Drukāt šo lapu
18.03.2013 07:40

Dzimtsarakstu nodaļu darbinieku realitāte – kāzas gaisa balonā, mācītājs zem ūdens

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzimtsarakstu nodaļu darbinieku realitāte – kāzas gaisa balonā, mācītājs zem ūdens www.kristinegrinvalde.com

Jau vairāk nekā divus mēnešus, pateicoties likumdošanas izmaiņām, jaunie un laimīgie gredzenus var mīt ne tikai dzimtsarakstu nodaļas telpās, bet arī sniegota kalna virsotnē, vēsturiskā muižā vai gaisa balonā.

Pierīgā pagaidām neviens šo iespēju neesot izmantojis, tāpēc dzimtsarakstu nodaļas pārstāvji izcenojumus jaunajam pakalpojumam noteikt nesteidzas.

Reaģējot uz jauno pāru izrādīto interesi, Siguldas pašvaldība vienīgā Pierīgā jau paguvusi izstrādāt jauno cenrādi. Lai gan uz papīra 175 lati var šķist liela nauda, Siguldas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Praņevska norāda – Siguldā precēties gribētāju ir daudz un tiem, kas šos svētkus grib pavisam īpašus, jārēķinās ar atbilstošu maksu. "Par ekstru ir jāmaksā," pārliecināta I. Praņevska un piebilst, ka šobrīd uz augustu ir pieteicies viens pāris, kurš laulības slēgs ārpus ierastajām telpām.

Salaspilī interese tikai pa telefonu
Salaspils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Skaidrīte Keiša-Sīle atzina, ka šobrīd vēl tiek lauzītas galvas par maksu, kas būtu piemērojama laulībām ārpus dzimtsarakstu nodaļas. Noteiktā maksa par laulāšanos uz vietas ir 30 latu, plus valsts nodeva piecu latu apmērā gan tiem, kas novadā deklarējušies, gan tiem, kas ne. S. Keiša-Sīle uzskata, ka nav jēgas iedzīvotājus dalīt reģistrētajos un nereģistrētajos, jo ikvienam ir iespēja laulāties jebkurā Latvijas vietā.

"Mēs nolēmām šo procesu nesarežģīt un visiem noteikt vienu maksu." Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja stāsta, ka šobrīd vēl nav pieteicies neviens pāris, kurš gribētu laulāties brīvā dabā vai kādā īpaši noskatītā vietā, tiesa "ir bijuši vairāki interesenti, kas zvanījuši un jautājuši par šo iespēju".

S. Keiša-Sīle prāto, ka par pieprasītākajām laulību ceremoniju vietām, tuvojoties vasarai, varētu tikt izraudzīts Nacionālais botāniskais dārzs un Daugavas muzejs Doles salā. Viņa gan norāda – pirms piekrist laulāt pāri ārpus Dzimtsarakstu nodaļas, gribētu klātienē iepazīsties ar ceremonijai izraudzīto vietu, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Inčukalnā bažījas par negaisu
Arī Inčukalnā par laulību reģistrācijas maksu ārpus Dzimtsarakstu nodaļas vēl nav domāts, atzīst tās vadītāja Jautrīte Siliņa. Kopumā viņa šo jauninājumu uztver skeptiski, jo uzskata, ka "skraidīt apkārt ar dokumentiem nav prātīgi. Ja saulaina diena un laulības notiek zem jumta, tad nekas, bet ko darīt, ja zem klajas debess un iegriežas zibens un pērkons? Vēl jau arī tas, ka laulāt drīkst tikai novada robežās. Tas nozīmē – līdz pusei tiltam pār Gauju Murjāņos laulāju es, tālāk mana kolēģe Sējas novadā," situāciju raksturo J. Siliņa.

Viņa uzsver, ka laulāšanās katra individuāli izvēlētā vietā krietni apgrūtina darbu – nav skaidrs, kā tiks nodrošināta darbinieku nokļūšana līdz ceremonijas vietai un atpakaļ. "Piemēram, ja vienā dienā būs ieplānotas divas laulības, tad būs liela skriešana. Negalvoju, ka vispār varēsim pagūt."

J. Siliņa spriež, ka novadā nemaz nav tādu vietu, kur jaunie kārotu vienoties laulības saitēm, turklāt arī Dzimtsarakstu nodaļas zāle nemaz neesot tik peļama. Ja svarīgajā brīdī piedalās tikai jaunais pāris un divi liecinieki, tad par lielās zāles īri nav jāmaksā un var tikt cauri tikai ar valsts noteikto nodevu – pieciem latiem. Piemaksa par laulībām ar plašāku viesu loku ir tikai pieci lati.

