Drukāt šo lapu
26.07.2012 07:27

Vai Pierīgā atkal briest nekustamo īpašumu burbulis?

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pierīgā, tāpat kā visā Latvijā, nekustamo īpašumu tirgus pēdējos gados piedzīvojis dramatiskas un straujas "svara izmaiņas". Vispirms "treknie gadi", tad pamatīgā krīzes diēta... Bet kas šajā jomā notiek tagad?

 

Vai "treknajiem gadiem" būs otrais dublis?

Nekustamo īpašumu nozare pēc ekonomiskās lejupslīdes atkopjas daudz labāk nekā prognozēts un cerēts. Visā Latvijā un arī Pierīgā notiek mājokļu pirkšana un pārdošana, kā arī tiek attīstīti jauni un ambiciozi projekti.

Pirmajos piecos šī gada mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu nekustamā īpašuma pirkuma darījumu skaits Latvijā palielinājies par 13,7 procentiem, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" apkopoto zemesgrāmatas datu analīze. Darījumu skaits ar mājokļiem audzis par 32 procentiem, tostarp ar dzīvokļiem – par 33,3 procentiem, bet privātmājām – par 30,8 procentiem.

Nesnauž arī jauno projektu attīstītāji, kuri cer, ka ap Rīgu dzīvojošo cilvēku rocība turpmākajos gados tikai palielinies, bet vēlme pēc miera un tīras vides viņus vilinās ārpus galvaspilsētas mūriem. Viens no ambiciozākajiem projektiem Pierīgā ir Salienas ciemats, kas, pārcietis krīzes vējus, ir gatavs paplašināties. 17. jūlijā Babītes novada Piņķos svinīgi tika ielikts pamatakmens un kapsula nākamajām paaudzēm vietā, kur pēc kāda laika atradīsies dzīvojamo ēku komplekss un golfa laukums.

Tas ir vērienīgā Salienas projekta nākamais posms, kas paredz izveidot Baltijas valstīs pirmo "golf estate" jeb kompleksu, kurā blakus dzīvojamajām mājām atrodas arī golfa laukums. Kā stāsta SIA "Saliena" valdes priekšsēdētājs Maikls Makarovs, tad šāds nekustamo īpašumu projekts ļoti populārs ir vecajā Eiropā un Skandināvijā. Tāpat uzņēmuma pārstāvis atklāja, ka pirmā māja varētu tikt pabeigta jau nākamā gada februārī.

"Jā" Mārupei, "nē" tālākām vietām

Iespēja dzīvot privātmājā, bet tajā pašā laikā tuvu Rīgai, jau tagad vilina daudzus. Ne velti tieši nekustamie īpašumi galvaspilsētai tuvākajos novados ir tie iekārotākie. Tie, kuri nevēlas vai nevar atļauties privātmāju nopirkt vai paņemt bankā kredītu, labprāt izmanto iespēju ēku īrēt.

Kā liecina SIA "Ober-Haus Real Estate Latvia" statistika, no Pierīgas novadiem visvairāk cilvēku pārcēlušies uz Mārupi. "Arvien lielāka interese ir par īres privātmājām Piņķos, sevišķi no ārvalstu klientu puses. Ir nedaudz cēlies arī privātmāju piedāvājumu skaits," stāsta Evita Zemberga-Zakalovska, SIA "Ober Haus Real Estate Latvia" mārketinga speciāliste. Viņa arī zina teikt, ka pašlaik vislielākais piedāvājums īrēt privātmāju ir Mārupē un Bieriņos.

Lai nav skaista, ka tik lēta...

Lai gan varētu šķirt, ka tie, kuri vēlas pārcelties uz Babīti vai Mārupi, grib dzīvot tikai šikās mājās, "Ober Haus" dati liecina, ka Latvijas cilvēkiem tomēr ir krīzes garša mutē. "Potenciālie privātmāju pircēji interesējas par ekonomiskām, nelielām privātmājām cenā līdz 100 000 eiro. Mūsu speciālisti novērojuši, ka vietējie pircēji Rīgas rajonos ir gatavi iegādāties arī nepabeigtas vai pat sliktā stāvoklī esošas privātmājas, ja to cena nepārsniedz 50 000 eiro," tā nekustamo īpašumu uzņēmuma pārstāve.

Tāpat visaktīvāk vietējie pircēji turpina izrādīt interesi par banku meitu uzņēmumu piedāvājumiem, jo tiem var saņemt izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus, kā arī īpašumus, kuros ir nepieciešams remonts, bet izdevīga atrašanās vieta. Šādu piedāvājumu gan, pēc E. Zembergas-Zakalovskas teiktā, nav daudz, tādēļ pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Tāpat visiem gribētājiem var nepietikt kāroto īpašumu Jūrmalā, ja rosība arī turpmāk būs tikpat aktīva.

Jūrmalā santīmus neskaita

Nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" dati liecina, ka šī gada otrajā ceturksnī Jūrmalā notikuši 123 darījumi, kas ir par 51 vairāk nekā šī gada pirmajā ceturksnī. Arī summas nav nekādas pieticīgās. Divi objekti pārdoti par summu, kas pārsniedz vienu miljonu eiro (700 000 latu).

"2012. gada otrā ceturkšņa dati par pārdošanas darījumu skaitu liek secināt, ka arvien vairāk darījumu notiek otrreizējā tirgus segmentā, mazāk jaunajos projektos," atklāj "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs.

Viņš zina teikt, ka pārsteidzoši daudz īpašumu pārdots Kauguros, proti, pēdējos trīs mēnešos notikuši 70 darījumi no kopējā skaita: "Šāds pieaugums ir pilnīgi saprotams, jo visu laiku sērijveida dzīvokļu cenas bijušas netipiski mazas Jūrmalai."

Tiesa gan, par īpašumiem kūrorta pilsētā vairāk interesējas nevis vietējie, bet gan ārvalstnieki, it īpaši no Krievijas.

Bezmaksas biļete Šengenas zonā

Īpašumu iegāde skaistākajās Pierīgas vietās īpaši vilinoša šķiet tieši ne Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, jo māja vai dzīvoklis ir arī brīvbiļete iebraukšanai un ceļošanai Šengenas zonā.

Kopš 2010. gada 1. jūlija uzturēšanās atļauju Latvijā līdz pieciem gadiem var iegūt, iegādājoties īpašumu Rīgā vai Rīgas rajonā par cenu, kas nav mazāka par 100 000 latu. Kā zina stāstīt Oļesja Bogodistaja, "Arco Real Estate" Starptautiskās nodaļas vadītāja, visvairāk uzturēšanās atļaujas vēlējušies saņemt 555 Rīgas un 359 Jūrmalas dzīvokļu un māju jaunie saimnieki.

"Populāra ir bijusi arī Babīte. Uzturēšanās atļaujas, pamatojoties uz nekustamo īpašumu, vēlējušies saņemt 43 cilvēki. 15 cilvēki tās pieprasījuši, iegādājoties īpašumu Mārupē, 11 Garkalnē, 10 Saulkrastos, seši Ādažos un tikpat arī Carnikavā."

Tendences nekustamo īpašumu tirgū ap Pierīgu liek secināt, ka vietējie iedzīvotāji pēc "treknajiem gadiem" kļuvuši daudz piesardzīgāki, bet ārvalstnieku intereses dēļ īpašumu cenas Pierīgā, it īpaši Jūrmalā, jau tuvākajā laikā varētu kāpt.