Drukāt šo lapu
27.10.2015 17:55

Pierīgas uzņēmēji grasās pacīnīties, lai uzņēmuma ienākuma nodoklis atgriežas pašvaldībā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pierīgas uzņēmēji grasās pacīnīties, lai uzņēmuma ienākuma nodoklis atgriežas pašvaldībā Einārs Binders

Pierīgas uzņēmēju biedrības vēlas izlabot sistēmisku kļūdu nodokļu politikā - varas gaiteņos tiks aktualizēts jautājums par uzņēmuma ienākuma nodokļa pārdali par labu pašvaldībām, lai tām būtu nauda uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja Salaspils uzņēmēju biedrības valdes priekšsēdētājs Miks Balodis, šobrīd ir izveidojusies situācija, kad reāls labums pašvaldībām no saviem uzņēmējiem nav. Pašvaldību maciņā neiekrīt ne kapeika no komersantu samaksātā ienākuma nodokļa valstij, un līdz ar to vietvarām nav nedz iespējas, nedz motivācijas sekmēt biznesa attīstību novadā.

"Attiecībā uz nodokļu politiku, ir izveidojusies sistēmiska kļūda, jo pašvaldības negūst reālu labumu no saviem novada uzņēmējiem. Šobrīd pašvaldību budžetā nonāk tikai tā nauda, ko komersants samaksā kā nekustamā īpašuma nodokli. Līdz ar to rodas situācijas, kad pašvaldībām nav pietiekoši lielas ienākumu bāzes, lai investētu infrastruktūrā situācijā, kad to lūdz uzņēmēji," sacīja M. Balodis, piebilstot, ka šī problēma ir aktuāla ne vien Pierīgā, bet visā Latvijā.

Viņš norādīja, ka tieši tādēļ Salaspils, Ķekavas un Mārupes uzņēmēju biedrības vēlas aktualizēt šo jautājumu, lai daļa uzņēmuma ienākuma nodokļa būtu jāatgriež pašvaldībām.

"Mums ir jādomā plašāk. Jāsaprot, kādā veidā no mūsu darbības novadam varētu būt lielāks labums. Skatoties uz to, kā strādā Rietumeiropā, kur daļa no ienākumu nodokļa, ko maksā uzņēmējs, atgriežas atpakaļ pašvaldībā, mūsuprāt, šīs būtu tas veids, kā vietvaras varētu iegūt resursus uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai," klāstīja M. Balodis, piebilstot, ka runa varētu būt par 3% pārdali par labu pašvaldībām, vienlaicīgi nepaaugstinot pašu uzņēmumu ienākuma nodokli.

Pēc M. Baloža teiktā, šobrīd Pierīgas uzņēmējiem par šo jautājumu jau esot notikušas sarunas ar Ekonomikas ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kā arī komersantiem no kopumā 12 novadiem, kas varētu šo ieceri atbalstīt.

"Tikai tad, kad uzņēmēji apvienojas un aktualizē problēmu, var kaut ko panākt, jo tad mēs runājam vairāku simtu uzņēmēju vārdā. Proti, Ķekavas, Mārupes un Salaspils uzņēmēju biedrības vien apvieno 200 komersantus, kas kopā apgroza tuvu pie 700 miljoniem eiro gadā, bet 12 novadu kopējais apgrozījums ir vairāk nekā miljards. Mēs neesam nekāds sīks interešu klubiņš, bet reāls spēks. Turklāt arī Ekonomikas ministrija un VARAM varētu mūs atbalstīt," teica M. Balodis.

Tomēr, lai šīs tik ļoti būtiskās izmaiņas nodokļu politikā nebūtu tikai tāda jauka papļāpāšana, bet rezultētos arī darbos, Pierīgas uzņēmēji iecerējuši runāt arī ar Finanšu ministriju.

"Līdz Finanšu ministrijai mēs vēl neesam tikuši, un tieši ar viņiem par to būs visgrūtāk runāt. Mēs gatavojamies šai sarunai, pagaidām runājām tikai ar tām ministrijām, kurām mūsu pozīcija ir saprotama. Tiklīdz būsim savākuši pietiekami daudz domubiedru un argumentu, ka tas ir īstenojams, dosimies uz Finanšu ministriju. Lai runātu ar viņiem par šo tēmu, vispirms ir jāsagatavojas, jo galu galā mēs reāli gribam iedzīvināt principu, ka pašvaldībai rūp savs uzņēmējs," norādīja Salaspils uzņēmēju biedrības valdes priekšsēdētājs.