Drukāt šo lapu
23.04.2018 05:02

Septiņas finanšu pakalpojumu tendences 2018. gadā

Autors  Apmaksāta publikācija
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Septiņas finanšu pakalpojumu tendences 2018. gadā publicitātes

Kriptovalūta pārsteidza globālo finanšu pasauli pagājušajā gadā, visa 2017. gada laikā mēs varējām novērot kriptovalūtas kā ieguldījumu instrumenta pieaugumu. Patiesībā, bija ļoti maz, ko būtu vērts pieminēt par 2017. gada finanšu notikumiem, ja ne kriptovalūta "Bitcoin".

Lai gan joprojām ir pieejami lieli naudas līdzekļi, ko iegūt (un zaudēt) ar kriptovalūtas pārdošanas darījumiem, pati kriptovalūta 2018. gadā vairs netiek uzskatīta par karstāko finanšu aktualitāti, tieši tāpat kā naudas aizdevumi internetā 2018. gadā ir pati par sevi saprotama lieta (lån penge online 2018).

Uzskaitīsim tikai dažas no finanšu pakalpojumu aktualitātēm, ar kurām jums varētu nākt saskarties 2018. gadā – tiešā vai pastarpinātā veidā:

1. Robotikas izmantošanas pieaugums. Robotiskā procesa automatizācijai (RPA), kas izmanto programmatūras robotus dēvētus arī par "botiem", lai atdarinātu cilvēka darbības, potenciāli vēl vairāk pieaugs vērtība, ar spēju atbrīvot darbinieku vietas, kas šos pašus pienākumus veica manuāli. Tādā veidā uzņēmumi varēs koncentrēties uz paveiktā darba pievienoto vērtību, kas var pat pilnībā pārveidot finanšu pakalpojumu nozares darbības principus.

2018. gadā mēs redzēsim, kā tas ietekmēs "RegTech", datu analīzi un galu galā to, kā finanšu organizācijas apkalpo savus klientus. "RegTech" ir jaunu tehnoloģiju izmantošana, lai atvieglotu normatīvo prasību izpildi, tā ir tehnoloģija, kuras mērķis ir nodrošināt elastīgus, konfigurējamus, viegli integrējamus, uzticamus, drošus un rentablus reglamentējošos risinājumus visdažādākajām iestādēm un uzņēmumiem. Šo spēles noteikumu maiņa finanšu nozarē būs tādu procesu sākums, kas ar laiku aizstātu cilvēkus ar robotikas un mašīnapguves darbībām.

2. Digitalizācijas vienkāršošana. Jebkura uzņēmējdarbība turpina pievērsties tam, kāda ir to pakalpojumu lietotāju pieredze. Automatizēts lietotāju interfeiss spēj sniegt augstu pievienoto vērtību, lai palīdzētu uzlabot lietotāju pieredzi, un digitalizācija ir būtiska šī procesa sastāvdaļa. Nākamais gads turpinās risināt procesu vienkāršošanu un digitalizāciju.

3. Datu nākotne. Plašā piekļuve globālajiem finanšu datiem un spēja uzmeklēt nepieciešamos datus būs viens no galvenajām aktualitātēm finanšu pakalpojumu nākotnē. Tagad, kad dati ir ērti ielādējami, un tehnoloģisko rīku komplekti ir arvien labāk saprotami un vieglāk pieejami teju ikvienam, 2018. gadā tie daudz tiks izmantoti finanšu operāciju un tehnoloģiju arvien straujāku uzlabojumu procesiem.

4. "Blockchain" tehnoloģiju realitāte. Izplatītās virsgrāmatas tehnoloģijas "Blokķēde" (angļu: Blockchain) jeb izkliedētās datubāzes izmantošana vairs nebūs tikai hipotētiska. Ieguldot šādās tehnoloģijās finanšu pakalpojumu iespējas ir teju bezgalīgas, sākot no darbības izmaksu samazināšanas līdz procesu efektivitātes uzlabošanai.

5. FinTech sadarbība. Viena no lielākajām tehnoloģiskajām izmaiņām banku nozarē pēdējo gadu laikā ir bijusi progresīvu datu analīzes metožu izmantošana, lai konstatētu un apturētu negodīgas tirdzniecības darbības banku iekšienē. Savukārt, 2018. gadā bankām būs jāizlemj, vai turpināt apkalpot klientus savās filiālēs vai caur trešo personu, lai saglabātu savu konkurētspēju ne-banku finanšu iestāžu starpā, kurās, piemēram, patēriņa kredīts jeb forbrugslån nu jau kādu laiku tiek izsniegts daudz biežāk kā bankās.

6. Banku regulēšana. 2018. gads būs finanšu noteikumu un banku regulēšanas pārvērtēšanas starta punkts. Līdztekus Vispārējās datu aizsardzības regulas (GDPR), Finanšu instrumentu tirgu direktīvai (MiFID II), prasības centrālajiem norēķiniem un otrajai maksājumu pakalpojumu direktīvai (PSD2), būtiskas izmaiņas norisināsies banku vidē, kā rezultātā novatori būs lielākie uzvarētāji.

7. Mainīgais politiskais klimats. "Brexit" vēl ilgi būs vārds, kas turpinās veidot ziņu galvenos virsrakstus. Tiklīdz kļūst arvien skaidrāks process par to, kā tieši Apvienotā Karaliste atstās ES saimi, mēs varēsim novērot, kā bankas un citas finanšu iestādes attiecīgi pielāgosies. Arī citi politiskie notikumi liek uzmanīties un sekot līdzi finanšu stratēģiju maiņai, lai 2018. gadā izdzīvotu un attīstītos atbilstoši mainīgajam politiskajam klimatam.