Drukāt šo lapu
05.05.2015 17:01

Ietaupīt naudu, apmānot sevi

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mums, kā pieaugušajiem, nevajadzētu sevi mānīt, lai kaut ko izdarītu tā, kā nākas, tomēr daudziem no mums sevis mānīšana vēl aizvien ir vienīgais risinājums.

Paceliet roku, ja jūs esat no sevis slēpuši saldumus, likuši modinātāju 5 minūtes ātrāk vai kaut kā atalgojuši sevi par kāda darba paveikšanu. Paceliet roku, ja šie jūsu mēģinājumi ir cietuši neveiksmi, proti, ja jūs esat piecēlušies nakts vidū un tomēr notiesājuši to šokolādes tāfelīti, atlikuši modinātāju vēl uz 5 minūtēm, atliekot to vismaz 3 reizes, vai noēduši saldējumu, kas jums pienācās par trauku nomazgāšanu, lai gan jūs tos nenomazgājāt. Tie ir tikai pāris piemēri tam, kā mēs mēdzam sevi piemānīt, lai izdarītu vai neizdarītu to vai citu darbu. Tas, kādi ir šīs mānīšanās rezultāti, ir jau cits stāsts.


Atzīsim, ka būt par pieaugušajiem nereti ir ļoti grūti. Dažreiz tas, kas patiešām ir jādara, ir pēdējais, ko mēs vēlētos darīt, vai tā būtu zālāja pļaušana, rīta skrējiens pirms darba vai kaitīgu pārtikas produktu izskaušana no savas ēdienkartes. Diemžēl šis pats princips ir attiecināms arī uz naudu – vairumam cilvēku naudas krāšana liekas tik sarežģīta un grūta, bet naudas tērēšana – viegla un, atzīsim, patīkama. Labā ziņa ir tā, ka tāpat kā jūs varat sablendēt kokteilī dārzeņus un izlikties, ka tas ir deserts, tāpat jūs varat apmānīt sevi arī rīcībā ar naudu. Iepazīstieties ar veidiem, kā jūs varat sevi apmānīt, pasargājot sevi no finansiāli sliktu lēmumu pieņemšanas. Piekopjot šos principus, jūs ne vien ietaupīsit naudu, bet arī varēsit izveidot iekrājumus, tādēļ jums ātrais kredīts internetā pavisam noteikti nebūs nepieciešami.

Nosakiet sev periodu, kas jānogaida pirms jebkura pirkuma veikšanas. Nav noslēpums, ka impulsīvu pirkumu veikšana ievērojami pasliktina jebkuru finansiālo situāciju. Pielietojiet principu – jo lielāka produkta cena, jo ilgāks nogaidīšanas laiks. Piemēram, pirms pirkt produktu, kura cena ir lielāka par 50 eiro, ir jānogaida 1 nedēļa, bet pirms iegādāties preci, kas ir dārgāka par 100 eiro, ir jānogaida 1 mēnesis u.tml. Interesanti, bet parasti paiet laiks, un vēlme pēc konkrētā produkt iegādes pazūd.

Uz kuponu un atlaižu rēķina ietaupīto naudu pārskaitiet uz krājkontu. Protams, ka mēs priecājamies par katru iegūto atlaidi, jo mums ir izdevies nopirkt vajadzīgo produktu nevis par pilnu cenu, bet gan par samazinātu cenu. Iztēlojieties, ka uz šo produktu neattiecas konkrētais kupons vai atlaide, un nopērciet šo produktu it kā par pilnu cenu. Naudas tiesu, ko ietaupījāt uz kupona vai atlaides rēķina, pārskaitiet uz savu krājkontu. Mūsdienās to var izdarīt ātri un viegli, jo pirkuma čekā tiek attēlota arī atlaižu summa.

Izdzēsiet datus no saviem iecienītākajiem iepirkšanās portāliem un interneta veikaliem. Ir taču tik viegli vienu reizi ievadīt visus nepieciešamos datus, tostarp norēķinu kartes datus, bet pēc tam, vēloties kaut ko iegādāties, uzklikšķināt tikai pāris pogas. Kā būtu, ja jums šie dati katru reizi būtu jāievada no jauna? Iespējams, slinkums ievadīt datus būtu lielāks par vēlmi iegādāties to vai citu lietu, un jūs gluži vienkārši izlemtu to nepirkt. Šis padoms īpaši var noderēt tiem, kuri bieži ļaujas impulsīviem pirkumiem.

Pamēģiniet izdzīvot ar tā saucamo nulles budžetu. Katru mēnesi aprēķiniet summu, kas ir nepieciešama visu obligāto un kārtējo maksājumu veikšanai, atņemiet to no jūsu tā mēneša ienākumiem un atlikušo summu pārskaitiet uz krājkontu, lai tā būtu ārpus redzes loka un nebūtu tik viegli sasniedzama. Piekopjot šo principu sanāk, ka jūsu ikmēneša budžets ir apaļa nulle. Iztēlojieties, ka jums nav naudas liekiem tēriņiem, un iztieciet ar to, kas jums ir.

Iestāstiet sev, ka jūs esat izputējuši, proti, ja jums vairs nekā nav. Ik reizi, kad pamanāt, ka jūsu bankas kontā ir vairāk naudas nekā tajā mēnesī nepieciešams visu izdevumu segšanai, izliecieties, ka jūs neko neesat redzējuši un ka esat izputējuši. Ir cilvēki, kuri nevis māna sevi, bet ir patiešām izputējuši, tomēr nekā nespēj to pieņemt, tādēļ tiek ņemts ātrais kredīts ar sliktu kredītvēsturi.

Izmantojiet pensionēšanās plānu, ko piedāvā jūsu darba vieta. Ir starpība, vai jums pēc algas saņemšanas pašiem ir jāpārskaita nauda uz pensiju fondu, vai to izdara jūsu darba devējs pirms algas pārskaitīšanas. Jums vairs nebūs iespēju pārdomāt un neko nepārskaitīt uz savu pensiju fondu, jo to jūsu vietā izdarīs jūsu darba devējs, bet jūs vienkārši saņemsit mazāku algu.

Algas pielikumu pārskaitiet uz krājkontu. Izliecieties, ka jums nekad nav bijis algas pielikums, un pārskaitiet to uz krājkontu, turpinot dzīvot iepriekšējā atalgojuma robežās. Pirms algas pielikuma saņemšanas jūs taču kaut kā to spējāt?

Pirms pirkuma veikšanas uzdodiet sev vienu būtisku jautājumu. Uzdodot sev jautājumus pirms preču iegādes, mēs varam sevi atturēt no impulsīvu pirkumu veikšanas. Uzdodiet sev jautājumu: "Vai vakar man to vajadzēja?". Ja atbilde uz šo jautājumu ir "nē", tad nepērciet to, jo, ja jums to nevajadzēja vakar, kādēļ gan jums to vajadzētu šodien?