Drukāt šo lapu
24.09.2013 07:35

Nejēdzībai ar taksometriem pieliek punktu: pasažierus varēs uzņemt arī atpakaļceļā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.db.lv

Ņemot vērā, ka ministrijās un nozarē nav pieprasījuma pēc grozījumiem likumā, kas paredzētu atļauju taksometru vadītājiem atpakaļceļā uzņemt pasažierus citā administratīvajā teritorijā, šos grozījumus tālāk nevirzīs.

Ministru kabineta komiteja 23. septembrī vienojās, ka grozījumi Autopārvadātāju likumā netiks virzīti, taču Satiksmes ministrijai sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) būs kopīgi jāvērtē priekšlikumi par vienotas licencēšanas ieviešanu taksometru pārvadātājiem, vēsta LETA.

Kā iepriekš skaidroja VARAM, patlaban normatīvie akti nenoteic vieglā pasažieru taksometra tiesības, nogādājot pasažieri ārpus tā darbības teritorijas, atpakaļceļā uzņemt pasažierus. Līdz ar to taksometru pārvadājumu uzņēmumiem tiekot radīti finansiālie zaudējumi, kā arī nelietderīgi tērēts laiks. Tomēr praksē pastāv situācija, ka, piemēram, taksometru pārvadātāji, kuri sniedz pakalpojumus Rīgas pilsētas teritorijā, aptuveni 10–20 % no kopējā pārvadājumu skaita veic Pierīgas pašvaldību teritorijās, kas bieži vien ir tieši pasažiera uzņemšana atpakaļceļā, nenovirzoties no sākotnējā maršruta.

Vieglo taksometru pārvadātājs, kurš licenci ir saņēmis Rīgas pilsētā, drīkst nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus šīs pilsētas, piemēram, uz Saulkrastu novadu, bet atpakaļceļā no Saulkrastu novada uz Rīgas pilsētu pasažieri uzņemt nedrīkst, ja vien pārvadātājs nav saņēmis šī novada licenci. Līdz ar to tiem vieglo taksometru pārvadātājiem, kuru pamatdarbības vieta ir Rīgas pilsēta, nepieciešams saņemt vairākas licences Rīgas pilsētai blakus esošajās administratīvajās teritorijās, lai varētu uzņemt pasažieri atpakaļceļā un nebrauktu bez pasažiera, nelietderīgi tērējot degvielas resursus, pašreizējo situāciju ilustrē VARAM.

Ministrija arī vērsa uzmanību, ka šādi ierobežojumi nereti sagādā problēmas arī pašiem klientiem, jo pārvadātājs viņus nav tiesīgs uzņemt atpakaļceļā legāli. Turklāt šādas problēmas ir novērojamas ne vien Rīgā, bet arī no Rīgas attālākajos rajonos.

Tāpēc VARAM sagatavoja grozījumu Autopārvadātāju likumā projektu, iesakot, ka speciālā atļauja jeb licence dotu tiesības veikt vieglo taksometru pārvadājumus tikai attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī nogādāt jebkuru pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus šīs teritorijas un uzņemt pasažieri atpakaļceļā. Tādējādi vieglo taksometru pārvadātājiem vairs nebūtu jāizņem tās administratīvās teritorijas atļauja, kurā pasažieris tiek uzņemts atpakaļceļā.

Grozījumi šajā pašā likumā, nosakot, ka taksometru vadītāji vairs nedrīkstēs uzņemt pasažierus, dodoties atpakaļceļā no citas pašvaldības teritorijas, tika pieņemti 2011. gada sākumā. Šos grozījumus savulaik ieviesa, jo bija pretenzijas, ka citu administratīvo teritoriju taksisti darbojās tajās teritorijās, kur nebija izņēmuši darbības licenci.

Piebilstams, ka sēdes laikā ministri savā starpā arī ironizēja, kurai no ministrijām uzņemties sakārtot šo jautājumu, un premjerministrs Valdis Dombrovskis smejoties piedāvāja, ka šo jautājumu varētu sakārtot kopīgi Aizsardzības ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija. Tomēr, jau nopietni runājot, premjers atzina, ka pēc šādiem grozījumiem īpaši pieprasījuma nav nevienai no pusēm, tāpēc tos tālāk virzīt nevajadzētu. Viņš aicināja Satiksmes ministriju uzņemties vadošās iestādes lomu, lai kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju rastu priekšlikumus licencēšanas jautājumiem.

Iepriekš:
Vēlas oficiāli atļaut taksometriem ārpus to darbības teritorijas uzņemt pasažierus
Pētām: Brauciens ar taksi daudzviet Pierīgā atļauts tikai vienā virzienā
Pasažieris Toms sašutis par takšu cīņām Mārupē