Drukāt šo lapu
19.01.2018 10:34

"Latvenergo": Pēdējo triju gadu laikā elektroenerģijas cena kritusies par 30%

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Latvenergo": Pēdējo triju gadu laikā elektroenerģijas cena kritusies par 30% arhīvs

No 2014. līdz 2017. gadam vidējā Latvijas elektrības cena "Nord Pool" biržā ir kritusies par 30 %, ļaujot samazināt galalietotāju izmaksas. Šobrīd Latvijas elektroenerģijas cenas ir kļuvušas ļoti tuvas Skandināvijas elektroenerģijas cenām, tādējādi noslēdzot cenu izlīdzināšanās periodu reģionā, vēsta AS "Latvenergo".

Cenu kritums aizvadītajos gados galvenokārt ir bijis saistīts ar starpsavienojumu tīkla attīstību reģionā, kas mūs ir iekļāvusi Skandināvijas kopējā elektroenerģijas tirgū un veicinājusi cenu izlīdzināšanos reģionā. Pēdējais no starpsavienojumiem – "NordBalt" kabelis starp Lietuvu un Zviedriju - tika atvērts 2016. gada pavasarī, nodrošinot, ka patlaban mūsu elektroenerģijas cenas jau ir līdzvērtīgas un konkurētspējīgas ar elektroenerģijas cenām Somijā, ar kuru Baltijas valstu reģions ir savienots visciešāk.

"Latvenergo" Elektroenerģijas pārdošanas direktors Uldis Mucinieks uzskata, ka cenu izlīdzināšanās ar Skandināviju stiprina Latvijas konkurētspēju: "Salīdzinoši, ja 2015. gadā atšķirība starp Somijas un Latvijas elektroenerģijas cenām bija aptuveni 40 %, tad 2017. gadā šī starpība ir sarukusi līdz 5 %. Tādējādi tas ir pozitīvs devums Latvijas tautsaimniecībai, palielinot to energointensīvo uzņēmumu konkurētspēju, kuriem elektroenerģija ir būtisks ražošanas resurss."

"Vienlaicīgi jāuzsver, ka iepriekšējo gadu tendences var radīt maldīgu priekšstatu, ka elektroenerģijas cenas biržā katru gadu konstanti samazinās un tā tam vajadzētu turpināties, " turpina U. Mucinieks. Pēc viņa vārdiem, ir jārēķinās, ka Latvijas elektroenerģijas ikgadējā cenu dinamika var iegūt savādāku raksturu un svārstīsies līdzi kopējām elektroenerģijas cenām Skandināvijā.

To labi ilustrējot Igaunijas piemērs, kura jau pirms 2014. gada bija cieši savienota ar Somijas tirgu: "Igaunijas tirgū 2017. gads bija otrais gads ar pieaugošām elektroenerģijas cenām, ilustrējot, ka tām biržā ir dinamisks raksturs un tās var piedzīvot gan kritumus, gan arī kāpumus, ko ir vienmēr ir svarīgi paturēt prātā tiem lietotājiem, kuri apsver, vai jau ir izvēlējušies elektroenerģijas iegādi par biržas cenām."