Drukāt šo lapu
01.11.2015 15:06

Kāpēc kredītus vajadzētu atmaksāt ātrāk?

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mēs visi esam pieraduši maksāt minimālos kredītmaksājumus katru mēnesi, un, lai gan, parakstot līgumu ar aizdevēju, tikām informēti, ka kredītu ir iespējams atmaksāt arī ātrāk, šo iespēju izmanto vien retais.

Bet patiesībā tam noteikti būtu jāpievērš uzmanība, jo, tā kā kredītu procenti tiek aprēķināti katru mēnesi no atlikušās parāda pamatsummas, ilgtermiņā var ietaupīt naudu. Ja iepriekšējā mēnesī būsi samaksājis vairāk, šie procenti būs mazāki, un, lai gan šķiet, ka šo dažu eiro vai centu ietaupījums nav tā vērts, tomēr, parēķinot ietaupījumu uz kopējo kredīta atmaksas termiņu, šis ieguvums ir visai ievērojams.


Atmaksā un ietaupi!

Neatkarīgi no tā, vai tev ir ilgtermiņa kredītsaistības vai, piemēram, ātrais kredīts, atmaksājot šo aizdevumu ātrāk, tu ietaupīsi naudu! Tas iespējams tāpēc, ka, paņemot kredītu, jebkuram aizdevumam tiek piemērota gada procentu likme jeb GPL, kas būtībā nozīmē procentu apjomu, kas tev būs jāsamaksā par šā aizdevuma saņemšanu viena gada laikā. Piemēram, ja tu aizņemies 1000 eiro ar 12% GPL, gada laikā tev būs jāsamaksā 120 eiro jeb 10 eiro katru mēnesi tikai par to, ka tu šo kredītu esi paņēmis. Bet, ja tu šo kredītu atdosi nevis gada, bet pusgada laikā, faktiskā procentu likme būs tikai 6%. Tādējādi tu samaksāsi vien 60 eiro un tikpat daudz naudas ietaupīsi, ko pēc tam varēsi tērēt, kā vien vēlies.

Vai tas ir tā vērts?

Tev noteikti uzreiz radās jautājums, vai tiešām šie 60 eiro ir tā vērti, lai katru mēnesi maksātu divreiz lielākus kredīta maksājumus? Atbilde ir, ka īstermiņa kredītu gadījumā šis ietaupījums parasti ir ļoti mazs, bet ilgtermiņa kredītsaistībām tas ir krietni vien jūtamāks. Un, lai gan pat 60 eiro ir tā vērti, ātrāka kredītu atmaksa parasti tomēr notiek tieši hipotekāro vai studentu kredītu jomā, kur kredīta atmaksas laikā var samaksāt pat pusi no kopējās kredīta summas, un, tā kā šie aizdevumi bieži vien ir desmitiem tūkstošu eiro lieli, ietaupījums no procentiem būs vairs nevis daži desmiti, bet gan simti vai pat tūkstoši eiro!

Ko darīt ar lieku naudu?

Vislabākais veids, kad veikt kredītu ātrāku atmaksu, ir tad, kad tev parādās lieka nauda, piemēram, no mantojuma vai tiek piešķirta prēmija. Pirmā reakcija noteikti ir vēlme šo naudu uzreiz iztērēt, bet, ja tu to izlietosi, lai kaut daļēji atmaksātu bankā ņemto kredītu, katra nākamā mēneša maksājums tev būs aizvien mazāks un mazāks un tev paliks pāri vairāk brīvo līdzekļu, ko tu varēsi tērēt pēc savas sirds patikas. Tāpēc, pirms lieko naudu vienkārši notriec, parēķini, vai labāks ieguldījums tomēr nebūtu to izmantot ātrākai parādu atmaksai.

Ja tu visu dzīvi vai lielāko daļu no dzīves esi dzīvojis ar kredītiem, tu nemaz nenojaut, cik laba sajūta ir tad, kad tev vairs nav parādsaistību un tu vari paturēt visu savu algu, nevis daļu no tās maksāt bankai vai privātajam kreditoram. Tāpēc www.compeuro.lv komanda tev noteikti var ieteikt pēc iespējas ātrāk atmaksāt savus parādus un sākt dzīvot finansiāli neatkarīgu dzīvi!