Drukāt šo lapu
24.02.2018 12:28

Ja 50 eiro banknote kopā ar biksēm izmazgājusies veļasmašīnā...

Autors  Dzintra Dzene, “Ogres Vēstis Visiem”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tā gadās, ja banknotes glabā... cepeškrāsnī. Tā gadās, ja banknotes glabā... cepeškrāsnī. Latvijas Banka

Veidu, kā nejauši sabojāt naudaszīmi, ir daudz un dažādi. Ko darīt, konstatējot skādi? "Ogres Vēstīm Visiem" bija iespēja paviesoties Latvijas Bankā, kur cita starpā tika pārrunāts jautājums, kā rīkoties, ja naudaszīme nejauši sabojāta, piemēram, izmazgāta veļasmašīnā kopā ar biksēm...

Latvijas Bankas naudas drošības un tehnoloģiju eksperts Andris Tauriņš savā vairāk nekā 20 gadu ilgajā darba pieredzē ne vienreiz vien saskāries ar situāciju, kad bankā tiek nodotas bojātas naudaszīmes.

Linolejs bija jāmaina pašai
"Ne jau visi banku uzskata par drošāko vietu, kur glabāt naudu. Kādas idejas vēl pieredzētas? Piemēram, cepeškrāsnī vai pagrabā aiz kāpostu mucas utt. Dažkārt vienkārši jābrīnās, kur tikai cilvēki naudu neglabā! Pie mums nāk ar samērā interesantiem skaidrojumiem. Piemēram, kāda pensionāre latus bija glabājusi virtuvē starp divām linoleja kārtām. Kad naudu ievajadzējās, atklājās, ka to skāris mitrums un naudaszīme pielipusi pie linoleja. Kundze ar šķērēm izgrieza banknoti un kopā ar linoleja gabaliņu atnesa uz banku... Par laimi, vēl varēja redzēt metālisko diegu, visas drošības pazīmes, un naudiņa viņai tika samainīta. Sabojāto linoleju gan kundzei nācās mainīt pašai," smaidot stāsta A. Tauriņš.

Atriebjoties vīramātei, sašķērē naudu
Eksperts atceras kādu gadījumu, kad uz banku atnācis cilvēks ar pannu. Izrādās, nauda – 500 eiro banknotes – glabātas cepeškrāsnī. Pārējās naudaszīmes, lai gan apdegušas, viņš paguvis saglābt, bet viena bija piecepusies pie pannas... Pa bankas lodziņu pannu nevarēja iestumt, tādēļ naudaszīmi sākumā nācās nofotografēt, tad nokasīt un sabērt aploksnē. "Mēs atzinām, ka nauda ir īsta un to apmainījām, bet nedomāju, ka tas ir labākais un drošākais tās glabāšanas veids.

Jāteic, ka cilvēki mēdz būt izdomas bagāti. Kādā ģimenē strīds beidzās ar šķiršanos, un vedekla, kurai ar vīra māti attiecības nebija tās labākās, atriebās, sagriežot vīramātes iekrājumus sīkās strēmelēs. Sieviete naudu atnesa mums, un mēs vairākas dienas nodarbojāmies ar sava veida puzles likšanu – no daudzajiem naudaszīmju gabaliņiem likām kopā banknotes. Šādā veidā izdevās salikt lielāko daļu banknošu, un sievietei, kura pie šīs situācijas nebija vainīga, nauda tika samainīta," stāsta eksperts.

Uz ielas izkritušo maku atrod pēc gada
A.Tauriņš atceras vēl kādu gadījumu, kad vīrietis rudenī, grābjot lapas, bija pazaudējis maku un to atradis ziemā, tīrot sniegu. To, kas no maka bija palicis pāri, viņš atnesa uz banku. Vienu daļu naudaszīmju varēja samainīt.

