Drukāt šo lapu
04.12.2012 07:26

Jo mazāk gaidītāju, jo vairāk zupas

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielākoties pēc zupas nākot vieni un tie paši, taču cilvēku skaits, kas divas reizes nedēļā saņem zupu, palielinās. Lielākoties pēc zupas nākot vieni un tie paši, taču cilvēku skaits, kas divas reizes nedēļā saņem zupu, palielinās. Ilze Ratniece

Zupas virtuves izmanto bezdarbnieki, invalīdi, veci un vientuļi cilvēki, daudzbērnu ģimenes, nereti paņemot līdzi siltu ēdienu arī mājās palikušajiem piederīgajiem.

Siguldas pilsētas mazturīgajiem iedzīvotājiem zupa līdzi nešanai tiek dalīta divas reizes nedēļā – otrdienās un piektdienās plkst. 15.00 stāvlaukumā pie pilsētas tirgus. Zupas virtuvi Siguldas novadā jau trešo gadu sarūpē biedrība "Saullēkts". Kā vēsta pašvaldība, ik reizi zupu nodrošina 100 personām, tostarp 15–20 vecajiem, vientuļajiem pensionāriem, kuriem siltu zupu piegādā mājās. Paredzēts, ka zupa mazturīgajiem būs pieejama līdz aprīlim.

Dienā, kad ierodas "Rīgas Apriņķa Avīze", pie mikroautobusa, ar kuru tiek atvesti zupas katli, stāv aptuveni 60 cilvēku gara rinda. Aprunājoties ar vairākiem rindā stāvētājiem, RAA uzzina, ka saņemamās zupas daudzums atkarīgs no gaidītāju skaita – jo vairāk cilvēku, jo mazākas devas. Ja zupa pēc izdalīšanas visiem pa vienai reizei paliek pāri, tad varot vēl otrreiz iestāties rindā un saņemt papildporciju.

Siguldiete Svetlana nāk pēc zupas jau trešo gadu. Kad jautāju, kā viņa nonākusi šādā situācijā, ka jānāk pēc ziedota ēdiena, viņa īsi atbild: "Tā sanāca." No skopās atbildes vēl var saprast, ka arī ar dzīvokli Svetlanai ir problēmas. Pašlaik viņa strādā simtlatniekos, bet 12. decembrī šis darbs būšot jābeidz, ko tad? Tad palikšot tikai garantētā minimālā ienākuma pabalsts, pagaidām 40 lati, bet no janvāra – 35 lati. Kad vaicāju, vai nav iespēju atrast kādu darbu, Svetlana atbild: "Nodarbinātības valsts aģentūrā piedāvāja darbu gaterī pie slīpēšanas, bet to nevaru darīt veselības dēļ."

Nītaures puses iedzīvotāja Ineta pēc zupas nāk otro gadu. "Tas man ir ļoti liels atspaids. Es nestrādāju, jo mans bērns ir 1. grupas invalīds, turklāt ar ļoti izteiktu ēstgribu. Par to gan vairāk negribētu runāt. Mums ielej divas burkas, ar ko šai dienai pilnīgi pietiek. Protams, citas dienas ēdam arī mājās gatavotu ēdienu. Zupas virtuve man ir arī iespēja kaut kur iziet, jo mēs dzīvojam laukos, un kādreiz jau vajag atnākt cilvēkos. Atnākam šurp kājām. Tālu ir, bet mēs tāpat nākam. Vīrs ārzemēs strādā, man mājās sanāk sēdēt. Trūcīgo statusu mums nepiešķīra, jo tā sagadījies, ka pirms 10 gadiem uz mana vārda tika pierakstītas divas automašīnas. Līdz ar to pabalstus nesaņemam, bet tas ir sīkums. Es esmu ļoti pateicīga tiem, kas finansē šo zupas virtuvi, jo tā tiešām mūsu ģimenei ir liels atspaids."

Šogad Siguldas novadā 58 % no zupas virtuves izmaksām sedz nodibinājums "Fonds "Ziedot"", bet 42 % – Siguldas novada pašvaldība. Arī šogad zupas virtuves darbību atbalstīšot Siguldas sadraudzības pilsētas Vācijā Štūres iedzīvotāji.