Drukāt šo lapu
29.01.2012 17:50

Aktīvs nekustamo īpašumu darījumu reģions – nemainīgi Pierīga

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunbūve tipiska pļavu ciemata dažu māju pudurī pie Salaspils novada Guntiņām. Platība - 174 kvadrātmetri, cena - 29 166 lati.   Jaunbūve tipiska pļavu ciemata dažu māju pudurī pie Salaspils novada Guntiņām. Platība - 174 kvadrātmetri, cena - 29 166 lati. Foto: www.parex.lv

Par treknajiem gadiem atceramies tikai to, kā kaimiņš bankā ņēma paprāvu kredītu un iegādājās ne to pieticīgāko īpašumu. Tomēr vislabāk premjera Aigara Kalvīša laikus pašlaik ilustrē plaukstošais banku atsavināto īpašumu tirgus.

Kopš pagājušā gada septembra turpina palielināties pircēju interese par banku atsavinātajiem īpašumiem, stāsta nekustamo īpašumu kompānijas SIA “Kivi Real Estate” pārdošanas un īres nodaļas vadītājs Kristaps Jankovskis. Viņš skaidro, ka banku meitas uzņēmumi arvien vairāk vēlas iesaistīties tirgū: “Daudzas bankas ir definējušas, ka nenodarbosies ar atgūto īpašumu apsaimniekošanu un mērķis ir īpašumus pārdot.”

“Swedbank” meitas uzņēmuma “Ektornet Management Latvia” valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks apstiprina, ka pēdējos mēnešos vairs nav vērojams pircēju aktivitātes kritums. Viņš uzsver: arī turpmāk visaktīvākais nekustamo īpašumu darījumu reģions Latvijā būs Rīga un tās apkaime. “To nosaka ne tikai iedzīvotāju augstais ienākumu līmenis, bet arī visjaunākie tautas skaitīšanas dati – puse Latvijas iedzīvotāju dzīvo tieši šeit.”

Nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmuma “Arco Real Estate” valdes loceklis Māris Laukalējs teic, ka pērn, piemēram, sērijveida dzīvokļu tirgū, kas ir pirmais tirgus rosības rādītājs, darījumu bijis gana daudz. Rīgā un tās apkārtnē arvien lielāka daļa bijusi tiesu izpildītāju pārdotie kredītu, nodokļu vai komunālo pakalpojumu parādnieku īpašumi. M. Laukalējs norāda, ka pašlaik Rīgas apkārtnē ir simtiem tukšu privātmāju, bet, tā kā liela daļa piedāvāta par ļoti augstām cenām, cilvēki nespēj to atļauties.

“Parex” bankas Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas vadītājs Edgars Miļūns norāda, ka tirgū “joprojām liela interese ir par īpašumiem, kuri atbilst Eiropas Savienības uzturēšanās atļauju saņemšanai. Tas nozīmē, ka īpašuma vērtība ir lielāka par Ls 100 000, tas ir labā stāvoklī, arī atrašanās vieta un infrastruktūra ir veiksmīga”. Skaidrojot aktivitātes cēloņus, E. Miļūns spriež, ka “daudzi pircēji ilgi bija atlikuši nekustamo īpašumu iegādi cerībā uz cenu turpmāku kritumu, kas vairumā gadījumu pēdējos 18 mēnešos tomēr netika novērots. Iespējams, lēmuma pieņemšanu par labu īpašuma iegādei veicina arī vairāku ekonomistu izteiktās negatīvās prognozes par eirozonas turpmāko likteni.”

Savukārt M. Laukalējs, prognozējot 2012. gada tendences, norāda, ka īpaši aktīvs kļūs jauno īres dzīvokļu tirgus, bet apbūves zemes cenām vairs nevajadzētu kristies – interesi par zemi un cenu kāpumu šogad varētu gaidīt. Rīgas apkārtnē, piemēram, Ķekavas un Baldones pusē, viens kvadrātmetrs jau maksā 6 – 8 eiro. Cenu kāpumu varētu prognozēt apbūves zemes gabaliem pie ūdeņiem. K. Jankovksis atklāj, ka cilvēki ļoti bieži izvēlas iegādāties īpašumus Pierīgā, piemēram, Titurgā, Mārupē vai Ķekavā. “Cenas ir mazākas nekā Rīgā, un vienmēr ir patīkamāk atrasties svaigā gaisā. Mūsdienās jau tā kļuvusi par ierastu lietu – strādāt Rīgā, bet dzīvot tās tuvumā,” tā K. Jankovskis.

"Parex" bankas atsavināto īpašumu vidū ir arī mājas Pierīgā. Šis Ls 280 000 vērtais īpašums atrodams Mārupes novadā.
 
Īpašums Siguldā, ko pašlaik cenšas pārdot par 63 955 latiem.Īpašums Siguldā, ko pašlaik cenšas pārdot par 63 955 latiem.