Drukāt šo lapu
28.05.2012 15:34

Getliņu atkritumu kalnā Stopiņos arī šogad ganīsies 60 jēri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Getliņu atkritumu kalnā Stopiņos arī šogad ganīsies 60 jēri www.delfi.lv

Atkritumu apsaimniekošanas poligonā "Getliņi" Stopiņu novadā trešo ganību sezonu atklājis jēru ganāmpulks.

60 Latvijas tumšgalvu aitu ganāmpulks tiek nomāts no zemnieku saimniecības Jelgavas rajonā, bet rudenī, noslēdzoties sezonai, jēri atgriezīsies saimniecībā, informēja "Getliņi Eko" pārstāve Linda Vītola-Barānova.

Ganību sezonas laikā ganāmpulks apsaimniekos 20 hektārus neaktīvās poligona teritorijas rekultivētā atkritumu kalnā, ziņo LETA. Aitas darbojas kā bioloģiskās pļaujmašīnas, kas, ēdot zāli, uzturēs šīs teritorijas vizuāli skaistas un sakārtotas. Poligona apsaimniekotāji taupīs videi svarīgos elektroenerģijas resursus un citus resursus, kas bez jēru palīdzības būtu nepieciešami, lai regulāri pļautu un uzturētu teritoriju kārtībā, skaidroja Vītola-Barānova.

"Getliņi Eko" jēriem tiek nodrošinātas dabiskas ganības, kurās netiek izmantoti minerālmēsli un pesticīdi. "Dzīvniekiem draudzīgos apstākļus apstiprina arī līdzšinējās veiktās analīzes, kas apliecina, ka Getliņu zāle ir ievērojami tīrāka un nekaitīgāka dzīvnieku uzturam nekā zāle ganībās, kas atrodas netālu no satiksmes ceļiem. Par dzīvnieku drošību un labsajūtu rūpējas kvalificēts zooinženieris, kā arī diennakts video uzraudzība," skaidroja Vītola-Barānova.

"Pirmajās ganību sezonās mūsu jēru ganāmpulks tika vērtēts un novērots gan no Latvijas Lauksaimniecības speciālistu puses, gan zemnieku saimniecības, gan mūsu pašu zooinženiera puses. Visas analīzes un dzīvnieku labsajūtas rādītāji liecina - jēriem pie mums ir labi un ērti. Ganības ir izvietotas uz neaktīvajiem kalniem, kurus sedz vairāku metru biezs māla un kūdras izolācijas slānis. Dzīvniekiem šeit ir pieejamas 24 stundu ganības, vienmēr svaiga zāle, svaigs ūdens, nojume nakts stundām un sliktākiem laika apstākļiem, apsardze," sacīja SIA "Getliņi Eko" valdes loceklis Raimonds Timma.

Kā ziņots, 2010.gada maija beigās Getliņu poligonā ganībās tika palaisti Jelgavas novada zemnieku saimniecībā "Mežkalēji" nopirktie 100 jēri, kas, ēdot zāli, uzturēja teritorijas sakārtotas. Savukārt poligona apsaimniekotāji ietaupīja regulārai zāles pļaušanai nepieciešamo elektroenerģiju. Aitas tika nopirktas par 4000 latu, savukārt aploku izveidē ieguldīti apmēram 6000 latu.

 

2010.gada novembrī uzņēmumam izaudzētās aitas publiskajā iepirkumu konkursā neizdevās pārdot, ganāmpulks tika nodots atpakaļ saimniecībai ar vienošanos, ka 2011.gada pavasarī jērus "Getliņi Eko" atkal saņems atpakaļ.

Savukārt 2011.gada 10.augustā atkritumu poligonā "Getliņi" notika siltumnīcu atklāšanas un pirmās tomātu ražas novākšanas svētki. "Getliņos" šogad uzbūvētas divas siltumnīcas, kuras tiek apsildītas, izmantojot atkritumu pārstrādes procesā iegūto siltumenerģiju un tādējādi samazinot tajās audzēto produktu izmaksas. Tomāti tiek audzēti 5,5 metrus augstās siltumnīcās, kuru kopējā platība ir 3625 kvadrātmetri.

SIA "Getliņi Eko" ir uzņēmums, kas nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona Getliņi apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā, un īstenot lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs.

Vairāku gadu garumā poligonā Getliņi veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu. Līdztekus aitu ganāmpulkam "Getliņi Eko" ekoloģiskajā saimniecībā ietilpst arī siltumnīcas, kurās tiek audzēti tomāti un ziedi, kā arī tuvākā nākotnē - zemenes.