Drukāt šo lapu
06.08.2014 11:29

Trijos Pierīgas novados bezdarbniekus reģistrē "izbraukumā"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
NVA darbinieki izbraukumā Pierīgas novados ne tikai reģistrē jaunos bezdarbniekus, bet jau reģistrētajiem klientiem nodrošina tos pašus pakalpojumus, ko filiālē uz vietas, tostarp dažādus kursus un seminārus. NVA darbinieki izbraukumā Pierīgas novados ne tikai reģistrē jaunos bezdarbniekus, bet jau reģistrētajiem klientiem nodrošina tos pašus pakalpojumus, ko filiālē uz vietas, tostarp dažādus kursus un seminārus. www.foto.delfi.lv

Par to, vai reģistrēties bezdarbnieka statusam, cilvēks ir atbildīgs pats – pakaļ neviens "neskries". Taču uz pašvaldību Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbinieki gan var atbraukt paši, kas it īpaši aktuāli ir attālāku novadu ļaudīm.

NVA Siguldas nodaļas vadītāja Ilona Čandere Latvijas Radio atklāj, ka NVA speciālisti uz citām pašvaldībām dodas galvenokārt tādēļ, ka cilvēki vienkārši nevar tikt uz filiāli, jo sabiedriskais transports kursē ļoti reti, savukārt no citiem tuvējiem novadiem uz Siguldu, kur, atbilstoši NVA filiāļu darbības zonai, iedzīvotājiem būtu jābrauc, tāds vispār nepastāv. Piebilstams, ka pavisam NVA Latvijā ir 28 filiāles, un katrai no tām ir savs pārraudzības sektors, kaut gan, protams, ikviens bezdarbnieka statusu var reģistrēt arī, piemēram, Rīgā vai jebkurā citā filiālē.

Ideja par šādu "izbraukuma reģistrāciju" 2010. gada nogalē radusies Carnikavas novada Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājam Edgaram Pudzim, kam pievienojās arī Saulkrastu novads. Jau 2011. gada sākumā ar pašvaldībām tika noslēgts sadarbības līgums, un kopš tā laika Siguldā strādājošie NVA speciālisti katra mēneša pirmajā nedēļā sāka izbraukt pie klientiem uz minētajiem novadiem. Turklāt 2012. gadā šim pasākumam pievienojās arī Mālpils novada pašvaldība.

Jāuzsver, ka Siguldā strādājošie NVA darbinieki pagaidām Latvijā ir vienīgie, kuri izbrauc un strādā citās, ne NVA telpās. Tās nodrošina pašas pašvaldības, kas ir to simtprocentīga iniciatīva, norāda I. Čandere.

Jautāta par iedzīvotāju atsaucību šajās "izbraukuma sesijās", viņa teic, ka tā bijusi milzīga, it sevišķi sākumā, jo daudzus skārusi Latviju 2009. gadā piemeklējusī ekonomiskā krīze.

Vēl jāuzsver, ka NVA darbinieki izbraukumā Pierīgas novados ne tikai reģistrē jaunos bezdarbniekus, bet jau reģistrētajiem klientiem nodrošina tos pašus pakalpojumus, ko filiālē uz vietas, tostarp dažādus kursus un seminārus.

Konkrētus NVA Siguldas filiāles darbinieku izbraukuma laikus uz minētajiem Pierīgas novadiem un citu ar to saistīto informāciju var uzzināt gan pašā NVA vietnē, gan pašvaldību vietnēs un drukātajos izdevumos.