Drukāt šo lapu
04.03.2016 07:59

FKTK: "Trasta komercbankas" likvidēšana neatstās negatīvas sekas uz Latvijas finanšu sektoru kopumā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Faktorings. Trasta komercbanka Faktorings. Trasta komercbanka ekrānšāviņš no youtube.com

"Trasta komercbankas", kurai Eiropas Centrālā banka (ECB) anulējusi licenci, likvidēšana neatstās negatīvas sekas uz Latvijas finanšu sektoru kopumā, piektdien intervijā Latvijas Radio teica Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

"Mēs tā nedomājam, jo banka nav sistēmiski nozīmīga. Bankas aktīvu apjoms veido tikai 1,3% no kopējā banku sektora aktīviem," sacīja Putniņš.


Viņš atzīmēja, ka" Trasta komercbankas" iziešana no tirgus neatstās negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektoru kopumā. "Tapēc tika pieņemts lēmums banku neglābt un izmantot citas sviras," teica FKTK vadītājs.

Uz jautājumu, vai tuvākajā laikā līdzīgs liktenis var skart vēl kādu banku, Putniņš bija izvairīgs, vien uzsvēra, ka bankas nedrīkst ignorēt FKTK prasības un aizrādījumus. "Kopumā mūsu bankas ir stabilas, bet tajā pašā laikā ir jāsaprot, ka ilgstoši ignorējot komisijas prasības un nespējot nodrošināt tās, bankām ir jāsaprot, ka licences nav izsniegtas uz mūžu," sacīja Putniņš.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ECB pēc FKTK ierosinājuma anulējusi "Trasta komercbankai" izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs. ECB lēmums stājās spēkā ceturtdien, 3. martā, plkst.24.

Vienlaikus "Trasta komercbankas" valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze aģentūrai BNS sacīja, ka banka vērtēs iespēju apstrīdēt ECB lēmumu anulēt "Trasta komercbankai" izsniegto licenci. "Advokāti šo jautājumu pēta" teica Grieze.

Tāpat ziņots, ka FKTK padome janvārī noteica darbības ierobežojumus "Trasta komercbankai", aizliedzot veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tostarp ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam.

"Trasta komercbanka" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 4,663 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2014. gadā.

Pēc aktīvu apmēra "Trasta komercbanka" 2015.gada septembra beigās bija 12.lielākā banka Latvijā, bet pēc piesaistīto noguldījumu apmēra 13.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. 2015.gada jūnija beigās "Trasta komercbankai" bija 4889 klienti, tostarp 2359 juridiskās personas un 2530 - privātpersonas.