Olainē ierastas laulības cietumā
Olaine ir vienīgais Pierīgas novads, kuras teritorijā atrodas cietums, tāpēc Olaines pašvaldībā jau labu laiku ir noteikta maksa par laulību reģistrāciju ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām – ieslodzījuma vietā vai mājās – Ls 36,60. Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ināra Brence stāsta, ka tāda pati maksa tiks piemērota arī ceremonijai zaļā pļavā vai citviet. Laulības ieslodzījuma vietā gada laikā notiek vidēji četras piecas reizes. Šogad pirmās, kas Olaines cietumā bija plānotas 8. janvārī, izpalika, jo, tuvojoties vēsturiskajam brīdim, līgava "pazudusi" un nav vairs devusi par sevi nekādu ziņu. "Arī tā mēdz gadīties," nosaka I. Brence.

Pilna laulību ceremonijas pakete ar izrotātu zāli, muzikālo pavadījumu un laulības apliecības vāciņiem Olaines Dzimtsarakstu nodaļā izmaksā Ls 16,34 plus valsts nodeva. Laulātie no piedāvājuma var arī atteikties un, parakstot dokumentus, šķirties vien no valsts noteiktajiem pieciem latiem. Šogad neviens vēl nav pieteicies laulībām ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām, norāda I. Brence, bet viņa pieļauj, ka nākotnē par populāru laulību vietu varētu kļūt estrāde.

Sarosījušies viesu nami un pirtis
Pašreizējā maksa par laulību ceremoniju dzimtsarakstu nodaļas telpās Ķekavas novadā ir no Ls 36,30, ja viens no pāra ir deklarēts novadā, ja ne – Ls 60,50. Par laulību reģistrāciju bez svinīgas ceremonijas pašvaldība samaksu neprasa, tad var izlīdzēties vien ar valsts nodevu. Pagaidām interese par jauno laulību iespēju esot vispārīga, norāda Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Lidija Stūre. Interesenti par potenciālām laulību ceremoniju vietām minējuši dažādus viesu namus un pirtis. "Šobrīd par to visu nav nekāda priekšstata. Pēc pirmās aizvadītās vasaras varēs spriest objektīvi," saka L. Stūre.

Ņemot vērā, ka arī Garkalnes novadā šogad neviens vēl nav izrādījis interesi par jaunu laulību iespēju, tad dzimtsarakstu nodaļa vēl tikai domā par maksu, kādu noteikt. "Mēs skatāmies, ko dara citi novadi, vērtējam, ko cilvēki varētu atļauties. Vēl jāņem vērā arī tādi faktori – vai uz ceremoniju vietu ir nodrošināta dzimtsarakstu nodaļas darbinieku nokļūšana vai pašam par to jāgādā. Arī no tā varētu būt atkarīga laulību reģistrācijas maksa," skaidro nodaļas vadītāja Elga Liepiņa. Šobrīd tradicionāla laulību reģistrācija novadā deklarētiem iedzīvotājiem maksā 10 latus, pārējiem 20.

Babītes Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Daina Pedece informē, ka pašvaldība gaida, kad tiks pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas attiecas uz laulību reģistrāciju ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām. "Kamēr vēl nav skaidrības par to, ko ietver šī laulību reģistrācija, nesteidzamies. Jaunajiem pāriem nāksies atteikt, kamēr nebūs pieņemti noteikumi," strikta ir D. Pedece,
tomēr norāda, ka pagaidām interese nav liela. Babītes novads arī nav no tiem krāšņākajiem, lai visi gribētu traukties vienoties laulības saitēm pie dabas, piebilst nodaļas vadītāja.

Maksa par laulību reģistrāciju Pierīgas novados**

Ārpus dzimtsarakstu
nodaļas telpām

Dzimtsarakstu
nodaļas telpās
Ādaži ? Ls 20 vai Ls 40
Babīte ? Ls 20 vai Ls 30
Baldone Ls 50* Ls 15 vai Ls 25
Carnikava ? No Ls 5 līdz Ls 25
Garkalne ? Ls 10 vai Ls 20
Inčukalns ? Līdz Ls 5
Krimulda Ls 60,50 No Ls 6,05 līdz Ls 36,6
Ķekava ? Ls 36,6 vai Ls 60,5
Mālpils Ls 30 vai Ls 60 Ls 10 vai Ls 20
Mārupe ? 0
Olaine Ls 36,60* Līdz Ls 16,34
Ropaži ? 0
Sēja ? 0
Sigulda Ls 145 vai Ls 175 Ls 15 vai Ls 45
Salaspils ? Līdz Ls 30
Saulkrasti Ls 50* Ls 25 vai Ls 35
Stopiņi ? 0

* Līdz šim noteiktā maksa par izbraukumu uz citām laulības reģistrācijai piemērotām
telpām.
** Cenu ietekmējoši faktori – dzīvesvietas reģistrācija novadā, ceremonijas laiks
(darbadienā vai brīvdienā) un tās vērienīgums. Papildus pašvaldību noteiktajam
jaunajam pārim jāmaksā valsts nodeva – pieci lati.

Iepriekš:
Par 145 latiem Siguldā varēs laulāties pļavā, alā vai citā pāra izvēlētā vietā
Viedokļi: Dzimtsarakstu nodaļas darbinieks ir amatpersona, nevis šovmens
Atļauj laulāties brīvā dabā