Drukāt šo lapu
31.08.2015 17:04

Koalīcija vienojas par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Koalīcija vienojas par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu Valsts kanceleja

Koalīcija vienojusies par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Savukārt attiecībā uz Finanšu ministrijas rosināto neapliekamā minimuma palielināšanu par 10 eiro (līdz 85 eiro) Nacionālajai apvienībai (NA) ir iebildumi. Apvienības deputāts Imants Parādnieks uzsvēra, ka būtu lietderīgāk palielināt atvieglojums par apgādībā esošām personām, nevis celt neapliekamo minimumu visiem.

Vienlaikus viņš norādīja, ka NA atbalsta FM iniciatīvu par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu - esot vien jāprecizē, kāds ir maksimālais neapliekamā minimuma apmērs. "Mēs piedāvājam, ka tam jābūt minimālā ienākuma līmenī. Atbilstoši valdība pieņemtam konceptam šobrīd tas ir 138 eiro. Katru gadu [lielums] ir mainīgs," teica Parādnieks.

Gala lēmumu par šiem jautājumu pirmdien pieņems valdība ārkārtas sēdē.

Attiecīgie jautājumi pirmdien tika skatīti arī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Pret diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu iebilda abi sociālie partneri, savukārt iniciatīva par neapliekamā minimuma celšana guva Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības atbalstu, bet Latvijas Darba devēju konfederācija tam iebilda.

FM aģentūrai BNS skaidroja, ka sagatavotie priekšlikumi diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanai ir risinājums iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanai un nodokļu progresivitātei. Iesniegtais piedāvājums mazinās slogu mazo algu saņēmējiem. Tāpat būtisks pagrieziena punkts būs papildu motivācija iedzīvotājiem deklarēt savus ienākumus un iesaistīties darba tirgū.

"Priekšlikums paredz ieviest diferencēto neapliekamo minimumu pakāpeniski līdz 2020.gadam. 2016.gadā, tāpat kā līdz šim, tiek piemērots mēneša neapliekamais minimums 75 eiro apmērā. Nākamā gada sākumā nodokļa maksātāji ar zemākām algām, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) gada ienākumu deklarāciju, var saņemt pārmaksāto nodokli. To pārrēķina, piemērojot diferencēto neapliekamo minimumu. Mazo algu saņēmējiem (līdz 380 eiro mēnesī) – neapliekamais minimums ir 100 eiro mēnesī. Strādājošajiem, kuri saņem darba algu no 380 līdz 1000 eiro mēnesī, neapliekamais minimums, piemērojot formulu, pakāpeniski samazinās, līdz pie darba algas virs 1000 eiro mēnesī, neapliekamais minimums paliek 75 eiro mēnesī," informēja FM.

Vienlaikus tajā pauda, ka 2017. gadā mēnesī piemērotais neapliekamais minimums tiek samazināts līdz 60 eiro mēnesī. Tai pašā laikā tiek palielināts maksimāli piemērotais diferencētais neapliekamais minimums līdz 115 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka strādājošais, kurš saņem zemu darba algu, 2017. gadā saņems nodokļa pārmaksu par 2016.gadu. Tas kompensēs ieņēmumu samazinājumu gada laikā, kas radīsies mēnesī piemērotā neapliekamā minimuma samazināšanas iespaidā. Tas pats notiek 2018. un 2019. gadā līdz 2020. gadā mēnesī piemērotais neapliekamais minimums ir nulle, bet maksimāli piemērotais neapliekamais minimums ir 160 eiro mēnesī.

"Piemēram, strādājošais ar bruto darba algu 400 eiro mēnesī (bez apgādībā esošām personām) 2017. gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, no VID saņems nodokļa pārmaksu par 2016.gadu 66,7 eiro apmērā. Tomēr, tā kā 2017. gadā mēnesī piemērotais neapliekamais minimums tiek samazināts no 75 līdz 60 eiro mēnesī, strādājošā neto darba alga 2017.gadā būs par 3,4 eiro mēnesī mazāka nekā 2016.gadā. Tātad kopumā šī strādājošā ieguvums diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas rezultātā būs 25,3 eiro gadā," skaidroja FM.

Savukārt 2021. gadā strādājošais ar bruto darba algu 400 eiro mēnesī, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, no VID saņems nodokļa pārmaksu par 2020. gadu jau 441,6 eiro apmērā. Savukārt strādājošā (bez apgādībā esošām personām) ar lielu bruto algu, teiksim 1500 eiro mēnesī, neto ienākums samazināsies nedaudz. 2017. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 3,4 eiro mēnesī, 2018. gadā un turpmāk līdz 2020. gadam – par 4,6 eiro mēnesī.

Pēc FM paustā, ienākumu deklarēšana nebūs sarežģīta. Iedzīvotāji portālā Latvija.lv pieslēdzoties elektroniskajai deklarēšanās sistēmai, redzēs jau automātiski aizpildītu gada ienākumu deklarāciju, tostarp gadā pienākošos neapliekamo minimumu un nodokļa pārmaksu, ja tāda veidojas. Atliks ievadīt bankas konta numuru, uz kuru tiks pārskaitīta nodokļu pārmaksa. Tiem, kuriem nav iespēju nodokļu deklarāciju iesniegt elektroniski, būs iespēja to izdarīt klātienē visās VID filiālēs, norādot savu konta numuru.

Dažās Eiropā Savienības valstīs, piemēram, Lietuvā, Rumānijā un Slovākijā jau tiek piemērots diferencētais neapliekamais minimums. Diferencēto neapliekamo minimumu piemēro arī Zviedrijā, Beļģijā un Slovēnijā, bet šajās valstīs paralēli pastāv arī progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes.