09.05.2018 15:43

Aptauja Rīgā: Kas jums pirmais nāk prātā, dzirdot vārdu salikumu "9. maijs"?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Rīgā: Kas jums pirmais nāk prātā, dzirdot vārdu salikumu "9. maijs"? Ģirts Kondrāts un arhīvs

9. maijā Latvijā pēc Maskavas "kalendāra" tiek pieminēta uzvara tā sauktajā Lielajā Tēvijas karā. Taču kopš 2004. gada tā ir arī Eiropas diena, atgādinot par Francijas ārlietu ministra Roberta Šūmana 1950. gada 9. maija paziņojumu par Eiropas ogļu un tērauda savienības dibināšanu.

Ņina, pensionāre:
Uzvaras dienas manā svētku kalendārā nav. Par Eiropas dienu zinu vēl mazāk. Patiesībā jau man visas kalendāra dienas pavasarī ir daudzmaz vienādas, jo televizoru neskatos un ne uz kādiem mītiņiem neeju. Visvairāk laika aizņem rosīšanās pa dārzu.
Vladislavs, bārmenis:
Man, protams, pirmais, kas ienāk prāta, ir Uzvaras diena. Dažreiz aizeju līdz Uzvaras parkam paskatīties salūtu. Mūsu ģimenē sakars ar šo dienu ir tāds, ka karā ir bijuši mani vecvecāki. Par Eiropas dienu gan neko neesmu dzirdējis.
Marita, juriste:
Pirmais, kas saistās ar 9. maiju, ir ažiotāža ar puķu likšanu pie pieminekļa Pārdaugavā. Tā kā dzīvoju Pārdaugavā, tās ļaužu masas, kas uz turieni plūst, nevar nepamanīt. Tiesa, nesvinu arī Eiropas dienu, bet vismaz zinu, ka tāda ir.
Liena, jaunā māmiņa:
Visticamāk, ka 9. maijs ir diena, kas par sevi atgādina ar svinētāju pūļiem Pārdaugavā. Labāk jau būtu, ka tādas lietas norisinātos klusāk. Redzu, ka 9. maijā darba pietiek arī policijai, bet vēl vairāk tiem, kam pieminekļa apkaime pēc tam jāsakopj. Eiropas dienas svinēšanu aizstāj rūpes par mazuli.