Drukāt šo lapu
02.09.2014 17:13

Ražots Pierīgā: Lins mazuļu labsajūtai no Mārupes

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Mūsu labsajūtas paklājiņa izmērs ir 1,20x1,20 m, tāpēc bērnam uz tā pietiek vietas rotaļāties un šķirstīt bilžu grāmatas pat līdz skolas vecumam," vienu no saviem roku darbiem rāda savai meitiņai par godu radītās firmas zīmes "Nora Bee" izveidotāja Kristīne Ozoliņa. "Mūsu labsajūtas paklājiņa izmērs ir 1,20x1,20 m, tāpēc bērnam uz tā pietiek vietas rotaļāties un šķirstīt bilžu grāmatas pat līdz skolas vecumam," vienu no saviem roku darbiem rāda savai meitiņai par godu radītās firmas zīmes "Nora Bee" izveidotāja Kristīne Ozoliņa. Krišjānis Grantiņš

"Kad piedzimst mazulis, mainās vecāku uztvere par to, kas ir svarīgs, kas mazāk nozīmīgs. Mūsu meitiņai bija neizskaidrojamas alerģijas, un tas lika pievērst uzmanību videi mums visapkārt," stāsta Kristīne Ozoliņa no Mārupes.

Viņa šuj vajadzīgas lietas pavisam maziem bērniņiem ar savu firmas zīmi "Nora Bee". "Pirms pieciem gadiem mūsu ģimenē piedzima meitiņa Nora. Kad beidzās bērna kopšanas atvaļinājums, man nebija iespēju atgriezties iepriekšējā darbavietā. Tā kā bija problēmas arī ar bērnudārzu, apsvēru iespēju izveidot pati savu uzņēmumu, lai pati varētu noteikt savu darba laiku un strādāt mājās," atceras Kristīne.

"Mums ar vīru šķita, ka tas būtu labs veids, kā visu apvienot. Ņemot vērā personīgo pieredzi un ieklausoties speciālistu padomos, sāku šūt lietas, lai veidotu dabisku vidi ne tikai mūsu meitiņai. Vēlāk uzņēmumā tapa izstrādājumi no lina arī citu vecāku mazuļiem," turpina māmiņa un uzņēmēja.

"Esmu beigusi Banku augstskolu, un zināšanas uzņēmējdarbībā, finansēs man devušas labu pamatu tam, lai varētu izveidot un vadīt savu uzņēmumu. Tomēr tas, ko daru patlaban – radu arvien jaunus un noderīgus izstrādājumus, kas ir mazuļa veselībai draudzīgi –, man patīk daudz labāk par sausiem skaitļiem uz papīra. Šī radošā un reizē praktiskā nodarbe, kā arī daudzu vecāku pozitīvās atsauksmes par "Nora Bee" produktiem iedvesmo jaunām idejām, rosina darboties, domāt un realizēt iecerēto.

Aptuveni četru gadu laikā esmu izveidojusi kolekciju, kurā ir viss vajadzīgais mazulim no dzimšanas brīža līdz bērnudārza vecumam un pat vēl ilgāk. Visos izstrādājumos izmantoju dabiskus, ķīmiski neapstrādātus materiālus – nebalinātu linu un aitas vilnas kārsumu, kas iegūts tepat Latvijā. Krāsainām detaļām lietoju mierīgos, dabai tuvos toņos krāsotu linu."

Virsmatracītis gultiņai
Lai mazuļa guļvietu darītu mazliet mīkstāku, uz matrača ieteicams likt lina auduma virsmatracīti, kas pildīts ar aitas vilniņu. Tas ir elpojošs un higiēnisks. Dabīgas, nebalinātas vilnas pavedieni ir pārklāti ar lanolīnu, kas atgrūž mitrumu, putekļus, un tajā nevairojas nevēlami mikroorganismi. Pie gultiņas matrača to nostiprina ar stūros iešūtām gumijām.

Pirmais mazuļa spilventiņš un gultas veļas komplektiņš
Zīdainīša spilventiņš ir tikai centimetru biezs, šūts no lina auduma ar aitas vilnas pildījumu. Tas nesviedrē un ir antialerģisks. Blakus tam var nolikt mazu miega spilventiņu, kas šūts no lina un pildīts ar Latvijā audzētas lavandas ziediņiem. To vieglais aromāts nomierina un uzlabo miedziņu.

Gultas veļas komplektiņā ietilpst linauduma paladziņš un spilvendrāna. Lina audums ir elpojošs, vasarā nesviedrē, ziemā nesaldē, mazina alerģiju un ādas iekaisumu risku. Linam piemīt viegli masējošas īpašības, kas labvēlīgi ietekmē mazuļa asinsriti, nervu un muskuļu sistēmu.

Aktivitātes paklājiņš
Bērnu aktivitātes paklājiņš ir paredzēts zīdainītim, sākot no aptuveni trīs mēnešu vecuma, kad viņš sāk velties uz sāniņiem. Šo paklāju klāj uz grīdas, lai mazulītis būtu drošībā. Tam ir jābūt siltam, elpojošam, mazuļa ādiņai patīkamam un higiēniskam. Šīs prasības nodrošina smalks nebalināts lina audums, kas pildīts ar pietiekami biezu vilnas kārsumu.

Lai mazulim uz paklājiņa būtu interesanti, tam piešūti vairāki rotaļu elementi no lina, kas veicina bērniņa maņu attīstību. Ap taisnstūri piešūtās krāsainās lina auduma lentes var pakustināt. Pieskaroties kaķītim, atskan viegla čaboņa, jo viņa vēderiņš ir pildīts ar čaukstošām griķu sēnalām. Apaļās un mīkstās ķiršu odziņas ir patīkami satvert plaukstiņās. Laika gaitā šo rotaļu elementu skaits ir krietni pieaudzis, un, pasūtot paklājiņu, vecāki var izvēlēties tos, kas labāk patīk. Tie ir mazulim droši, jo izgatavoti no lina auduma un labi nostiprināti pie paklāja.

Kā iegādāties?
Kristīnes Ozoliņas šūtos "Nora Bee" izstrādājumus mazuļu labsajūtai var pasūtīt uzņēmuma mājaslapā internetā.

GUDRĀ PŪCE BERTA  Lielākiem bērniņiem, spēlējoties uz labsajūtas paklāja, kompāniju labprāt sastāda gudrā pūce Berta. Lina auduma rotaļlietai ar vilnas pildījumu uz muguras ir kabatiņa, kurā var ielikt kādu no trim spilventiņiem. Vienā ir griķu sēnalas, kuru taustīšana attīsta pieskāriena sajūtas. Pakustinot otru, jūtama viegla lavandas ziediņu smarža. Bet trešais, kas pildīts ar izkarsētiem ķiršu kauliņiem, prot trīs darbiņus: tas viegli izmasē plaukstiņas, kad to apčamda; sasildīts cepeškrāsnī, maisiņš kļūst par siltumu ilgi glabājošu kompresi, kas mazina vēdera kolikas un kakla sāpes, bet, paturēts ledusskapja saldētavā, tas pārvēršas par aukstuma kompresi un palīdz pie sasitumiem, nobrāzumiem.GUDRĀ PŪCE BERTA
Lielākiem bērniņiem, spēlējoties uz labsajūtas paklāja, kompāniju labprāt sastāda gudrā pūce Berta. Lina auduma rotaļlietai ar vilnas pildījumu uz muguras ir kabatiņa, kurā var ielikt kādu no trim spilventiņiem. Vienā ir griķu sēnalas, kuru taustīšana attīsta pieskāriena sajūtas. Pakustinot otru, jūtama viegla lavandas ziediņu smarža. Bet trešais, kas pildīts ar izkarsētiem ķiršu kauliņiem, prot trīs darbiņus: tas viegli izmasē plaukstiņas, kad to apčamda; sasildīts cepeškrāsnī, maisiņš kļūst par siltumu ilgi glabājošu kompresi, kas mazina vēdera kolikas un kakla sāpes, bet, paturēts ledusskapja saldētavā, tas pārvēršas par aukstuma kompresi un palīdz pie sasitumiem, nobrāzumiem.

 

