Drukāt šo lapu
25.05.2015 23:23

Jūs domājat, ka ietaupāt naudu? Jūs maldāties!

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vai jūs jūtaties lepni, kad jums vai jūsu ģimenei izdodas uz kaut ko ietaupīt naudu? Droši vien jūtaties, tomēr ir viena problēma: dažkārt mēs esam tik ļoti apmāti ar izdevīgu piedāvājumu meklēšanu, cenu nokaulēšanu un naudas ietaupīšanu, ka dažreiz tas mums maksā vēl vairāk naudas nekā tad, ja mēs to vienkārši nedarītu. Skan paradoksāli, bet tā nu tas ir.

Turpinājumā iepazīstieties ar 4 tipiskām situācijām, kad mēs domājam, ka mēs ietaupām naudu, bet patiesībā tērējam vēl vairāk.


Mēs pērkam lētas drēbes un apavus

Ir cilvēki, kas uzskata, ka lielu naudas summu tērēšana drēbēm un apaviem ir lieka naudas izšķiešana. Protams, par drēbēm un apaviem, kas ir kārtējais "modes kliedziens", kas ir aktuāls tikai vienu sezonu, pavisam noteikti nav vērts tērēt daudz naudas, tomēr ir tādas drēbes un apavi, kas ir tā saucamā klasika, kas vienmēr ir modē. Tādas drēbes ir, piemēram, uzvalks un mazā melnā kleitiņa. Arī fitnesa apavi un klasiskās kurpes vienmēr ir aktuāli. Pērkot šādus apģērbus un apavus par zemām cenām, mēs diemžēl visbiežāk iegūstam tieši to, par ko maksājam. Proti, par zemu cenu iegūstam zemas kvalitātes apģērbus un apavus, kas ātri zaudē krāsu, novalkājas, saraujas vai izstiepjas, kā arī izirst pa vīlēm daudz ātrāk nekā dārgākas drēbes un apavi. Rezultātā mēs esam spiest pirkt jaunas drēbes un apavus ik sezonu, samaksājot daudz vairāk nekā uzreiz nopērkot dārgāku drēbi vai apavus, kas kalpo ievērojami ilgāk. Protams, dažkārt apģērbu un apavu cena ir nepamatoti augsta, tomēr visbiežāk dārgie apģērbi un apavi ir izgatavoti no augstākas kvalitātes materiāliem, kas kalpo ilgāku laiku. Ja ir vēlēšanās nopirkt kādu dārgu apģērbu vai kurpes, bet personīgo līdzekļu dotajā momentā nav, jums var noderēt patēriņa kredīts, kas paredzēts dažādu vēlmju un vajadzību apmierināšanai.

Mēs izmantojam kuponus lietām, kas mums nav vajadzīgas

Kuponi sniedz atlaides, un ar atlaidēm nereti ir tā, ka mēs kādu preci vai pakalpojumu pērkam tikai tādēļ, ka tas ir lētāks nekā parasti, neskatoties uz to, ka mums tas, iespējams, nemaz nav vajadzīgs. Ja mums tas vai cits produkts nav nepieciešams bez atlaides, kādēļ mums tas būtu vajadzīgs ar atlaidi? Tādā veidā mēs vienkārši lieki izšķiežam naudu. Protams, gadījumā, kad nocenota ir prece, kuru jūs pērkat regulāri un kas jums ir nepieciešama, jūs ietaupāt naudu, jo esat iztērējuši mazāk nekā parasti. Šis fenomens attiecas arī uz kuponiem – mēs par kuponiem pērkam preces, kas mums nav vajadzīgas tikai tādēļ, ka tām ir piešķirta atlaide. Ir kuponi, kas nosaka, piemēram, pirkt 3, lai ietaupītu 1 eiro. Bet ja jums nav vajadzīgas 3 vienības? Tad jūs lieki izšķiežat naudu.

Jūs pērkat vairumā

Ir reizes, kad pirkt vairumā sanāk ekonomiski, bet ir tik pat daudz piemēru, kad pirkšana vairumā it nebūt nav izdevīga. Šajā gadījumā problēma ir identiska iepriekšminētajam piemēram, proti, ja jūs pērkat vairumā produktus, kas jums nemaz nav tik nepieciešami, šie produkti gluži vienkārši var sabojāties un palikt nederīgi, nesot jums zaudējumus. Pērkot preces lielos iepakojumos, atcerieties salīdzināt kilograma vai litra cenu, nevis gabala cenu, pretējā gadījumā iepirkšanās vairumā var sanākt pagalam neizdevīga.

Jūs paliekat mājās, nevis dodaties izklaidēties

Cik bieži nav dzirdēts, ka kāds atsakās doties izklaidēties, lai tikai ietaupītu naudu. Tas, protams, ir saprotams, jo izklaidēšanās kafejnīcās, bāros, kā arī citās izklaides vietās var maksāt kaudzi naudas. Tomēr ir divas problēmas, kas ir saistītas ar palikšanu mājās.

Pirmkārt, palikšana mājās jums var izmaksāt tik pat daudz, cik došanās izklaidēties ārpus mājas, ja jūs, piemēram, pasūtāt uz māju picu, iznomājat filmu, kā arī nodrošināties ar dažādiem gardiem našķiem. Otrkārt, paliekot mājās, jūs itin viegli varat saskumt un nākamajā reizē doties izklaidēties ar dubultu sparu, tādējādi kompensējot iepriekš zaudēto iespēju un līdz ar to arī iztērējot divtik vairāk naudas. Šādās situācijās nereti tiek ņemti arī ātrie kredīti, jo cilvēks burtiski noraujas no ķēdes un tērējas kā negudrs, iztērējot kā personīgos, tā arī aizņemtos līdzekļus. Lieki piebilst, ka tāda rīcība ir pilnīgi aplama, jo ātrie kredīti nav paredzēti tādiem mērķiem kā izklaides, bet gan neplānotām un ārkārtējām situācijām, kas ir nekavējoties jārisina un kuru risināšanai ir nepieciešama nauda, kuras dotajā brīdī cilvēkam nav.