01.08.2015 15:02

Melleņu laiks – ekonomiskais pacēlums laukos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aivars Vanags: Pirms pieciem gadiem mūsu pusē bija īsts melleņu bums. Lubānas galā, kur vienmēr melleņu ir bijis vairāk, apsala mētras, pie mums ne. Firmām ar ārzemniekiem bija saslēgti līgumi, un par to nepildīšanu draudēja lielas sodanaudas. Togad cenas pārsniedza divus latus un 25 santīmus par kilogramu. Daudzi gāja prom no darba, lai ietu lasīt ogas, un uzpirkšanas punktā dienā uzkrājās pat tonna melleņu. Bet tā tas bija vienu reizi. Šogad dienā vidēji uzkrājas aptuveni 200 kilogramu melleņu. Aivars Vanags: Pirms pieciem gadiem mūsu pusē bija īsts melleņu bums. Lubānas galā, kur vienmēr melleņu ir bijis vairāk, apsala mētras, pie mums ne. Firmām ar ārzemniekiem bija saslēgti līgumi, un par to nepildīšanu draudēja lielas sodanaudas. Togad cenas pārsniedza divus latus un 25 santīmus par kilogramu. Daudzi gāja prom no darba, lai ietu lasīt ogas, un uzpirkšanas punktā dienā uzkrājās pat tonna melleņu. Bet tā tas bija vienu reizi. Šogad dienā vidēji uzkrājas aptuveni 200 kilogramu melleņu. Einārs Binders

To, ka arī Pierīgā sācies melleņu laiks, var redzēt gan pēc piedāvājuma tirgū, gan sludinājumiem, kas izlīmēti apdzīvotajās vietās."Apriņķis.lv", braucot cauri Allažiem, pieturēja uzpirkšanas punktā, kur jau vairākus gadus sezonas laikā rosās Aivars Vanags.

Aivars Vanags stāsta, ka viņa pamatdarbs ir autoservisā, bet jau ceturto gadu viņš sadarbībā ar SIA "GMM Wood" ogu uzpirkšanas tīklu Vidzemē sezonas laikā Allažos uzpērk meža veltes. Tas esot veids, kā mazliet piepelnīties.

"Šogad mellenes ir padevušās ļoti labi, un cilvēki nes tās pārdot visu laiku. Ogas ir lielas un skaistas. Patiesībā šis gads, salīdzinot ar visiem iepriekšējiem un nemaz nerunājot par pagājušo sezonu, ir pats labākais," stāsta Aivars.

Daļa vietējo ogotāju ejot lasīt mellenes atvaļinājuma laikā, citiem tā esot pamata nodarbošanās vasarā, citi ieskrien mežā pēc darba. Vieni pārdod mellenes, lai bērnus rudenī būtu vieglāk sagatavot skolai, citi par ogām nopelnīto naudiņu veikli iztērējot turpat veiklā ceļa otrā pusē. Čaklākajiem ogotājiem atliekot arī nauda, par ko pielabot mašīnas. Kopumā Aivars melleņu sezonu raksturo kā tādu neliela ekonomiskā pacēluma laiku laukos.

Jautāts, cik tad īsti melleņu dienā var salasīt, uzpircējs teic, ka šosezon bijuši gadījumi, kad divatā salasīti pat 60 kilogrami.

"Parasti ogotāji mežā pavada trīs stundas. Vieni pa šo laiku salasa kādu spainīti, bet tie, kuri to dara ar kombainiem, krietni vairāk. Daudz kas ir atkarīgs arī no laikapstākļiem. Ja līst, uz mežu neviens neiet. Turklāt katram mežā ir savas ogošanas vietas – kuram tuvāk, kurš brauc tālāk uz Plānupes galu. Kad prasu, kur tad tādas ogas aug, vienīgā atbilde ir: "Mežā!"

Pieņemam arī sēnes, bet to ir ļoti maz. Ja kāds atnes gailenes, tās atpērkam paši sev, jo nav taču laika iet sēņot," atzīst uzpirkšanas punkta vadītājs un piebilst, ka sākumā mellenes iepirktas par eiro kilogramā, bet nu jau kādu laiku cenas ir uzkāpušas līdz vienam eiro 20 centiem. "Ja ogu kļūst mazāk, cenas aug, bet šogad tās diezin vai maksās vairāk par pusotru eiro kilogramā."

Vēl A. Vanags stāsta, ka uzpirkšanas punktā ik pa laikam iegriežas, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvji, tāpēc dokumentācijai visu laiku jābūt kārtībā.

"Tas gan neattiecas uz konkurentiem, kuri ar busiņiem braukā apkārt un mellenes no ogotājiem uzpērk burtiski turpat mežā, lai vēlāk vestu uz nakts tirgu Rīgā vai kur citur. Skaidrs, ka tur nekāda uzskaite netiek veikta un pirkšana un pārdošana arī tiek kārtota bez liekām formalitātēm," spriež Aivars.