Drukāt šo lapu
28.04.2017 14:32

Mazum-tirdzniecības apgrozījums Latvijā trijos mēnešos par 2% lielāks nekā pirms gada

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mazum-tirdzniecības apgrozījums Latvijā trijos mēnešos par 2% lielāks nekā pirms gada arhīvs

Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad pirmajos trijos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču grupā apgrozījums salīdzinājumā ar 2016. gada attiecīgo periodu samazinājies par 0,7%, bet nepārtikas preču tirdzniecības apmēri palielinājušies par 4,5%.


2017. gada martā, salīdzinot ar 2016. gada martu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 1,5%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apmērs samazinājies par 0,8%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieaugusi par 3,3%.

Lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 19,3%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 18,3%) un autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 12%). Savukārt apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 8,1%), mazumtirdzniecībā nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā ir nepārtika (par 5,6%), kā arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā (par 2,7%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, gada laikā pieauga par 8,2%.

Savukārt šogad martā, salīdzinot ar februāri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājies par 0,1%. Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 0,5%, bet nepārtikas preču pārdošanas apmērs pieaudzis par 0,4%.

Apgrozījums pieaudzis informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 11,9%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 7,5%), mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 4,8%), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 1,8%), kā arī autodegvielas mazumtirdzniecībā (par 0,4%). Savukārt apgrozījums krities mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 5,8%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā ir nepārtika (par 3,9%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 3,8%), kā arī metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecībā (par 1,1%).

2017. gada martā salīdzinājumā ar februāri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, palielinājies par 13,6%.