Drukāt šo lapu
12.12.2016 13:26

Uzņēmēju organizācijas rosina noteikt nodokļa likmi darbaspēkam 20% apmērā un ieviest 0% nodokļa likmi reinvestētajai peļņai

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzņēmēju organizācijas rosina noteikt nodokļa likmi darbaspēkam 20% apmērā un ieviest 0% nodokļa likmi reinvestētajai peļņai arhīvs

Uzņēmēju organizācijas rosina noteikt nodokļa likmi darbaspēkam 20% apmērā un ieviest 0% nodokļa likmi reinvestētajai peļņai, paredz Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) piedāvājums vidēja termiņa nodokļu stratēģijai, ar ko pirmdien tika iepazīstināti mediju pārstāvji.

LTRK un LDDK norāda, ka Latvijai ir jārealizē Nacionālajā attīstības plānā līdz 2020. gadam paredzēto ekonomikas izrāvienu, lai vidējais labklājības līmenis valstī pietuvotos Eiropas Savienības (ES) vidējam līmenim, lai Latvija būtu pašpietiekama arī ES fondu samazinājuma gadījumā 2021. gadā, kā arī, lai Latvijas iedzīvotāji mazāk atstātu valsti un vairāk atgrieztos Latvijā.


Kā sasniedzamos indikatorus līdz 2020. gadam uzņēmēju organizācijas min iekšzemes kopprodukta (IKP) apmēra pieaugumu uz vienu iedzīvotāju no 12 500 eiro 2015. gadā līdz 17 000 eiro 2020. gadā, kā arī nodokļu iekasējamības pieaugumu no 28% līdz 32% no IKP 2020. gadā.

Uzņēmēju organizācijas starp izmaiņām nodokļu politikā rosina ieviest arī 0% nodokļa likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat rosināts veidot skaidru un vienkārši administrējamu nodokļu režīmu, paredzot, ka, nodokļa likme darbaspēkam ir 20%, bet kapitālam - 15% plus uzņēmuma ienākuma nodoklis 0% reinvestētajai peļņai.

LTRK un LDDK uzskata, ka ir jāatceļ solidaritātes nodoklis, bet pašvaldībām, kuru teritorijā tiek veikta komercdarbība, ir jāievieš nodokļu stimuli.

Uzņēmēju organizācijas arī rosina izstrādāt nodokļu režīmu uzņēmējdarbības uzsācējiem un dzīvesstila uzņēmumiem, iestrādājot mehānismus, kas liedz izmantot šos režīmus nodokļu optimizācijai, kā arī izveidot uzņēmējdarbības formu skolēnu mācību uzņēmumiem.

Tāpat, pēc uzņēmēju organizāciju paustā, jāievieš uzņēmējdarbības stimuli un ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumi, paplašinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa normas, kas paredz nodokļu atlaides koplīguma gadījumā arī par apmācību un mobilitātes izdevumiem, jāaplašina reverso pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas kārtību, nodrošinot, ka nodokļu kontroles mehānismi ir prioritāri vērsti uz liela apmēra nodokļu krāpniecības izskaušanu, kā arī jāveicina reformas valsts pārvaldē, konkrēti Valsts ieņēmumu dienestā, nosakot sasniedzamo rezultatīvo rādītāju kopumu.

LTRK un LDDK arī rosina kompleksi izvērtēt visu nodokļu un nodevu ietekmi uz uzņēmumiem un pilnveidot sociālās aizsardzības sistēmas.