Drukāt šo lapu
02.10.2013 15:22

Vai vajag kļūt vēl atklātākiem amatpersonas deklarācijā?

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai vajag kļūt vēl atklātākiem amatpersonas deklarācijā? www.delfi.lv

Saeima atkal gatavojas pieņemt grozījumus likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", palielinot deklarācijā norādāmās informācijas apjomu un iesniedzot detalizētākas ziņas par saviem ienākumiem un mantisko stāvokli.

Šoreiz likumā tiks noteikts, ka jāpublisko arī ziņas par vērtslietām – dārglietām un antīko priekšmetu kolekcijām, kuru vērtība pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas un kas norāda uz valsts amatpersonas patieso mantisko stāvokli. Jānorāda būs arī informācija par uzkrātajiem līdzekļiem privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanā Latvijā vai ārvalstīs.

"Es pats pildu deklarāciju jau pads­mito gadus. Nekādu lielo kaitējumu no tā neredzu, ja cilvēkam nav ko slēpt, viņš to visu var arī norādīt deklarācijā," gaidāmos likumgrozījumus komentē Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (ZZS). "Manuprāt, galvenais ir, lai tas nav sarežģīti un lai deklarācijas aizpildīšana neprasītu trīs dienas – aizpildīšanai jābūt vienkāršai, loģiskai un saprotamai, un lai divreiz nav jāraksta vieni un tie paši dati."

"Lai jau prasa par dārglietām un vērtspapīriem, lielu nelaimi es tur neredzu. Man nav ne diži vērtīgu gredzenu, ne gleznu. Ja bauda, tad jau lai pārbauda visu kārtīgi. Es lielāku jēgu redzu sabiedriskajai aktivitātei – ka cilvēks ir uz delnas, tu redzi viņu, pazīsti. Un viņš atskaitās ar saviem darbiem. Lūrēt pa atslēgas caurumu, okšķerēt, tas nav efektīvākais veids. Sabiedrībai jābūt pārliecinātai par to, ko dara viņas priekšstāvji. Ja priekšstāvis zaudē sabiedrības uzticību, tad demokrātiskā ceļā viņš ir jāmaina. Bet ķeršana, kad kāds kaut ko aizmirsa, manuprāt, ir muļķīgi, nerunājot par ekstrēmiem gadījumiem, par kuriem runā prese," uzskata Ādažu mērs.

Savukārt Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs ("Reģionu alianse") teic: "Ja Saeima tādu likumu pieņems, tad pildīsim. Savu personisko dzīvi es neatklāšu, tikai to, kas attiecas uz amatu. Man grūti komentēt sīkāk, jo vēl neesmu redzējis šādu likumu. Es par tādu likumprojektu dzirdu pirmo reizi. Apdrošināšana, kas gāja caur kādu banku, jau tik un tā bija norādīta. Varbūt tagad klāt nāks, ka jānorāda ārvalsts apdrošināšana."

"Man nav nekādu pretenziju pret šādu likumu. Deklarācija mums jāaizpilda tik un tā. Tad jau redzēs, ko konkrēti viņi vēl prasīs. Ja Saeima apstiprinās, izpildīsim. Mēs tomēr esam viena valsts, mums visiem jāizpilda vieni un tie paši likumi. Citādi jau nav nozīmes, ka Saeima pieņem likumus, bet mēs tos nepildām," spriež J. Pumpurs.

Iepriekš:
Jaunajam Ādažu mēram nenorādīti ienākumi un lielas parādsaistības
Stopiņu mēram "zeķē" glabājas 3000 latu; papildus algai saņem labu pensiju
Mitrevics pērn nopelnījis ne tikai domē, bet arī pašvaldības uzņēmumā
Bauze-Krastiņš ir turīgākais starp Pierīgas mēriem
Carnikavas domes vadītāja pērn dāvinājumā no dēla saņēmusi vairākus tūkstošus latu
K. Putniņa pērn strādājusi ne tikai domē, bet arī skolā
Ence Babītes domē pērn nopelnījis 20 338 latus
Jaunais Ādažu mērs pērn nopelnījis 14 434 latus