Drukāt šo lapu
09.02.2015 19:17

Brauciens ar taksi Pierīgā dažkārt iespējams tikai vienā virzienā; nozare aicina esošo kārtību mainīt

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Brauciens ar taksi Pierīgā dažkārt iespējams tikai vienā virzienā; nozare aicina esošo kārtību mainīt arhīvs

Šobrīd daļa taksometru, piemēram, uz Mārupi, Babīti vai Stopiņiem, pakaļ klientam nemaz nedrīkst doties, ja vien taksometru vadītājam vai kompānijai nav izsniegta attiecīgās pašvaldības licence šī pakalpojuma veikšanai.

Tāpēc, lai Pierīgas klientu pārvadāšana nekļūtu par administratīvu sodāmu pārkāpumu, rosina taksometrus licencēt visā valstī, nevis katrā pašvaldībā. Kā portālam "Apriņķis.lv" norādīja Latvijas Taksometru arodbiedrībā, līdzšinējā kārtība nosaka, ka taksometru licencēšanas noteikumus izstrādā katra pašvaldība pa savam, turklāt dažām vietvarām šādu licencēšanas noteikumu nemaz nav.

Arodbiedrībā skaidro, ka šī iemesla dēļ rodas absurda situācija – dažās pašvaldībās nemaz nevar saņemt taksometru pakalpojumus, jo šīs pašvaldības teritorijā nav licencētu taksometru. Savukārt, ja arī kāds taksometrs uz šo pašvaldību aizbrauc pēc klienta, tad ir spiests pārkāpt likumu un var tikt sodīts. Turklāt, pēc arodbiedrības pārstāvju sacītā, šādu taksometru licencēšanas bardaku daudzas kontrolējošās institūcijas savtīgi izmanto, ķerot taksometru vadītājus, kuri, piemēram, dodas no Rīgas izsaukumā uz Mārupi, lai no turienes nogādātu pasažieri atpakaļ uz Rīgu.

"Daudzām taksometru kompānijām ir arī korporatīvie klienti, no kuriem daudzi strādā Rīgā, bet dzīvo Pierīgā. Esošā kārtība nosaka, ka, lai vestu šos klientus mājup, pietiek ar Rīgas izsniegto licenci, bet, lai vestu no rīta uz darbu, nepieciešama jau attiecīgas pašvaldības licence. Tātad Rīgas taksometru kompānijai, lai strādātu atbilstoši likumam, nepieciešams iegūt arī licences Jūrmalā, Babīte, Mārupē, Olainē, Ķekavā, Salaspilī, Stopiņos, Garkalnē, Ādažos, Carnikavā, bet varbūt arī vēl tālāk no Rīgas," sacīja Latvijas taksometru pārvadātāju darba devēju biedrības valdes priekšsēdētāja Iveta Silionova.

Viņa arī atzina, ka esošā sistēma ar licenču izsniegšanu ir birokrātiska, jo katrai pašvaldībai ir savas prasības, un, lai tās ievērotu, dažkārt mašīna pirms novadu robežas šķērsošanas ir teju vai jāpārkrāso un jāpārtaisa.

Latvijas taksometru arodbiedrībā uzskata, ka esošā sistēma, kas regulē vieglo taksometru pakalpojumu sniegšanu, ir jāmaina. Tā kā šobrīd tiek strādāts pie jaunā Autopārvadājumu likuma, šīs nozares pārstāvji rosina taksometrus licencēt visā valstī, nevis katrā pašvaldībā.

Arodbiedrībā norāda, ka visu taksometru pārvadājumu licencēšanas kārtību varētu uzticēt Satiksmes ministrijas pārraudzībā esošajai Autotransporta direkcijai, kura varētu apstiprināt licencēšanas noteikumus, kā arī noteikt atšķirības zīmju paraugu un tā izvietojumu ārpusē uz taksometra virsbūves.

Iepriekš:

Pētām: Brauciens ar taksi daudzviet Pierīgā atļauts tikai vienā virzienā