Drukāt šo lapu
25.03.2012 15:26

Krievu šķīvji bez Latvijas cūkgaļas

Autors  Agnese Dzene, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievu šķīvji bez Latvijas cūkgaļas «Rīgas Apriņķa Avīzes» arhīvs

Krievijas lēmums apturēt dzīvu mājlopu – liellopu, aitu, kazu un cūku - importu no Eiropas Savienības dalībvalstīm ietekmējis audzētājus arī Pierīgā.

Šāds lēmums kaimiņzemē pieņemts infekciozā Šmalenbergas vīrusa izplatības dēļ. Mājlopu eksportu aizliegums skar arī trīs Pierīgas cūku fermas – SIA «Ulbroka» Stopiņu novadā, SIA «Baltic Pork» Siguldas novada Allažu pagastā un SIA «Ancers» Salaspils novadā.

Latvijā aizliegums kopumā attiecas uz 22 cūku fermām, bet liellopus, aitas un kazas Latvijas lauksaimnieki uz Krieviju neeksportē. «Pamatojums attiecas it kā uz Eiropas Savienības novērotiem pārkāpumiem pagājušā gada beigās, tomēr par Latvijas cūku transportu nav neviena aizrādījuma. Cūkas neslimo ar Šmalenbergas vīrusu, tādēļ nav izprotams, kādēļ lēmums attiecināts arī uz tām,» norāda Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Māris Balodis.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas izpilddirektore Dzintra Lejniece uzskata, ka šāds lēmums varētu iznīcināt vietējos cūku audzētājus. «Viņiem jau tā ūdens smeļas mutē, jo ceļas graudu un citu izejvielu cenas. Tikmēr gaļas tirgus Eiropā ir pārsātināts un tur nav nekādu iespēju realizēt cūkgaļu. Jau tagad nāk signāli, ka Vācijas gaļa vēl lielākā daudzumā ienāks Latvijas tirgū, kas noteikti samazinās cenu. Patērētājam tā ir laba ziņa, tikmēr cūku audzētājiem – katastrofa, jo ir fermas, kas visas cūkas eksportē uz Krieviju,» plašsaziņas līdzekļiem norādījusi Dz. Lejniece.

Šmalenbergas vīruss ir jauna, līdz šim nereģistrēta vīrusa izraisīta saslimšana atgremotājiem dzīvniekiem – govīm, aitām un kazām –, kas izplatās ar sūcējkukaiņu asinīm.