Drukāt šo lapu
05.04.2012 12:28

Tomātu dumpis joprojām bez atrisinājuma

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saimniecības “Neslinko” vadītāja Elga Bražūne uzsver, ka “tomātu dumpis” nav tikai Ķekavas novada Titurgas tomātu audzētāju ģimenes lieta, bet skar visus Latvijas tomātu, kartupeļu, biešu un citu dārzeņu audzētājus. Saimniecības “Neslinko” vadītāja Elga Bražūne uzsver, ka “tomātu dumpis” nav tikai Ķekavas novada Titurgas tomātu audzētāju ģimenes lieta, bet skar visus Latvijas tomātu, kartupeļu, biešu un citu dārzeņu audzētājus. Elīna Kondrāte

Soda mēra izskatīšana Bražūnu ģimenei par Eiropas katalogā nereģistrētu tomātu sēklu izplatīšanu Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) pārcēlis uz 5. maiju.

Strīdīgo "sēklu lietu" bija plānots izskatīt 5.aprīlī, taču Ķekavas novada saimniecības "Neslinko" vadītāja Elga Bražūne atklāja, ka termiņš pagarināts vēl par mēnesi. "VAAD man atsūtīja vēstuli, kurā informēja, ka šobrīd Eiropas Savienībā un Zemkopības ministrijā notiek diskusijas par dārzeņu sēklu tirdzniecības prasībām. Tā rezultātā varētu tikt pārskatīti dārzeņu sēklu apriti reglamentējošie normatīvie akti," E. Bražūne citē VAAD vēstuli.

Lai objektīvi novērtētu lietas apstākļus, pamatojoties uz iepriekš minēto un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 170. panta otro daļu, administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas termiņš tiek pagarināts līdz 5. maijam, Bražūnu ģimenei ziņojis VAAD.

Pieredzējusī tomātu audzētāja atzīst, ka pašlaik vēl nevar prognozēt lietas iznākumu, tomēr pauž, ka 5. maijs ir galējais datums, kad tai jābūt izskatītai. "Kaut ko jau viņi tur perina," portālam Apriņķis.lv sacīja E. Bražūne.

VAAD preses sekretāre Ilona Krastiņa portālam apstiprināja, ka lietas izskatīšana pārcelta. "Šobrīd Zemkopības ministrijā notiek diskusijas par dārzeņu sēklu tirdzniecības prasībām, tāpēc varētu būt mainīti normatīvie akti. Lai nepieņemtu pārsteidzīgu lēmumu, lietas izskatīšanu pārcēlām uz vēlāku laiku," norāda I. Krastiņa. Kāds būs strīdīgās lietas iznākums, viņa vēl neprognozē. Viņa informē, ka nepieciešamības gadījumā, lietas skatīšanu atliks vēlreiz, uz ko VAAD esot tiesīgs.

Lai izstrādātu priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos par dārzeņu šķirņu kolekciju sēklu apriti, ar Zemkopības ministrijas (ZM) 16. marta rīkojumu izveidota darba grupa, kuras pirmā sēde notika 23. martā. Darba grupā apspriests, kā noteikt skaidras prasības dārzeņu šķirņu kolekciju sēklu izplatīšanai. ZM Lauksaimniecības departaments kopīgi ar Juridisko departamentu pašreiz izvērtē iesniegtos priekšlikumus.

ZM ir nosūtījusi arī jautājumu Eiropas Komisijai ar lūgumu skaidrot attiecīgo pantu dārzeņu sēklu tirdzniecības direktīvā. Turklāt drīzumā gaidāms arī Eiropas Kopienu Tiesas nolēmums par Francijas tiesas iesniegto lūgumu sniegt atbildi uz līdzīgiem jautājumiem, kas kļuvuši aktuāli arī mūsu valstī.