Drukāt šo lapu
06.08.2012 09:31

Pēc mēneša Siguldas autobusos biļeti vairs nevajadzēs

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
A/S "CATA" jaunā bezmaksas autobusu maršruta apkalpošanai iegādājusies mazlietotu zemās grīdas "NEOPLAN" autobusu, kuram pilsētas ielās jāsāk kursēt 1. septembrī. Autobusam līdz septembrim vēl tiks uzlīmēts Siguldas novada logo. A/S "CATA" jaunā bezmaksas autobusu maršruta apkalpošanai iegādājusies mazlietotu zemās grīdas "NEOPLAN" autobusu, kuram pilsētas ielās jāsāk kursēt 1. septembrī. Autobusam līdz septembrim vēl tiks uzlīmēts Siguldas novada logo. Krišjānis Grantiņš

Siguldas pašvaldība radusi iespēju dotēt jaunu reģionālā autobusa maršrutu, kurā bez maksas varēs braukt novadā deklarētie iedzīvotāji, biļetes vietā uzrādot savu ID karti.

Iedzīvotāji jau vairākus gadus rosināja pašvaldību veidot jaunu lokveida autobusa maršrutu, kas attālākajos pilsētas rajonos dzīvojošajiem siguldiešiem atvieglotu nokļūšanu pilsētas centrā un atpakaļ uz mājām. Līdz šim pašvaldības atbilde vienmēr bijusi, ka nav iespēju novirzīt šim mērķim nepieciešamo finansējumu.

Bet šogad, kā informēja Siguldas novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, "ir nostabilizējusies pašvaldības finansiālā situācija, tādēļ radusies iespēja īstenot šo projektu." Izmaksas jaunā autobusu maršruta dotēšanai plānotas līdz 40 000 latu gadā, tās tiks precizētas šī gada nogalē. Šogad plānots maršruta izveidei un apkalpošanai novirzīt 15 000 latu.

Līdz ar jaunā maršruta izveidi iespējamas izmaiņas jau esošajos Siguldas pilsētas autobusu maršrutos. Par tām iedzīvotāji tikšot savlaicīgi informēti. Pašlaik notiek maršrutu noslogojuma un transporta plūsmas analīze un saskaņošana ar AS "CATA".

Pašvaldība plāno, ka jaunajā maršrutā autobusi sāks kursēt, sākot ar septembri. Autobuss maršrutu veikšot 45 minūtēs. Paredzēti astoņi reisi dienā.

Patlaban gan vēl nav precīzi iezīmētas jaunā maršruta pieturvietas. Tagad tiekot izvērtēti piemērotākie varianti un labākie risinājumi, lai pieturvietas būtu iedzīvotājiem drošas un ērtas. Dažviet tikšot izmantotas jau esošās pieturvietas, citur – meklēta vieta jaunām. Siguldieši jau interesējas, kur autobuss apstāsies slimnīcas, ģimnāzijas, mākslu skolas "Baltais flīģelis" rajonā, vai būs pieturvieta pie TC "Šokolāde".

Pirmie iedzīvotāju iebildumi, iepazīstoties ar jauno maršrutu un grafiku, bija par to, ka maršrutā nav ietverta Siguldas Sporta skola, kura atrodas nomaļā vietā pie pilsētas robežas. Domes atbilde bija, ka "diemžēl nav iespēju autobusa maršrutā aptvert visas novada iestādes – izstrādātais bezmaksas autobusa maršruts ir maksimālais vidusceļš, lai apmierinātu lielākās iedzīvotāju daļas, īpaši skolēnu un senioru vajadzības".

Pensionāru biedrības "Sigulda" vadītājs Alfons Jumiķis minēja arī to, ka jaunais maršruts diemžēl neatrisināšot problēmu, kā svētdienās nokļūt no Institūta rajona uz pilsētā notiekošajiem kultūras pasākumiem un kā no pilsētas nokļūt pagasta kultūras namā. Šo jautājumu novada pensionāru organizācijas jau vairākkārt uzdevušas pašvaldības vadībai.

Jaunajā bezmaksas maršrutā nav ietverti arī kapi un Ķiparu rajons. Kā alternatīvu pašvaldība nolēmusi piedāvāt iespēju braukt par brīvu jau esošajos maksas autobusu maršrutos uz Gleznotājkalnu un Ķipariem, tāpat uzrādot Siguldas novada ID karti.

Papildus AS "CATA" apkalpotajiem sabiedriskā transporta maršrutiem Siguldas novada pašvaldība mācību gada laikā nodrošina arī skolēnu pārvadājumus ar pieciem pašvaldības autobusiem. 2012. gada budžetā pašvaldības autobusu uzturēšanai bija paredzēti 90 400 lati.

UZZIŅAI:

Plkst. 7.15, 10.15, 13.30 un 17.30 autobusa maršruts būs: Siguldas dzelzceļa stacijas laukums, Laurenči, Pulkveža Brieža iela, TC "Raibais suns", 1. pamatskola, Institūts, 1. pamatskola, ģimnāzija, Rīgas rajona slimnīca, Stacijas laukums.

Plkst. 8.15, 11.15, 14.30, 18.30 – autobuss kursēs pretējā virzienā: Stacijas laukums, Rīgas rajona slimnīca, ģimnāzija, 1. pamatskola, Institūts, 1. pamatskola, TC "Raibais suns", Pulkveža Brieža iela, Laurenči, Stacijas laukums.

Autobuss jaunajā maršrutā kursēs no pirmdienas līdz sestdienai, izņemot divus reisus: sestdienas rītos nekursēs reiss plkst. 7.15 no Siguldas stacijas laukuma virzienā uz Laurenčiem, bet sestdienu vakaros nekursēs reiss plkst. 18.30 no Stacijas laukuma virzienā uz Rīgas rajona slimnīcu.

Laika posmā no 1. jūnija līdz 31. augustam nekursēs autobusa reiss plkst. 13.30.