LABSAJŪTAS LIGZDIŅA Pirmos trīs, četrus mēnešus pēc piedzimšanas bērniņš lielāko daļu laika pavada guļot un vislabāk jūtas vidē, kas tuva māmiņas klēpim. Ciešā sadarbībā ar sertificētu bērnu nēsāšanas konsultanti, masieri un trīs bērnu māmiņu Aiju Apsīti esam izveidojušas zīdaiņa labsajūtas ligzdiņu, kas ir pielāgota tikko dzimuša bērniņa ķermenītim. Ligzdiņas pamata forma ir veidota tā, lai tiktu apņemta bērniņa muguriņa, zem celīšiem būtu balsts un pēdiņām –  atbalsts. Virsū ir ar aitas vilniņu pildīts lina auduma matracītis, kas bērniņam nodrošina siltumu un stabilitāti. Abi dabīgie materiāli ir elpojoši, un tiem piemīt laba termoregulācija – karstā laikā bērniņš nesvīst, bet vēsā laikā nesalst. Ligzdiņa ir ievietota lina auduma somā, ko māmiņa ērti var pārnest no vienas vietas uz otru. Lai ligzdiņas dizains būtu daudzveidīgāks, lina audumu kombinēju ar „Oeko-Tex” sertificētu satīna audumu, kuru iespējams izvēlēties no audumu paraugiem. Ielikts labsajūtas ligzdiņā, zīdainītis guļ taisnu muguriņu un simetriskā pozā. Viņu var guldīt gan uz muguriņas, gan sāniņiem. Savu spēju robežās bērniņš šajā ligzdiņā var arī kārtīgi izkustēties.LABSAJŪTAS LIGZDIŅA
Pirmos trīs, četrus mēnešus pēc piedzimšanas bērniņš lielāko daļu laika pavada guļot un vislabāk jūtas vidē, kas tuva māmiņas klēpim. Ciešā sadarbībā ar sertificētu bērnu nēsāšanas konsultanti, masieri un trīs bērnu māmiņu Aiju Apsīti esam izveidojušas zīdaiņa labsajūtas ligzdiņu, kas ir pielāgota tikko dzimuša bērniņa ķermenītim. Ligzdiņas pamata forma ir veidota tā, lai tiktu apņemta bērniņa muguriņa, zem celīšiem būtu balsts un pēdiņām – atbalsts. Virsū ir ar aitas vilniņu pildīts lina auduma matracītis, kas bērniņam nodrošina siltumu un stabilitāti. Abi dabīgie materiāli ir elpojoši, un tiem piemīt laba termoregulācija – karstā laikā bērniņš nesvīst, bet vēsā laikā nesalst. Ligzdiņa ir ievietota lina auduma somā, ko māmiņa ērti var pārnest no vienas vietas uz otru. Lai ligzdiņas dizains būtu daudzveidīgāks, lina audumu kombinēju ar "Oeko-Tex" sertificētu satīna audumu, kuru iespējams izvēlēties no audumu paraugiem. Ielikts labsajūtas ligzdiņā, zīdainītis guļ taisnu muguriņu un simetriskā pozā. Viņu var guldīt gan uz muguriņas, gan sāniņiem. Savu spēju robežās bērniņš šajā ligzdiņā var arī kārtīgi izkustēties.

 

PITONS RŪDIS  Pitons Rūdis prot vairākus darbiņus. Pavisam maziem zīdainīšiem tas kalpo kā atbalsts kājiņām, sāniņiem, muguriņai un pleciņiem, kad bērniņš apvēlies uz vēderiņa. Lielākie un pat skolas vecuma bērni Rūdi ņem līdzi gultiņā kā mīļmantiņu, kuru apķerot ir vieglāk aizmigt.PITONS RŪDIS
Pitons Rūdis prot vairākus darbiņus. Pavisam maziem zīdainīšiem tas kalpo kā atbalsts kājiņām, sāniņiem, muguriņai un pleciņiem, kad bērniņš apvēlies uz vēderiņa. Lielākie un pat skolas vecuma bērni Rūdi ņem līdzi gultiņā kā mīļmantiņu, kuru apķerot ir vieglāk aizmigt.

 

LINU MASĀŽAS CIMDIŅŠ MĀMIŅAI Ķermeņa un atsevišķu tā zonu norīvēšana ar cimdiņu, kas šūts no rupja linu auduma, māmiņai uzlabos asinsriti, pašsajūtu un ādas izskatu, palīdz novērst strijas un celulītu.LINU MASĀŽAS CIMDIŅŠ MĀMIŅAI
Ķermeņa un atsevišķu tā zonu norīvēšana ar cimdiņu, kas šūts no rupja linu auduma, māmiņai uzlabos asinsriti, pašsajūtu un ādas izskatu, palīdz novērst strijas un celulītu.

 

SPILVENTIŅŠ MAZUĻA BAROŠANAI Pēc kādas jaunās māmiņas ierosinājuma sāku izgatavot mazuļa barošanas spilventiņus. Bieži vien, bērniņu barojot ar krūti, viņš aizmieg māmiņai uz rokām. Pārliekot mazuli gultiņā, viņš pamostas. Ja viņu pārliek gultā ar visu spilventiņu, viņš tik krasi neizjūt vides maiņu un turpina čučēt.SPILVENTIŅŠ MAZUĻA BAROŠANAI
Pēc kādas jaunās māmiņas ierosinājuma sāku izgatavot mazuļa barošanas spilventiņus. Bieži vien, bērniņu barojot ar krūti, viņš aizmieg māmiņai uz rokām. Pārliekot mazuli gultiņā, viņš pamostas. Ja viņu pārliek gultā ar visu spilventiņu, viņš tik krasi neizjūt vides maiņu un turpina čučēt.