Drukāt šo lapu
10.11.2017 12:13

No šā gada peļņas "Latvijas valsts meži" ziedojumiem šogad novirzīs četrus miljonus eiro

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) no šā gada peļņas sportam, kultūrai, izglītībai un sociālajai palīdzībai plāno ziedot četrus miljonus eiro, teikts informatīvajā ziņojumā, kuru plānots skatīt nākamajā valdības sēdē 14. novembrī.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji skaidro, ka pēc saimnieciskās darbības rezultātu izvērtēšanas 2017. gada pirmajā pusgadā LVM prognozētā peļņa šogad varētu būt apmēram 52 miljoni eiro. Ievērojot to, ka LVM spēj izpildīt dividenžu maksājumu valsts budžetam par 2016. gadu apmēram 38,22 miljonu eiro apmērā, uzņēmuma valde, pamatojoties uz LVM vidēja termiņa darbības stratēģijā noteikto, ierosina sociālās atbildības programmai novirzīt apmēram 7,7% no 2017. gada peļņas.

ZM rosina kopējo LVM šā gada ziedojuma summu četru miljonu eiro apmērā sadalīt šādi: sporta attīstības veicināšanai plānots atvēlēt divus miljonus eiro, izglītības un zinātnes attīstības veicināšanai - 800 000 eiro, bet sociālās palīdzības veicināšanai - 600 000 eiro un kultūras un mākslas attīstības veicināšanai - 600 000 eiro.

ZM pārstāvji arī atzīmē, ka LVM ziedošanas kārtība paredz šajā procesā iesaistīt Latvijas Nacionālo sporta padomi un partnerus - attiecīgo jomu nevalstiskās organizācijas un nodibinājumus, kopā ar sadarbības partneriem saskaņot mērķprogrammas, kas atbilst LVM ziedošanas stratēģijai.

Kultūras un mākslas attīstības veicināšanas jomā plānots turpināt sadarbību ar Valsts Kultūrkapitāla fondu, sociālās palīdzības veicināšanas jomā - ar fondu "Ziedot", Latvijas Bērnu fondu un Latvijas Samariešu apvienību, izglītības un zinātnes attīstības veicināšanas jomā - ar Meža attīstības fondu, bet sporta attīstības veicināšanas jomā mērķziedojuma finansējuma sadali īstenos Latvijas Nacionālo sporta padome, paredzot, ka jaunatnes sporta veicināšanai tiks novirzīti vismaz 20% no ziedotā finansējuma.

Pirms ziedojuma veikšanas partneriem jāinformē sabiedrību par atbalsta piešķiršanas kārtību, iesniegto ziedojumu projektu vērtēšanas kritērijiem, kā arī profesionālu, saņēmējam pietuvinātu ziedošanas projektu izvērtēšanu, jānodrošina ziedoto finanšu līdzekļu sadalījumu mērķprogrammas ietvaros atbilstoši vērtēšanas kritērijiem, kā arī jāadministrē ziedojumu projektus. Partneriem arī jākontrolē finanšu līdzekļu izlietojumu un jāinformē sabiedrību par atbalstītajiem ziedojumu projektiem, kā arī pārskata iesniegšanu LVM.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja – ZM. 2016. gadā LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 256,87 miljoni eiro, kas ir par 1,8% mazāk nekā 2015. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 50,614 miljoni eiro.