāt finansējumu sadzīves atkritumu šķirošanas centra izveidei Getliņos.

VARAM tādējādi sodot uzņēmumu "Ekodoktrīna" par nepatiesas informācijas sniegšanu. Ministrija 8. jūnijā nosūtījusi vēstuli CFLA, aicinot neizmaksāt uzņēmuma prasīto Kohēzijas fonda līdizfinansējumu.

Kā ziņo LETA, VARAM izvērtējusi CFLA rīcībā esošos informāciju, kas saņemta no SIA "Ekodoktrīna" un SIA "Getliņi Eko", un konstatējusi, ka SIA "Ekodoktrīna" ir sniegusi nepatiesu informāciju un apzināti maldinājusi vērtēšanas komisiju par īpašumtiesībām uz projektā plānoto zemesgabalu "Getliņi" Stopiņu novadā, atkritumu poligona teritorijā.

Ministrja noskaidrojusi, ka 2011. gada 1. jūnijā īpašumtiesības uz šo zemesgabalu zemesgrāmatā bija nostiprinātas uz pilnsabiedrības "Ekodoktorīna - Getliņi" vārda. Tādējādi šis zemesgabals nebija SIA "Ekodoktorīna" īpašums, kurā varētu tikt veikti, uzglabāti vai atrasties sākotnējie ieguldījumi. Tāpat projekta iesniedzējam nebija ilgtermiņa nomas tiesības, kā arī tiesības veikt būvdarbus zemesgabalos, kur projekta ietvaros paredzēti būvdarbi.


Tāpēc, ņemot vērā atklātos faktus, VARAM uzskata, ka ir pietiekams pamats, lai projektā CFLA veiktu finanšu korekciju, kuras apmērs var būt 100%, tādējādi piemērojot sankciju mehānismu par nepatiesas informācijas sniegšanu projekta iesniegšanas brīdī.

Kā ziņots, VARAM iepriekš pieprasīja Rīgas pilsētas un Stopiņu novada domēm sniegt viņu rīcībā esošo informāciju par SIA "Getliņi Eko" un SIA "Ekodoktrīna" 2011. gada nogalē noslēgto zemes nomas līgumu, ar kuru iznomāta teritorija sadzīves atkritumu poligonā "Getliņi" 1,7 hektāru platībā sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecībai. VARAM arī pieprasījusi informāciju par šī iznomātā zemesgabala piederību.

Savukārt, kā iepriekš vēstīja portāls "Pietiek.com", pērn novembrī klusi un nemanāmi veikta zemes iznomāšana ar tā sauktajiem "vecajiem" oligarhiem saistītājam uzņēmumam "Ekodoktrīna" atkritumu izgāztuves "Getliņi" teritorijā.

Portāls apgalvoja, ka zemes nomas līgums "Ekodoktrīnai" dod priekšrocības aptuveni deviņu miljonus latu vērtajā jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas projekta īstenošanā, kam paredzēts arī Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

VARAM iepriekš apstiprinājusi ES fondu līdzekļu piešķiršanu "Ekodoktrīnas" projektam par atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecību Getliņos, tomēr ministrijai aizvien esot tiesības pārskatīt savu lēmumu un finansējuma piešķīrumu atcelt.

"Pietiek.com" norādīja, ka "Ekodoktrīna" vēsturiski bijusi saistīta ar ekspolitiķa Andra Šķēles vārdu un viņa ģimenes locekļu interesēm. Tiesa, kad izgāzusies iecere "Ekodoktrīnai" bez konkursa tikt pie Getliņu atkritumu šķirošanas, izveidojot kopīgu pilnsabiedrību ar "Getliņi Eko", Šķēles ģimene savas daļas "Ekodoktrīnā" oficiāli pārdeva.

Iepriekš:
Atkritumu šķirošanas centra izveide Stopiņos izmaksās 9,525 miljonus latu