Drukāt šo lapu
03.11.2015 09:28

Vējonis atzinīgi vērtē budžeta prioritātes, taču kopumā tas nav vērsts uz attīstību

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vējonis atzinīgi vērtē budžeta prioritātes, taču kopumā tas nav vērsts uz attīstību Saeimas kanceleja

Nākamā gada budžeta prioritātes - drošība un aizsardzība - ir vērtējamas atzinīgi, taču kopumā budžets nav vērsts uz attīstību, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Jāpiekrīt viedoklim, ka šis budžets nav vērsts uz attīstību - tas saglabā esošo situāciju, kāda valstī ir, varbūt pat atsevišķās jomās padarot situāciju sliktāku. Taču atzinīgi ir vērtējams tas, ka valdība ir atbilstoši reaģējusi pašreizējiem drošības riskiem un drošības izaicinājumiem. Budžetā ir ieplānoti papildus līdzekļi ārējās un iekšējās drošības stiprināšanai. Tas ir ļoti nozīmīgi - ja nebūs drošas valsts, tad arī attīstība būs grūti iespējama," teica Vējonis.

Prezidents īpaši kritizēja to, ka valdība nav pārskatījusi bāzes izdevumus. "Veidojot šo budžetu netika izdarīts tas darbs, ko es kā prezidents lūdzu darīt valdībai. Tas ir pārlikts uz nākamo gadu. Ir nepieciešams ļoti būtiski izvērtēt esošos bāzes izdevumus, lai pārvērtētu funkcijas, ko attiecīgās institūcijas un ministrijas veic. Vai tās ir pamatotas un nav no kaut kā jāatsakās. Tāpat, vai finansējums šo funkciju veikšanai nav par lielu. Šāda izvērtēšanas darbs nav veikts," klāstīja prezidents.

Viņš izteica cerību, ka nākamā gada pirmajā pusē valdība tomēr spēs pārskatīt budžeta bāzes izdevumus.

Tāpat Vējonis kritizēja nodokļu palielināšanu, kas, viņaprāt, veicinās uzņēmēju velmi apiet likumdošanas līkločus un atrast optimizācijas iespējas.

Jau vēstīts, ka Saeimas ārkārtas sēdē otrdien pirmajā lasījumā lems par nākamā gada valsts budžetu. Tāpat Saeima pirmajā lasījumā lems par nākamā gada valsts budžeta 24 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016.līdz 2018.gadam.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7,368 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 7,655 miljardi eiro. Pieļaujamais valsts budžeta deficīta līmenis ir 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Latvijas IKP faktiskajās cenās nākamgad paredzēts 26,127 miljardu eiro apmērā, savukāt ekonomikas izaugsme - 3% apmērā.