Ekspertiem gadās dzirdēt arī visai savdabīgus paskaidrojumus. Kāds pirts apmeklētājs bijis kunga prātā, un viņa draugi noslēpuši gan vīrieša maku, gan auto atslēgas, bet pēc tam aizmirsuši. Šīs lietas atrastas tikai pirts remonta laikā un ne tajā labākajā stāvoklī. Savukārt kāds cits kungs skaidro, ka gājis pa ielu Vecrīgā un pārskaitījis naudu. Tieši tobrīd nejaušs garāmgājējs viņu pagrūdis, un nauda iekritusi kanālā. Kad vīrietim izdevies to izvilkt, banknotes esot paguvušas pārplēst kanāla pīles...

Vēl kāds cits kungs paskaidrojumā norāda, ka Ugāles pagastā lasījis maijpuķītes un pazaudējis maku. Kad nākamajā gadā atbraucis uz to pašu vietu pafotografēt, nejauši maku atradis, taču laikapstākļi bija darījuši savu. Savukārt kāda daiļā dzimuma pārstāve, kura uz banku atnesa sagraizītas naudaszīmes, skaidroja, ka pa viņas dzīvokļa durvīm mēģinājuši ielauzties laupītāji. Lai iebrucējiem nekas netiktu, sieviete naudu sagriezusi...

"Mēs neveicam izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai šie paskaidrojumi ir patiesi. Esmu pārliecināts, ka lielākoties tie ir meli, taču, ja naudaszīme ir apmaināma, mēs to apmainām, ar nosacījumu, ka pāri palikušai banknotei jābūt lielākai par 50 procentiem no veselas banknotes, lai izslēgtu iespēju, ka persona pēc kāda laika ierodas apmainīt vienas un tās pašas banknotes otro daļu. Ja nauda degusi, to var apmainīt arī tad, ja no banknotēm pāri palicis mazāk par pusi. Katru tādu gadījumu eksperti vērtē individuāli. Ja naudaszīme sastāv no vairākiem gabaliem, tiem visiem jābūt no vienas banknotes. Jāapzinās, ka naudaszīmes nemaina un atpakaļ neizsniedz, ja bojājumi ir tīši," saka A. Tauriņš.

Lai cerētu uz apmaiņu, pāri palikušajai banknotei jābūt lielākai par 50 procentiem no veselas banknotes.Lai cerētu uz apmaiņu, pāri palikušajai banknotei jābūt lielākai par 50 procentiem no veselas banknotes.


Latvijas Bankā bojāto naudu maina bez maksas
Ja banknotei nejauši noplēsts stūrītis, piemēram, piecu milimetru apmērā, to, visticamāk, pieņems gan bankomāts, gan arī veikalos, bet, ja bojājumi ir lielāki, nekas cits neatliks, kā doties uz banku un to samainīt. Bojātus eiro eirozonā maina valstu centrālajās bankās, Latvijā – Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B, un Liepājā, Teātra ielā 3. Bojātu naudu pieņem arī komercbankās, bet, iespējams, tur par apmaiņu prasīs samaksu. Latvijas Bankā, starp citu, joprojām var apmainīt arī bojātus latus.

Ja kasieris nebūs pārliecināts par bojātās naudaszīmes atbilstību apmaiņas noteikumiem, personai, tās nododot, būs jāraksta iesniegums un paskaidrojums par bojājuma iemesliem. Šo iesniegumu parakstīs arī bankas kasieris. Veicot bojāto eiro un lata banknošu un monētu apmaiņu, Latvijas Banka ir tiesīga pieprasīt uzrādīt pasi vai personas apliecību (ID karti).

Pie Latvijas Bankas ekspertiem parasti nonāk pārdesmit bojātu banknošu nedēļā, bet gadās arī lielākas partijas. Bojātas monētas bankas ekspertu redzeslokā nonāk daudz retāk, jo tās ir izturīgākas. Turklāt monēta netiks mainīta, ja nauda tikusi pielāgota nēsāšanai kā rota, piemēram, caururbjot vai pielodējot cilpiņas. Šādā gadījumā tiek uzskatīts, ka monēta sabojāta tīšām, ar nolūku.

Ja, atnesot bojātu naudaszīmi apmaiņai, persona norādīs savu bankas kontu, otrreiz uz banku vairs nebūs jāiet – pēc ekspertīzes atzinuma saņemšanas naudiņa tiks ieskaitīta personas kontā.